Apache s PHP: funkce echo nefunguje správně

Re:Apache s PHP: funkce echo nefunguje správně
« Odpověď #30 kdy: 03. 10. 2022, 12:19:04 »
Opravdu si myslíte že nainstalovat Win a WAMP je jednodušší než napsat 10 řádků a pustit docker-compose up ;D? 5 minut času to stálo, z toho 2 minuty se mi stahoval kontejner 

https://github.com/ovlach/test-docker-compose-php-base
A opravdu si myslíte, že je jednodušší psát 10 řádků a pouštět docker-compose up, než napsat tři řádky?

Kód: [Vybrat]
dnf install nginx php php-fpm php-cli
systemctl enable --now php-fpm
systemctl enable --now nginx

Ano myslím... Musíte třeba nakonfigurovat nginx aby fungoval s FPMkem (tedy předpokládám že by-default nginx nemá nakonfigurované location, fastcgi etc. ). V těhle 10 řádcích je obsažená veškerá základní konfigurace apache, php a stačí vlézt na localhost a funguje to, vždy všude a stejně. V následujících týdnech se bude zcela jistě snažit tazatel nainstalovat myslku, to je dalších 10 řádků a zapnutí jedné extension v image. Krom toho místo aby řešil jak mít vedle sebe dalších X projektů, stačí když "vypne" jeden a "zapne" druhý.. A bude mu to magic fungovat.
Co se jednoduchosti týče: O jednoduchosti vypovídá, že tohle vlákno má už 2 stránky místo toho aby tazatel uploadnul na web svůj docker-compose, dockerfile a případně zdroják, někdo si to u sebe pustil a vyřešil onen problém za 5 minut tak ho jeden odkazuje na WAMP a W10, druhý ať si nainstaluje FPM a třetí se mu snaží poradit z konfigurací i když neví jak má ten systém nakonfigurovaný. Tohle všechno u dockeru odpadá, protože ty containery jsou všude stejné (+/-).
V neposlední řadě tazatel přijde do styku s něčím co se běžně používá na produkci ve spoustě firem. Totiž on se svět "monolitických" VMek pomalu a jistě končí a firmy se přesouvají k dockeru (kubernetes, podmanu, open-buh-ví-co) a podobným kontejnerovým řešením.

« Odpověď #31 kdy: 03. 10. 2022, 13:10:32 »
V následujících týdnech se bude zcela jistě snažit tazatel nainstalovat myslku, to je dalších 10 řádků a zapnutí jedné extension v image.
No právě, jenže tazatel to bude řešit podle vygooglených návodů "jak se z PHP připojit na MySQL", které budou řešit instalaci a konfiguraci v distribuci, ne v nějakém Docker obrazu.

Krom toho místo aby řešil jak mít vedle sebe dalších X projektů, stačí když "vypne" jeden a "zapne" druhý.. A bude mu to magic fungovat.
Nemyslím si, že by tohle řešil.

Co se jednoduchosti týče: O jednoduchosti vypovídá, že tohle vlákno má už 2 stránky místo toho aby tazatel uploadnul na web svůj docker-compose, dockerfile a případně zdroják, někdo si to u sebe pustil a vyřešil onen problém za 5 minut tak ho jeden odkazuje na WAMP a W10, druhý ať si nainstaluje FPM a třetí se mu snaží poradit z konfigurací i když neví jak má ten systém nakonfigurovaný. Tohle všechno u dockeru odpadá, protože ty containery jsou všude stejné (+/-).
Problém tohoto vlákna ovšem vznikl tím, že většina lidí tu ignoruje, že tazatel vůbec nenainstaloval a nenakonfiguroval PHP.

To, co popisujete vy, má jeden drobný zádrhel – předpokládáte, že tazatel už má rozchozený Docker. A navíc doporučujete nestandardní řešení pomocí docker-compose, který mimo Docker nefunguje a i v samotném Dockeru je zastaralý.

V neposlední řadě tazatel přijde do styku s něčím co se běžně používá na produkci ve spoustě firem. Totiž on se svět "monolitických" VMek pomalu a jistě končí a firmy se přesouvají k dockeru (kubernetes, podmanu, open-buh-ví-co) a podobným kontejnerovým řešením.
Pokud někdo ani neví, že má nainstalovat PHO, aby ho mohl používat, nebudu ho učit spravovat kontejnery. To je jako kdyby někdo v autě nevěděl, jak zařadit dvojku, a vy byste tvrdil, ať to neřeší a naučí se pilotovat Airbus A380, protože ten má autopilota a nebude tam muset řadit.

