Nejlepší distribuce na server

radolx

Nejlepší distribuce na server
« kdy: 01. 08. 2011, 11:40:27 »
Zdravim. Dlhu dobu som mal na serveri ubuntu server edition, avsak caste pady a problemy so systemom ma nutia skusat nieco ine. Nainstaloval som gentoo, tam bol problem s instalaciou smokepingu, vobec som to nerozchodil
Taktiez CentOS tam vyzera ze kazda instalacia ma tiez vzdy problem, navodov po internete je malo a to co plati pre centos 5.5 neplati pre centos 6. Instalacia ktora bola na ubuntu otazka 2 minut v centos trva cely den.(vratane problemov), alebo nekonecne.

Rozmyslam este nad debianom, ale fakt neviem. Potrebujem aby mi na tom serveri siel zabbix, mysql, php, apache, cacti, smokeping, neflow, samba..

Co viete odporucit, na co je pomerne dost navodov, nie su problemy s instalaciou? Je stabilne?
« Poslední změna: 01. 08. 2011, 12:58:34 od Petr Krčmář »

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: Najlepsia distribucia na server
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2011, 11:49:00 »
Nic ve zlem, ale to ze si neco nerozchodil nemusi byt uplne chyba distribuce. Pokud jsi leta chodil na ubuntu tak je logicke ze uz mas zkusenosti a ze tam vetsinu veci zprovoznis. Napsat, ze kazda instalace CentOS vyzera ze ma problem je taktez trochu nedobry pristup. Spise bych se asi zameril na distribuci kterou umis, coz v tomhle pripade bude debian jakozto dedecek ubuntu ma k nemu nejblize. Prechod na jinou diistro sebou nese i cas straveny zvyknutim si na novy system a nauceni se s nim pracovat. Nemuzes cekat, ze jakykoliv system bude slapat hned navic kdyz ubuntu jsi tam nejakou dobu mel, nejake zkusenosti s nim mas taky a presto pises ze ti to padalo. Takze si vyber distro podle aktualizaci, balickovaciho systemu, HW etc. a pak se zamer na odstranovani chyb protoze jsem si 100% jistej, ze at uz ti tu nabidne kdokoliv cokoliv, tak to nikdy nebude stoprocentni. Navic si ani nenpasal co by na to melo jako bezet za sluzby, vytizeni atd.

radolx

« Odpověď #2 kdy: 01. 08. 2011, 11:57:13 »
Pisal som: smokeping, zabbix, vnstat, apache, mysql, php, cacti,

Pri gente som uviazol hned na smokepingu. Taktiez pri centos. Pri centos som taktiez uviazol s instalaciou zabbixu. Mozno je problem ze pouzivam verziu 6, na ktoru su neni dane navody. Neviem proste to boli moje skusenosti.

Na com bezite Vy?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 08. 2011, 12:10:00 »
To je uplne jedno jake aplikace se ti nepodarilo zprovoznit, na foru gentoo nebo CentOS pripadne i tady by ti se specifikovanym preoblemem typu: "Nejde instalace smokeping na gentoo xyz, chybova hlaska klm behem instalace pomoci prikazu abc. Nema nekdo zkusenost?" byli nekteri ochotni poradit. Skakat z distra na distro kvuli tomu ze mi jedna vec nefunguje neni idealni reseni. Jsem si temer jisty, ze vsechny zminene aplikace rozchodis na debianu na nemz provozuje nekolik serveru kamarad a bez problemu. Ja osobne pouzivam na noteboocich gentoo, freebsd a macOS, aktivni server momentalne nemam ale setkal jsem se se servey jak na ubuntu, debianu tak i na centOS ci freebsd. Nejvice pak frci ten debian, je pomerne jednoduchej a vetsina veci funguje, plus rozsahla zakladna uzivatelu. FreeBSD je super ale to je vic UNIX nez linux. V centOS jsem se setkal dost s problemy s hardwarem. Na gentoo se mi nepodarilo rozchodit zatim pouze atheros usb wifi  jinak vsechno slape jak ma.

radolx

« Odpověď #4 kdy: 01. 08. 2011, 12:28:06 »
Na gentoo ako systeme pre desktop nemam ani jednu namietku. Gentoo mam velmi rad, a mrzi ma ze to neslo rozbehat ten smokeping. Riesil som to aj na gentoo fore asi tyzden. Centos forum je velmi pomale, proste ludia moc neporadia. Idem skusit ten debian.

radolx

Re: Nejlepší distribuce na server
« Odpověď #5 kdy: 01. 08. 2011, 13:38:29 »
Nainstaloval som debian lenny, instalacia celeho systemu pouzitim netinst cd, behom pol hodiny. Smokeping instalacia trvala s prekopirovanim uz vytvoreneho konfiguracneho suboru do 5min.
Takze zatial najvacsia spokojnost s debianom.

lieko jr.

