Jak instalovat Linux bez DVD mechaniky

ja.

• 352
    • Zobrazit profil
Re:Jak instalovat Linux bez DVD mechaniky
« Odpověď #15 kdy: 08. 09. 2022, 10:43:57 »
Spíše jsem myslel, jestli třeba Fedora/UEFI nemá něco jako možnost instalace z veřejného ftp/tftp serveru.
Jako proč?
Postup - stahnu iso třeba tý fedory, rufusem nakopíruju na flešku, vypnu počítač, zapnu počítač, instaluju. 
Co je na tom špatnýho?

To používanie Rufusu :)

UEFI nepotrebuje magické prvé sektory, bootuje sa správne pomenovaný súbor. Teda stačí FAT32 filesystém na USB, tam nakopírovať obľúbeným nástrojom súbory inštalátora a to je všetko.

« Odpověď #16 kdy: 08. 09. 2022, 11:35:00 »
Spíše jsem myslel, jestli třeba Fedora/UEFI nemá něco jako možnost instalace z veřejného ftp/tftp serveru.

Nevím jak Fedora, od té jsem před lety utekl.

Pokud třeba nechcete tahat kompletní tlusté ISO kvůli jedinému použití pro instalaci "base system" (když víte, že za dva měsíce to ISO nebude aktuální), tak třeba Debian nabízí dva způsoby instalace přes síť:
https://ftp.cz.debian.org/debian/dists/bullseye/main/installer-amd64/current/images/netboot/
A) Mini ISO pár desítek MB, kterému udáte repozitář (server v internetu), a zbytek jede z repozitáře přes HTTPS
B) pokud máte funkční boot přes PXE+TFTP (určitě v legacy a snad i UEFI režimu) tak stáhnete jenom kernel a initrd debianího instalátoru, přihodíte na "bootovací server" v LANce, a jde to úplně diskless.

U instalace ze sítě je maličko otrava, že když instalátor potřebuje dotáhnout ovladač disku z repa, tak ten kernel a initrd instalátoru na lokálním bootovacím serveru musí mít stejnou verzi, jako moduly ovladačů v distribučním repozitáři v divokém internetu. Což se rozbije ve chvíli, kdy je repozitář aktualizován - takže ten kernel a initrd nemáte na bootovacím serveru v LAN navždycky, ale musíte je každou chvíli aktualizovat z repa v internetu (což by asi šlo automatizovat, prostě ty dva soubory mirrorovat).

Třeba pro mě je metoda B) míň práce, než tahat a flashovat tlusté ISO. Protože mám funkční PXEboot, kde jenom okopíruju jednoduchou šablonu boot profilu.

« Odpověď #17 kdy: 08. 09. 2022, 11:46:57 »

Niektoré dosky (UEFI 2.5+) podporujú UEFI HTTPBoot, je to však lokálna záležitosť.

Osobně pro UEFI PXE boot používám jako bootloader iPXE (jako náhradu PXELINUXu, který dodnes používám pro legacy režim, přestože iPXE by asi "legacy BIOS PXE" boot umělo taky). No a nejde to úplně "bez namáčení", ale jakmile pomocí DHCP+TFTP loadnete iPXE, tak iPXE už umí natáhnout image kernelu a initrd a další věci přes různé síťové protokoly: vedle tradičního a pomalého TFTP třeba NFS, HTTP, HTTPS,FTP (a snad ještě platí i iSCSI,AoE). Tzn. pomocí iPXE bych vlastně ani nemusel downloadovat kernel a initrd debianího instalátoru na lokální TFTP/NFS apod. server, ale "bootnout už tyto dva rovnou z divokého internetu" :-)

k3dAR

• 3 085
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 09. 09. 2022, 00:48:38 »
@František Ryšánek
z http/ftp umi natahnout jadro a initrd i (l)pxelinux ;-)
jinak na UEFI take pouzivam iPXE, pred casem sem experimentoval s iSCSI a bootovalo z nej, pak pouzivam ipxe sanboot pro primej boot z raw image, hlavne na iPXE ocenuju moznosti promenejch/skriptovani/vetveni/atd :-)

« Odpověď #19 kdy: 12. 10. 2022, 09:01:49 »
Chtěl bych si koupit tento ntb - https://www.alza.cz/hp-15-da?dq=5823062 a nemá DVD mechaniku. Jak do takového ntb dostat Linux? Je jiná cesta než externí DVD mechanika?

Nyní disk používá málokdo, vše je přes usb. Všechny instalační soubory tedy zapíšete na USB flash disk a v BIOSu pak vyberete usb

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 12. 10. 2022, 11:04:25 »
Na tom notebooku uvedenom v linku je uz ale predinstalovany Windows. Ked tam nainstalujes Linux vymazes povodny windows a co ak ti v Linuxe nebude vsetko fungovat tak jak ma  ? Problem moze byt s wifi, bluetooth, touch pad, ...
Potom ked budes chciet ten notebook vratit a nebude tam uz povodny windows, tak ktovie ci ti ho zoberu naspat. Preto je treba najprv povodny windows z notebooku odzalohovat. Napriklad pri notebookoch Dell si k service tagu notebooku mozes spravidla cely windows stiahnut z ich stranky a vytvorit bootovaci USB kluc. Neviem ci take nieco ma aj HP. Pripadne mozno by bolo lepsie kupit notebook bez OS. Ja som si doteraz instaloval Linux len na workstation a to som si kupil bez OS.

