Zdá se, že mám nějaký závěr.
Stručně: můj zákazník dodal novější/jinou SIMku, opět od O2, a s ní to normálně funguje.
Přitom původní SIMka je údajně stará asi 4 měsíce... a neměl by být rozdíl ve "službě", ke které obě karty patří. Detaily neznám, nemám to jak ověřit a není to moje věc.
Podrobněji:
Před pár dny jsem ještě se "zlobivou" SIMkou zjistil, v modemu s podporou 2G/3G/4G, že skutečně pokud modem nechám "připojit" (aktivovat PDP kontext) tak se dostanu akorát na nějaký "captive portal" O2 - který ale nenabízí "tady se přihlašte a jedem", ale mluví něco o tom, že WAP už je věc dávné minulosti, a ať se obrátím na podporu operátora.
Takhle se to chovalo, pokud jsem ve Windowsech nezadal APN name. Po zadání obecného APN name "internet" už mě SIMka pustí rovnou do divokého internetu.
Trvá ovšem podmínka, že modem musí umět 2G. Jinak, nadále, smolík. Tzn. zkusil jsem to poté znovu v modemu bez 2G, a nepochodil jsem. Potud stará SIMka.
S novou SIMkou se 3G+4G modem chytil na první dobrou.
Zkusil jsem porovnat seznamy HPLMN/OPLMN/UPLMN/FPLMN a našel jsem jediný rozdíl:
"zlobivá" karta nemá definovaný User-specified PLMN list. Soubor neexistuje, AT+CRSM=176,28512,0,0,0 vrací error.
"chodivá" karta má User-specified PLMN list sice prázdný, ale soubor na SIMce existuje. AT+CRSM=176,28512,0,0,0 vrací prázdný řetězec a OK.
Což může být falešná stopa.
Mohou být nějaké další rozdíly v SIMkách, nebo v konfiguraci služeb na straně sítě.
Každopádně... děkuji všem, kdo reagovali na můj dotaz.