Všichni se schodují, že PDF se čte na e-ink čtečce špatně... Tak to prostě je. I ohledně alternativních zdrojů pro obsah (časopisy, noviny) bude spíš aplikace pro iPad než pro čtečku.
iPad mám doma již asi třetí - beru vždy nejlevnější model (zpravidla třeba loňský model atd... kolem 8-10 tis) a je to zařízení, které je klidně po 3-5 letech plně funkční, baterie je pořád slušná, aktualizace chodí, svižnost systému je také obstojná a i po těch třeba 4 letech ho prodám za třeba 1/3 až 1/2 pořizovačky, takže mě stojí třeba tisícovku, patnáctset ročně... ta cca 10" je celkem v pohodě na čtení A4řek (časopisy typu Computer..), případně se dá lehce pinch-to-zoom a ta okamžitá reakce je prostě jinde než kdekoliv u konkurence.
S androidími tablety nemám zrovna dobré zkušenosti. Jinak doporučuji na iPadOS aplikaci Good Reader, umožňuje prakticky synchronizaci iPADu s různými cloudy (Google drive, OneDrive...), vlastním NAS přes Sambu atd... Umožňuje i adresářovou strukturu, přehraje videa, PDFka, umožňuje komentáře atd... V podstatě to na co je člověk zvyklý z PC.
Jinak iPad mám jako knihovnu technických publikací, katalogů, skript z vejšky atd. (jsem stavař). A teď tedy to má moje dvouletá dcera (cca od 20měsíců) jako zdroj pohádek na Youtube kids
je celkem kouzelné, že dvouleté dítě přijde, zašišlá "iPAD" a pak to dokáže ovládat, hodit si tam Garage Band poťukat na bicí, přehodit si tam hodit videa s pohádkami...