Ta ALR / Unisys deska ma IDE, klasicke SCSI (8-bit) a pak ten zkoseny 68-pinovy konektor SCSI (pisou 16-bit). To bude ta prvni verze Ultra SCSI LVD/SE. V pondeli mi ma nekdo zaslat nejake SCSI disky.
Máte někde na té desce, u toho SCSI, napsáno nějaké označení? Na nalepeném štítku, nebo vyleptané na desce. Pokud se tam někde vyskytuje LVD, tak to znamená Low-Voltage Differential. Tzn. podporuje diferenciální režim. Lichoběžníkový konektor HD68 s tím není v rozporu. Naopak SE znamená Single Ended. Už si nepamatuju, jestli SCSI HBA čipy po nějakou dobu podporovaly LVD i single-ended režim, jako že s auto-detekcí. (Dokonce snad fungovalo do jisté míry i míchání narrow/wide zařízení, spíš u single-ended zařízení, ale to jsem nikdy nezkusil.) Nevěděl byste, co za HBA čip je na tom motherboardu?
Budu muset sehnat kabel pro 4 az 7 zarizeni na 68-pin (nasel jsem za 500 Kc). Teoreticky by tam melo pasovat neco z Gateway serveru.
Ten 68pin konektor je univerzální / standardizovaný / kompatibilní, včetně pinoutu, přinejmenším v rámci Ultra2Wide. Dokonce existovalo interní a externí provedení, to externí mělo stínící kryt a tuším fixaci pomocí šroubků. Navzájem kompatibilní. A daly se sehnat jako příslušenství SuperMicro taky interní kabely 1:1, krátké kšandy, třeba 30 cm.
Prakticky ciste backplane bez hotswap.
Prosím? Možná jsem nepochopil zkratku. Backplane = plošák na zádech diskového kastlíku, pro Ultra2wide LVD jsem viděl prakticky vždy s konektory
80pin SCA, elektricky s podporou hot-swapu. Jiná věc je, že není dobré vytrhnout operačnímu systému přimountovaný disk. Jiná věc je, že tyhle kastle s HS šuplíkama se stejně používaly prakticky hlavně pro RAIDy, nejlépe s hardwarovým řadičem. I tak po vytržení disku trvalo na SCSI obecně poměrně dlouho, než se z toho sběrnice znovu rozkoukala :-) Matně si vybavuji něco mezi 10-20s.
Mimochodem - disky s SCA konektorem podle mého nemají jumpery pro nastavování SCSI ID.
IDčko dává backplane. U backplanů pro více disků má každý slot jiné ID, a svoje ID má taky enclosure manager chip.
Mozna spise neco takoveho z Compaq serveru:
1) https://www.ebay.com/itm/142847556357
Jestli správně koukám, tohle má pro disky 80pin SCA konektory. Jsou standardní, ale podle toho je třeba volit disk.
A nevidím, jestli jsou k té kastli taky šuplíky. Sice slouží jenom jako mechanické "kolejnice", ale bez nich by se disk vlastní vahou ulomil i s konektorem.
Jestli správně koukám na backplane toho kastlíku, na fotce zvenčí zezadu vidím poměrně velkého švába zn. Qlogic. Toto je odhadem "enclosure manager" - umí blikat LEDkami (na každý disk asi tři, včetně failure LED, ta je důležitá), umí kvičet bzučákem a je vidět na sběrnici jako "páté kolo u vozu" = další zařízení ještě vedle disků. Umí s tím pracovat HW RAIDy. Nevím jestli v Linuxu existuje ovladač pro SCSI Enclosure Services (SES).
2) https://www.ebay.com/itm/174499917065
To je nějaká hrůza stará... no, možná je to dokonce wide, před příchodem SCA. Proto má šuplík proti backplanu proprietární konektor. Tohle jsem nikde nepotkal. Není tam vidět konektor uvnitř šuplíku - tipuju HD68 (=wide), stejný jako zezadu na kastli. Možná je to nakonec přesně to co hledáte pro tu Vaši desku :-)
3) https://www.ebay.com/itm/185044298240
Vida, tady jsou taky přibalené šuplíky, možná jeden chybí. Podle vzhledu odhadem už budou uvnitř konektory 80pin SCA. Vzadu je vidět připojený kabel - všimněte si kroucených párů v té kšandě. Toto je kabel pro rychlý diferenciální přenos, ale bez dokumentace a praktického testu těžko říct, jestli dá Ultra2Wide (= 80 MBps), U160 nebo U320.
Obecně jsou různé HBA a disky "LVD=diferenciální a wide" navzájem kompatibilní napříč rychlostmi. A pokud se třeba sejde rychlý řadič s rychlým diskem, ale máte kabel nebo backplane funkční pouze na pomalejší rychlosti, tak se dá rychlost v konfiguraci HBA omezit.
Aha, to je SATA II, nemusi to znamenat SAS.
SAS HBA + SATA DISK = OK.
SATA HBA + SAS DISK = no go.
A bezny PCI SATA radic by nestacil? Na retro jsem minuly rok sehnal toto: https://www.amazon.com/Rosewill-66Mhz-Controller-Components-RC-209-EX/dp/B00BAU2LNS
No to je přesně von! :-) Starej dobrej SIL3114.
BTW živej člověk co píše drivery do NT kernelu! Čeho já se tady ještě nedočkám :-) To jste v ČR už druhej o kom vím... (a ne, sebe nepočítám). Asi jsem vážně zalezlej daleko mimo epicentrum.