« Odpověď #32 kdy: 03. 10. 2022, 14:33:24 »
Preco tu furt meliete o dockeri? Ma fedoru - pouzije podman a ten nie je taka pakaren ako docker. Pri podmane sa obidete bez toho ze by ste do toho musel hrabat pod privilegovanym uctom.

Ad lamp, kto to realne nekonfiguroval tak by sa mal zdrzat porovnavania ci je to jednoduchsie ako podman. Ak clovek nie je lopata, tak to nie je len o tom ze naistaluje apache a php, je tam mnoho dalsich zavislosti - firewall, selinux, acl, systemd a mnoho dalsieho. Lamp pre amatera spravidla skonci tak, ze za pomoci mrte navodov z netu, ze si ten system spacka tak ze mu tam spolahlivo nebude fungovat nic, nie len lamp.

« Odpověď #33 kdy: 03. 10. 2022, 14:35:23 »
Problém tohoto vlákna ovšem vznikl tím, že většina lidí tu ignoruje, že tazatel vůbec nenainstaloval a nenakonfiguroval PHP.

A to je právě to. Kdyby tu byl compose file a docker file, tak to vidí každý na první dobrou. Vlastně nevidí, protože tahle chyba by snad vůbec ani nenastala. Zato do systému mu těžko někdo bude vidět a chyb proč to nefunguje může být celá řada.

To, co popisujete vy, má jeden drobný zádrhel – předpokládáte, že tazatel už má rozchozený Docker. A navíc doporučujete nestandardní řešení pomocí docker-compose, který mimo Docker nefunguje a i v samotném Dockeru je zastaralý.

V čem je přesně nestandartní? Za poslední 4 roky jsem nezažil člověka co by řešil lokální vývoj jinak než přes docker-compose (a živil se programováním v PHP). Možná tedy jediné nestandartní je použití docker-compose místo novějšího ale ekvivalentního docker compose.

Jinak ano, přepokládám že má tazatel docker. Rozfungovat docker je mnohem jednodušší než rozfungovat fpm a nginx.

Pokud někdo ani neví, že má nainstalovat PHO, aby ho mohl používat, nebudu ho učit spravovat kontejnery. To je jako kdyby někdo v autě nevěděl, jak zařadit dvojku, a vy byste tvrdil, ať to neřeší a naučí se pilotovat Airbus A380, protože ten má autopilota a nebude tam muset řadit.

Mě napadl jiný příměr: To že nevím jak opravit převodovku když tam nejde zařadit dvojka, neznamená že nemůžu jezdit autem. A myslím že když PHP programátor začíná tak nemusí být hned sysadmin a umět nastavit nginx, mysql, php-fpm a další věci (které imho zajímají spíš někoho na pozici DevOPS, nikoliv samotného programátora který píše kód) ... navíc když je tu možnost to udělat jako to dělá spoustu lidí a pustit to v kontejnerech které jsou připravené "for development use" a kde se krom zapínání extensions v PHPku nemusí nic dělat.

« Odpověď #34 kdy: 03. 10. 2022, 14:36:58 »
Preco tu furt meliete o dockeri? Ma fedoru - pouzije podman a ten nie je taka pakaren ako docker. Pri podmane sa obidete bez toho ze by ste do toho musel hrabat pod privilegovanym uctom.

Ad lamp, kto to realne nekonfiguroval tak by sa mal zdrzat porovnavania ci je to jednoduchsie ako podman. Ak clovek nie je lopata, tak to nie je len o tom ze naistaluje apache a php, je tam mnoho dalsich zavislosti - firewall, selinux, acl, systemd a mnoho dalsieho. Lamp pre amatera spravidla skonci tak, ze za pomoci mrte navodov z netu, ze si ten system spacka tak ze mu tam spolahlivo nebude fungovat nic, nie len lamp.

Já jsem navrhnul jen funkční řešení. Pokud je někdo podman guru, ať napíše řešení pro podmana... Já vím teoreticky jen že něco takového funguje ale ještě jsem neměl šanci si s tím hrát

« Odpověď #35 kdy: 03. 10. 2022, 14:51:41 »

Já jsem navrhnul jen funkční řešení. Pokud je někdo podman guru, ať napíše řešení pro podmana... Já vím teoreticky jen že něco takového funguje ale ještě jsem neměl šanci si s tím hrát

Nase nazory sa v zasade nerozchadzaju, to bolo skor k tym co si myslia ze spravne rozchodit lamp je jednoduchsie ako spustit kontainer a argumentuju tym ze si predsa musi rozchodit docker.

