Děkuji za zdroje informací, které zvolna, ve volných chvílích studuji.
Věoval jsem se momentálně zkoumáním CE_BZ, který je možno zavést jakožto standartní linuxové jádro, a od jisté adresy (800h, u jiné verze 600h) Je shodná s CEFULLem příslušn verze (souborem, který natahuje BIOS u notebooků vybavených specielním tlačítkem).
Podle popisů jsem zjistil, že grub měl určit část shodnou s cefullem jakožto protected mode část jádra.
Dále jsem se věnoval zkoumání realmode části CE_BZ, abych zjistil, v jakém stavu se zhruba nachází notebook po provedení zkáceného biosu, na začátku provádění CEFULLu.
Našel jsem tam instrukce které pravděpodobně přepínají grafickou kartu do VESA některého modu:
mov ax,0x4f02
int 0x10
A pak sekvenci přepínající do Protected mode.
(bohužel okolí příliš nerozumím)
Nabízí se tam skutečně tedy udělat 32-bit boot. Ale jak na to?
Z popisu jsem vyrozuměl, že mám někam do paměti nahrát strukturu boot_params, ale kam?
A jak pak mohu nastavit Globální deskriptor z protected mode?
Jsem zmaten tím co se stane po odskoku do Protected mode? co vlastně mohu dělat?
Navíc jádro by bylo umístěno v souboru CEFULL, který se nahraje asi na adresu 1MB. Když už bude celý tento soubor v paměti ram, je nutno přemísťovat strukturu boot_params a protected mode část jádra? Jak zjistit kde v paměti vlastně jsem?
Mnohokrát děkuji za odpovědi.