To väčšiu blbosť som už dávno nečítal.

1. "Ked tam nainstalujes Linux vymazes povodny windows" NE! asi si nikdy nepočul o dual-boot.
2. "Potom ked budes chciet ten notebook vratit a nebude tam uz povodny windows" tak ho tam zas nainštaluješ späť rovnako ako ten Linux...
3. " tak ktovie ci ti ho zoberu naspat" to čo je za blbosť... ani výrobca auta, keď si kúpiš auto s pokazenou prevodovkou neodmietne reklamáciu preto, lebo máš pod sedačkami hodené tangáče. Pri riešení vady hardwaru ho software vôbec nezaujíma.
4. "Pripadne mozno by bolo lepsie kupit notebook bez OS." Ak by bol lacnejší než zhodný (a akýkoľvek iný s rovnakým výkonom a kvalitou a ďalšími parametrami)... inak ti to môže byť úplne jedno... keď kúpiš notebook s Windowsom, a následne Windows odsrániš, tak máš to isté ako keď kúpiš notebook bez Windows, jediný rozdiel je že máš v UEFI uložený aktivačný kľúč k Windows. Zvyčajne Microsoft má také dohody s výrobcami ntb že vlastne dnes cena s a bez Windows je zhodná, navyše je výrazne väčšia ponuka tých s Windows.

« Odpověď #21 kdy: 12. 10. 2022, 17:11:52 »
Stahni si YUMI-UEFI a vytvor si prez nej bootvaci USB disk. Pouzivam tento program uz roky a v praxi se mi osvedcil. Existuje i ve verzi "portable" viz Portabble Apps. UEFI verze tohoto programu nabootuje i na neUEFI BIOSech ale s tema jsem se uz roky nesetkal.
Doporucuji flashku alepon 4GB a je dobre ji nechat naformatovat na FAT32 a to timto programem YUMI-UEFI.

« Odpověď #22 kdy: 12. 10. 2022, 21:09:00 »
Ja používam Ventoy. Mám 64GB flashku, na nej nakopirovane ISO obrazy Win7, Win10 a Win11, GRML, Memtest86, Debian NetInstall, Fedoru Workstation, Ubuntu Server a Clonezillu.

Je to jednoduché, žiadne zložite rozbaľovanie ISO obrazov alebo hranie sa s partíciami. Jednoducho nakopíruješ obraz na USB na partíciu Ventoy (vo Windows druhú ani nevidno) a nabootuješ. Ak je zapnutý SecureBoot pri bootovaní ponúkne nahrať kľúč do keyringu ak je treba a po opätovnom nabootovaní len vyberieš obraz, ktorý chceš ďalej bootovať. Ďalšia výhoda je, že Ventoy bootuje jak v EFI tak v legacy mode.

V minulosti som mal problémi s Rufusom aj surovým kopírovaním pomocou dd, USB občas nechcelo nabootovať a bolo potrebné trochu laborovať s nastaveniami.

« Odpověď #23 kdy: 13. 10. 2022, 11:15:05 »
Ja používam Ventoy. Mám 64GB flashku, na nej nakopirovane ISO obrazy Win7, Win10 a Win11, GRML, Memtest86, Debian NetInstall, Fedoru Workstation, Ubuntu Server a Clonezillu.

Je to jednoduché, žiadne zložite rozbaľovanie ISO obrazov alebo hranie sa s partíciami. Jednoducho nakopíruješ obraz na USB na partíciu Ventoy (vo Windows druhú ani nevidno) a nabootuješ. Ak je zapnutý SecureBoot pri bootovaní ponúkne nahrať kľúč do keyringu ak je treba a po opätovnom nabootovaní len vyberieš obraz, ktorý chceš ďalej bootovať. Ďalšia výhoda je, že Ventoy bootuje jak v EFI tak v legacy mode.

V minulosti som mal problémi s Rufusom aj surovým kopírovaním pomocou dd, USB občas nechcelo nabootovať a bolo potrebné trochu laborovať s nastaveniami.

Tiez som zacal pouzivat Ventoy miesto Rufusu, ci inych usb boot utilit na instalaciu os. Vyhoda je, ze sa nahra aky kolvek iso na usb a ventoy, ho zobrazi v menu pri boote s USB. Cim odpada neustale formatovanie usb kluca.

Jedine, kde som mal problem z nacitanim iso z Ventoy, boli nejake android zariadenia. Ktore nevedeli nacitat usb kluc vo spravnom formate.

3ugeene

« Odpověď #24 kdy: 13. 10. 2022, 12:13:56 »
Ventoy jsem ted pouzil poprve a byl jsem prekvapeny, ze to funguje! Doporucuju!