« Odpověď #36 kdy: 03. 10. 2022, 16:46:13 »
A to je právě to. Kdyby tu byl compose file a docker file, tak to vidí každý na první dobrou. Vlastně nevidí, protože tahle chyba by snad vůbec ani nenastala. Zato do systému mu těžko někdo bude vidět a chyb proč to nefunguje může být celá řada.
Kdyby tu byla sekvence příkazů, který ten Apache instaloval a konfiguroval, také to uvidíme. Jenže když už by tazatel použil Docker, rozhodně nebude sám psát Dockerfile a compose file, ale použije už hotový image s PHP. Akorát bychom neřešili, že se mu zobrazuje stránka špatně v prohlížeči, ale že se mu nezobrazuje vůbec. (Příčinou by bylo například to, že Docker image nenastartoval, protože tazatel ani nemá nainstalovaný docker…)

V čem je přesně nestandartní? Za poslední 4 roky jsem nezažil člověka co by řešil lokální vývoj jinak než přes docker-compose (a živil se programováním v PHP). Možná tedy jediné nestandartní je použití docker-compose místo novějšího ale ekvivalentního docker compose.
Nestandardní je v tom, že je to záležitost čistě Dockeru. Nefunguje s jinými kontejnerovými technologiemi. Například s podmanem (resp. ten už možná něco z toho emulovat umí, lidé kolem Podmanu se snaží přizpůsobit ho hodně tak, aby mohl fungovat jako přímá náhrada Dockeru), který je pokud vím ve Fedoře výchozí kontejnerovou technologií.

Jinak ano, přepokládám že má tazatel docker. Rozfungovat docker je mnohem jednodušší než rozfungovat fpm a nginx.
Chtěl bych mít vaši jistotu.

Mě napadl jiný příměr: To že nevím jak opravit převodovku když tam nejde zařadit dvojka, neznamená že nemůžu jezdit autem. A myslím že když PHP programátor začíná tak nemusí být hned sysadmin a umět nastavit nginx, mysql, php-fpm a další věci (které imho zajímají spíš někoho na pozici DevOPS, nikoliv samotného programátora který píše kód) ... navíc když je tu možnost to udělat jako to dělá spoustu lidí a pustit to v kontejnerech které jsou připravené "for development use" a kde se krom zapínání extensions v PHPku nemusí nic dělat.
Já si myslím, že umět nastavit Docker a ještě tak, aby mu to správně fungovalo i s vývojovým prostředím a s dalšími věcmi, je podstatně složitější, než zprovoznit nginx, php-fpm a mysql. A když to bude zprovozňovat s tím Dockerem, nevyhne se ani tomu, aby věděl, jak fungují ty věci vevnitř – ten nginx, PHP atd.

Kontejnery jsou hezká věc, když potřebujete podobnou konfiguraci pro vývoj rozchodit po třicáté. Když to rozcházíte poprvé, musíte rozchodit ten software a navíc k tomu ještě kontejnerizaci, což je o rozchození kontejnerizace složitější.

« Odpověď #37 kdy: 03. 10. 2022, 17:06:40 »
Já si myslím, že umět nastavit Docker a ještě tak, aby mu to správně fungovalo i s vývojovým prostředím a s dalšími věcmi, je podstatně složitější, než zprovoznit nginx, php-fpm a mysql. A když to bude zprovozňovat s tím Dockerem, nevyhne se ani tomu, aby věděl, jak fungují ty věci vevnitř – ten nginx, PHP atd.

Preco by mal?
Postaci mu pouzit prislusnu image, kde uz vsetko potrebne ma nastavene, napr.
php:8.1-apache.

S tym ze je zaciazocnik sa spaja este jedna vec, neda to na prvy krat. V pripade kontajneru ho ostranu a vytvori znova. V priade lampu ten system neda do povodneho stavu bez toho aby ho preinstaloval.

