Po instalaci Kali na SSD ho nepozná BIOS

Kevil

Po instalaci Kali na SSD ho nepozná BIOS
« kdy: 01. 11. 2022, 00:27:38 »
V USB portu 1 jsem měl Live KALI distribuci na flešce pomocí níž jsem úspěšně naistaloval KALI na ext SSD připojený na USB port 2. Během instalace se v pohodě několikrát restartovalo z ext SSD a vše v pohodě. Dokud byl ext SSD stále připojen k notebooku bez problému jsem mohl KALI nabootovat (jen změnou pořadí bootování disků v BIOSu a vypnutím Secure Boot) a pracovat v něm. Po odpojení SSD z notebooku a jeho opětném připojení však nyní v nastavení BIOSu ext SSD nikde nevidím a nemohu ho nabootovat. V čem je problém ?

Na notebooku mám instalovány Windows 10, které používám. Pro start KALI z ext SSD při instalaci jsem v BIOSu musel jen vypnout Secure Boot a změnit pořadí bootování disků (pro start Windows pak vrátit zpět na původní nastavení: nejdříve zkus boot Windows a zapnout Secure Boot). V BIOSu je dále povolen Fast Boot a CSM SUpport vypnut (při instalaci KALI na ext SSD nebylo nutné změnit nastavení). Ext. SSD KALI používá GRUB boot loader.
« Poslední změna: 01. 11. 2022, 07:56:52 od Petr Krčmář »

Kevil

https://www.root.cz/clanky/jak-funguje-a-jak-nastavit-bootovani-aneb-grub-1-2-mbr-uefi/#h317

Díky, to je na mě ale moc složitý a vůbec nechápu, která bije. Potřebuji jen jasně napsat, co mám konkrétně udělat, aby BIOS externí disk s KALI po jeho připojení do notebooku zase poznal.

_Jenda

• 1 608
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Po instalaci Kali na SSD ho nepozná BIOS
« Odpověď #3 kdy: 01. 11. 2022, 10:13:49 »
mv efi_oddíl_na_externím_disku/EFI/kdejekali/grubx64.efi efi_oddíl_na_externím_disku/EFI/boot/bootx64.efi

Kevil

« Odpověď #4 kdy: 01. 11. 2022, 11:16:45 »
mv efi_oddíl_na_externím_disku/EFI/kdejekali/grubx64.efi efi_oddíl_na_externím_disku/EFI/boot/bootx64.efi

?!?

« Odpověď #5 kdy: 01. 11. 2022, 11:44:53 »
Když je na tebe tohle moc složité, tak nechápu proč si chceš hrát s Kali

« Odpověď #6 kdy: 01. 11. 2022, 13:17:39 »
Každý jsme nějak začínali ... myslím si, že tím ilustračním/zkratkovým mv příkazem chtěl pisatel říct, že je potřeba na tom externím disku s Kali přesunout (možná by bylo pro začátek lepší a já tedy radím zkopírovat, tím se prostě potřebná cesta vyrobí taky) ten soubor grubx64.efi (a třeba vše, co je v adresáři s ním) do adresáře /EFI/boot (nebo x:\EFI\boot, pokud se to bude dělat ve Windows) a případně ho po překopírování přejmenovat na bootx64.efi ... a vyzkoušet, jestli takto upravený disk už UEFI bios k bootu nabídne ... (jde opravdu jen o kopírování běžným souborovým managerem, protože UEFI nepotřebuje v tomto případě žádné speciálně nahrané boot sektory apod.). Pokud ne, tak bude muset poradit někdo ve věci UEFI nebo spíš specificky distribuce Kali znalejší, pokročilé formátování disků a boot více OS v PC opravdu není úplně začátečnická věc ... ale pokud uefi bios rozpozná nějak vyrobenou Kali boot flash, měl by rozpoznat i Kali boot SSD, pokud bylo vyrobeno jako Kali bootovací - aby to nebylo jen jako datový disk pro ukládání persistentních dat pro tu live distribuci Kali, ale bootující stále z té flash ??? Je totiž otázka, z čeho vlastně bylo to Kali bootováno, jestli ne stále z té flash s tím, že na SSD byla jen provozem generovaná data ...

« Odpověď #7 kdy: 01. 11. 2022, 17:09:20 »
Asi by bylo nejlepší výpis souboru etc/fstab z toho nainstalovaného systému. Bůhví jaké oddíly to potřebuje. A za další co když to jede přes starý tedy neUEFI bootování a grub zavaděč je na fleshce 1?
Jestli nevíš o čem mluvím tak doporučuji se na to vyKalit.

« Odpověď #8 kdy: 01. 11. 2022, 17:18:21 »
Ještě mě tak že linuxové instalátory standartně zapisují grub zaváděč do jakéhokoliv jiného disku než kam to instaluješ.
To znamená jestli si to nezměnil tak ho máš na té vytahnuté fleshce.

Kevil

« Odpověď #9 kdy: 01. 11. 2022, 20:19:18 »
Ještě mě tak že linuxové instalátory standartně zapisují grub zaváděč do jakéhokoliv jiného disku než kam to instaluješ.
To znamená jestli si to nezměnil tak ho máš na té vytahnuté fleshce.

Úplný amatér nejsem ;). Běžně třeba z Windows kompiluji ve VS 2022 linuxové CUDA programy na WSL2 a nemám problém je tam i spustit, případně i pod dockerem  8).

Instalaci na ext. SSD disk (Samsung 960 PRO 512 GB, M.2 NVMe) jsem provedl z Live KALI ISO, který jsem na flešku nahrál pomocí programu balenaEtcher. Po instalaci jsem vytáhl USB flešku a dokud bylo ext. SSD připojeno přes USB port k NB, fungovalo bootování úplně v pohodě.

Kevil

« Odpověď #10 kdy: 02. 11. 2022, 18:34:33 »
Nakonec fakt stačila rada Jendy, díky  ;). Pomohlo pouhé přemístění souboru z jednoho adresáře do druhého na externím SSD disku.

P.S. Nechápu, že takovou prkotinu neošetří instalace KALI na externí disk...  :o

k3dAR

• 3 079
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 11. 2022, 22:26:34 »
Nakonec fakt stačila rada Jendy, díky  ;). Pomohlo pouhé přemístění souboru z jednoho adresáře do druhého na externím SSD disku.

P.S. Nechápu, že takovou prkotinu neošetří instalace KALI na externí disk...  :o
nevim jestli to je to same, ale obecne, pri instalaci si distro hodi efi zavadec v EFI oddilu do nejakeho sveho adresare a prida polozku do EFI, ten cil souboru co doporucil Jenda je universalni cesta/jmeno kterou UEFI hleda i kdyz neni zaznam v EFI

BTW: take se to mohlo vyresit "cisteji" i startem z live, chrootem do Kali@disku a preinstalace Grub, predeslo by mozna problemum pouzit pri tom volbu --removable

Kevil

« Odpověď #12 kdy: 02. 11. 2022, 23:08:17 »
Upřesňuji. Externí SSD disk /dev/sda1 (FAT32) jsem musel nejdříve namontovat na /mnt/ssddrive
v /mnt/ssddrive/EFI vytvořit adresář "boot", který tam nebyl
a zkopírovat soubor
Kód: [Vybrat]
mv  /mnt/ssddrive/EFI/kali/grubx64.efi   /mnt/ssddrive/EFI/boot/bootx64.efi

« Odpověď #13 kdy: 03. 11. 2022, 14:18:38 »
Když je na tebe tohle moc složité, tak nechápu proč si chceš hrát s Kali
Proto se lidé obracejí na fórum o pomoc.