Protože čtu a cítím, že Trident v době modemové aktivně působil a protože jsem se k té pevné lince vyjadřoval - pro ty analogové modemy proti sobě jsem myslel zřejmě tu "suchou linku" (ten pojem teda slyším poprvé, doufám, že ho chápu správně), prostě telco operátorem nenapájený čistě na svorkovnicích a kabelově propojovacích místech postavený pár drátů mezi místem A a B. To jsem jako zákazník (byl jsem sítař pro firmy, ne telekomák/spojař) použil několikrát, jelo to samozřejmě maximálně těch 33.6 (to je tuším to V34), protože jak už bylo uvedeno, vyšší rychlosti na analogu byly jen download a analogová byla jen jedna strana (klient s tím V90 modemem), druhá strana musela být digitální dsp modem/karta ve volaném dialup serveru připojeném pomocí isdn (většinou isdn pri = 2 mbps, 30 hovorů + signalizace) a i ten analogový volající musel mít linku do digitální karty v digitální telco ústředně, prostě jediné analogové byla poslední míle k zákazníkovi. Na těch pronajatých analogových okruzích bylo podle mne oficiálně garantované to hlasové pásmo o šířce zhruba 3 kHz, ale pásmové filtry nejspíš nebyly osazovány všude, protože minimálně na jedné takové lince jsem zkoušel i různé jiné modemy pro obecný 2-drát (Planet p-t-p shdsl, vdsl od stejného výrobce, případně ruský SBNI Granch modem) a jely i o dost rychleji než V34, určitě i mimo hlasové pásmo, i když teda spíš ve stovkách kbps nebo okolo megabitu, víc to vdsl sice umělo, ale nejelo, ono už je to dost dlouho

Jinak jako kuriozita pamětníka - docela vepřovina byla v době dialupu digitální rozčtverka - digitální Telecom adaptér v baráku, proti tomu nějaká speciální karta v ústředně, z té rozčtverky 4 nové domovní analogové přípojky, na hlas a trochu fax ok, vlastní číslo, ale díky té digitální konverzi to z modemového signálu přeneslo tak 9600 bps místo těch 33.6 ... používali to z počátku, když měli málo linek ...
Digitální modemy pro vyšší rychlosti bylo něco jiného - tam stranu operátora neznám (asi i možností bylo víc), napájené to určitě bylo, zřejmě to bylo nějaké PCM i s možností nějakých opakovačů/zesilovačů, na straně zákazníka byl maximem linky zřejmě 2 mbps (v ČR, co jsem viděl), jejich modemu říkali Orkit (mělo to nějaké takové označení, tuším izraelský výrobek), jelo to na 2-4 drátech operátora a lezl z toho synchronní seriák V21 nebo V35 do routeru nebo to isdn pri/30 do ústředny - nebo třeba do toho dialup serveru ...
Starší digitální modemy jsem slyšel nazývat baseband, to jsem viděl jako brigádník/študent někde okolo roku 1996, to byl Nokia baseband modem tuším 64 nebo pak 128 kbps obousměrně, připojený na 2 drát do vyhrazené telefonní zásuvky na zdi a z toho opět V35 nebo X21 sync seriák do malého Cisco nebo do BSDI Unixu a Riscom N2 karty ... no nějak jsem se rozvzpomínal, jdu raději něco dělat ...