Karmelos

• 1 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 03. 10. 2022, 17:34:32 »
Hele a není ten apač s php náhodou i v nějakým snapu? Myslim, že na freenasu nebo něčem takovým jsem ho viděl. Třeba je i na fedoře  ;D
To by bylo jednodušší než instalovat kontejnerový prostředí i než klasická instalace balíků....
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #39 kdy: 03. 10. 2022, 17:48:56 »
Hele a není ten apač s php náhodou i v nějakým snapu? Myslim, že na freenasu nebo něčem takovým jsem ho viděl. Třeba je i na fedoře  ;D
To by bylo jednodušší než instalovat kontejnerový prostředí i než klasická instalace balíků....

Tvl, este k tomu pridame snap 😁 tak php je samoztejme vo flatpaku, ale s tym by som sa zaoberal ak by mal fedora silverblue, nijak inak by sa to od normalnej istalacie baliku nelisilo, stale by bola nutna konfiguracia napriec systemom...

« Odpověď #40 kdy: 03. 10. 2022, 19:24:52 »
Preco by mal?
Postaci mu pouzit prislusnu image, kde uz vsetko potrebne ma nastavene, napr.
php:8.1-apache.
Za prvé musí nejprve umět najít image, který obsahuje vše, co potřebuje. Za druhé pak skončí na tom, že návod bude říkat, že se má k MySQL databázi připojit příkazem mysql, který na svém počítači mít nebude, protože bude v tom Dockeru. Nebo se k databázi bude chtít připojit z IDE a také mu to nepůjde, protože databáze nebude mít z toho kontejneru vyvezený ven port.

S tym ze je zaciazocnik sa spaja este jedna vec, neda to na prvy krat. V pripade kontajneru ho ostranu a vytvori znova. V priade lampu ten system neda do povodneho stavu bez toho aby ho preinstaloval.
Tohle je první rozumný důvod pr použití kontejnerů začátečníkem, který tady padl. Bohužel to má tu stinnou stránku, že než rozchodí tu kontejnerovou technologii, bude mít systém v nepoužitelném stavu a bude ho muset reinstalovat.

« Odpověď #41 kdy: 03. 10. 2022, 19:42:31 »
Bohužel to má tu stinnou stránku, že než rozchodí tu kontejnerovou technologii, bude mít systém v nepoužitelném stavu a bude ho muset reinstalovat.

Fakt staci naistalovat a moze hned pouzivat https://fedoramagazine.org/getting-started-with-podman-in-fedora/  nejaka konfiguracia ako pri dockeri nie je nutna...

A nez sa dostane od echo('Hello world'); k mysql tak uplynie dost casu aby sa stihol naucit ako komunikovat medzi kontajnermi...

« Odpověď #42 kdy: 03. 10. 2022, 21:15:16 »
Fakt staci naistalovat a moze hned pouzivat https://fedoramagazine.org/getting-started-with-podman-in-fedora/  nejaka konfiguracia ako pri dockeri nie je nutna...
Já vím. Jenže to samé podle mne platí i o nginx+PHP nebo Apache+PHP. Ale to, co je pro vás a pro mne „stačí nainstalovat“ je holt pro někoho jiného něco, co na první pokus ani nedá (a není to jeho chyba!).

« Odpověď #43 kdy: 04. 10. 2022, 01:29:51 »
Já vím. Jenže to samé podle mne platí i o nginx+PHP nebo Apache+PHP. Ale to, co je pro vás a pro mne „stačí nainstalovat“ je holt pro někoho jiného něco, co na první pokus ani nedá (a není to jeho chyba!).
Nie tak celkom, ak isiel podla toho oficialneho navodu pre konfiguraciu apache a pamatam si ze pisal ze isiel, tak deaktivoval prefork mod a aktivoval event mod. A v tomto pripade si apache mod_php nenacita, musel by tam mat thred safe verziu, ktora od 8.0 ako modul pre apache nie je.

ked tak(uz som to sem postoval):
cat /etc/httpd/conf.modules.d/20-php.conf
#
# PHP is an HTML-embedded scripting language which attempts to make it
# easy for developers to write dynamically generated webpages.
#

# Cannot load both php5, php7 and php modules
<IfModule !mod_php5.c>
  <IfModule !mod_php7.c>
    <IfModule prefork.c>
      LoadModule php_module modules/libphp.so
    </IfModule>
  </IfModule>
</IfModule>

« Odpověď #44 kdy: 04. 10. 2022, 10:12:40 »
@Filip Jirsák: Tohle je asi bohužel marný, Death Walker neumí pochopit, že co je jednoduchý pro něho, nemusí vůbec být jednoduchý pro někoho jinýho...
@Death Walker: Tazatel se chce učit PHP. Ne Docker.