Spíše jsem myslel, jestli třeba Fedora/UEFI nemá něco jako možnost instalace z veřejného ftp/tftp serveru.
Nevím jak Fedora, od té jsem před lety utekl.
Pokud třeba nechcete tahat kompletní tlusté ISO kvůli jedinému použití pro instalaci "base system" (když víte, že za dva měsíce to ISO nebude aktuální), tak třeba Debian nabízí dva způsoby instalace přes síť:
https://ftp.cz.debian.org/debian/dists/bullseye/main/installer-amd64/current/images/netboot/A) Mini ISO pár desítek MB, kterému udáte repozitář (server v internetu), a zbytek jede z repozitáře přes HTTPS
B) pokud máte funkční boot přes PXE+TFTP (určitě v legacy a snad i UEFI režimu) tak stáhnete jenom kernel a initrd debianího instalátoru, přihodíte na "bootovací server" v LANce, a jde to úplně diskless.
U instalace ze sítě je maličko otrava, že když instalátor potřebuje dotáhnout ovladač disku z repa, tak ten kernel a initrd instalátoru na lokálním bootovacím serveru musí mít stejnou verzi, jako moduly ovladačů v distribučním repozitáři v divokém internetu. Což se rozbije ve chvíli, kdy je repozitář aktualizován - takže ten kernel a initrd nemáte na bootovacím serveru v LAN navždycky, ale musíte je každou chvíli aktualizovat z repa v internetu (což by asi šlo automatizovat, prostě ty dva soubory mirrorovat).
Třeba pro mě je metoda B) míň práce, než tahat a flashovat tlusté ISO. Protože mám funkční PXEboot, kde jenom okopíruju jednoduchou šablonu boot profilu.