« Odpověď #6 kdy: 01. 08. 2011, 14:17:13 »
by ma zaujmalo aky si mal problem so zabbixom v centose
ked stiahnes binarku, ktoru kompilujes rovnako ako v kazdom distre

a potom uz len ides podla oficialnej dokumentacie od zabbixu.

brk

« Odpověď #7 kdy: 01. 08. 2011, 15:22:45 »
Kde se jedná o placené distribuce, tak mám SLES. Typicky je to z požadavku dodavatele IS a nemá cenu mu zbytečně nahrávat na smeč, aby se pak mohl vymlouvat, že jeho věc zlobí proto, že mu běží na jiném systému než chtěl.

Tam kde to je v mé režii, tak jsem zakotvil na Ubuntu server LTS. Nemám s tím problémy, vše šlape dobře. Dřív jsem používal Debian a taky pohoda, ale silně mi vadil debianí styl vydávání verzí "až nastane správný čas". Takhle přesně vím, že Ubuntu server LTS má podporu 5 let od vydání v 10.04 a můžu s tím počítat. Vím, že když některé servery obměním za rok v letě, tak je budu mít podporované do 2017 a nemusím na to zásadněji sáhnout, pokud je dostatečně nadimenzuji nebo nepřijde nějaký požadavek na funkcionalitu, kterou to zatím neumí, ale to se mi moc nestává.

BTW, cos tam narval za Ubuntu server? LTS, nebo to co zrovna vyšlo? Obyčejné půlroční verze mívají své mouchy a jsou svým způsobem "testovací".

« Odpověď #8 kdy: 01. 08. 2011, 16:01:05 »
Z ubuntu by som presiel jednoznacne na debian. Nebude to az tak nezname prostredie a nebude to sprasena sracka ( vid. napr. roky nefungujuci init script zabbixu, ktory nikto neopravil napriec releasmi ).

« Odpověď #9 kdy: 01. 08. 2011, 18:01:35 »
A co ti vlastně padalo? A jak si to řešil?

ilja

« Odpověď #10 kdy: 01. 08. 2011, 20:38:33 »
Nejvíce se doporučuje GNU/Linux Debian, nebo FreeBSD.
A hodně adminů by doporučilo Debian s jádrem FreeBSD. A právě Debian 6.0 je i s tímto jádrem ke stažení na domovských stránkách.
Případně Debian s jádrem Hurd, ale to je momentálně unstable a stabilní verze se připravuje pro Debian 7.0.
Častějšími změnami distribucí je jenom více problémů a komplikací.

« Odpověď #11 kdy: 02. 08. 2011, 12:06:42 »
Případně Debian s jádrem Hurd

To má být vtip?

« Odpověď #12 kdy: 02. 08. 2011, 12:14:28 »
Nejvice pak frci ten debian, je pomerne jednoduchej

Debian je jednoduchej? V čem?

FreeBSD je super ale to je vic UNIX nez linux.

Respektive to není vůbec Linux, protože jediný Linux je Linux.

Nebo taky "FreeBSD je super a je to narozdíl od Linuxu Unix" :)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 02. 08. 2011, 12:31:30 »
Citace
Respektive to není vůbec Linux, protože jediný Linux je Linux.

Nebo taky "FreeBSD je super a je to narozdíl od Linuxu Unix"
Kdyz uz jsi se do toho pustil tak spise UNIX-like. To je asi nejpresnejsi definice.

« Odpověď #14 kdy: 02. 08. 2011, 12:34:20 »
Kdyz uz jsi se do toho pustil tak spise UNIX-like. To je asi nejpresnejsi definice.

Jak myslíš :)