Poraďte moderní Linux pro starý server Pentium Pro

Re:Poradte moderni Linux pro stary Pentium PRO server
« Odpověď #30 kdy: 04. 09. 2022, 15:20:48 »
Jasne, diky za info a veskerou pomoc! Moc si toho vazim.

Jinak zde je patch pro Win9x, ktery prolomi 512MB Ram limit a lze tam mit i 4GB Ram :-D zrovna jsem to testoval na Pentiu 4 a funguje to stabilne: https://archive.org/details/PATCHMEM ...pry kdysi pred vydanim Windows 98 nejaky manazer tlacil na release. Vyvojari o te chybe vedeli, tak nastavili natvrdo tento limit. Po vydani se k oprave jiz nikdo nemel a opravili to az u Windows NT. Nejaky borec to zpetne opravil.

----
Ohledne toho joysticku, koupil jsem na SBazaru starsi sestavu na letecke simulatory Logitech G940. To jsem si zase dal. Sice to ma skvele provedeni a force feedback, ale netusil jsem, ze Logitech driver to prezentuje jako 3 HID zarizeni a to funguje snad jen u dvou simulatoru.

Cely driver psat nemusim, pouze opravuji chyby zde:
https://github.com/cyberluke/vJoy
https://github.com/cyberluke/slimdx
https://github.com/cyberluke/FreePIE

Ve vysledku to cele aktualne funguje pod FreePIE, kde lze naskriptovat mapovani jednotlivych os a zkombinovat je do jednoho USB HID zarizeni (virtualniho)

SlimDX je DirectX nadstavba pro C#. Samotna knihovna je C++. Ukazky maji dokonce v .NET 2.0, takze by to ve vysledku mohlo fungovat i pod Windows 98 (bud se bude muset zkompilovat vJoy pod WDM, ktere pujde i tam nebo existuje jeste PPJoy - emulace joysticku do virtualniho paralelniho portu - ten na W98 funguje). Opet pan R.Loew, ktery jiz bohuzel nezije, vytvoril driver WDMEx, ktery do jiste miry, umi W2000/XP driver pod W98: https://www.reddit.com/r/windows98/comments/lbpi16/how_the_hell_do_i_use_rloews_wdmex/

Nejvetsi problem, s kterym se podotykam, ze puvodni autor se projektum nevenuje. Pak jej 3x nekdo prevzal a hala bala upgradoval na nejnovejsi Visual Studio / Windows 10 kernel driver. Aniz by u toho trochu premyslel. Coz je skoda, ze u zajimaveho 10-15 let projektu pak nekdo to takto utne a prepise konfiguraci projektu. Ve vysledku to tam je. Nejvetsi problem je sparovat verze SDK a WDK, jelikoz Microsoft aktivne maze veci.

Nedavno dokonce predelali VCRedist (C++ runtime) - zamerne smazali spoustu souboru a DLL knihoven z C++ 2015 runtime! Takze na Win XP se to nainstaluje, ale hazi to nejaky error. Dlouho jsem nevedel, az jsem nainstaloval to same C++ 2015 runtime, ale z Archive.org, kde se jeste svet nezblaznil.

Takze takovato koupe joysticku, kdy jsem se tesil, ze zkusim stare hry s force feedback vyustila ve 3 tydenni hack maraton, casto i do 3 do rana. Vcera, resp. dnes rano, se mi podarilo to jiz opravit a zprovoznit. Musim to pak nekde take sepsat, idealne natocit youtube video.

« Odpověď #31 kdy: 04. 09. 2022, 15:23:54 »
Aha, takze s timto radicem ( https://www.ioi.com.tw/products/proddetail_dl.aspx?CatID=106&DeviceID=3024&HostID=2038&ProdID=1060108 ) by tam mohlo fungovat i SAS. Minuly mesic jsem dostal od nekoho vyrazeny server, kde byly SAS disky a daroval jsem to :-) ...takze do toho se nechci ted psychicky poustet a shanet to znovu

« Odpověď #32 kdy: 04. 09. 2022, 15:29:59 »
Aha, to je SATA II, nemusi to znamenat SAS.

A bezny PCI SATA radic by nestacil? Na retro jsem minuly rok sehnal toto: https://www.amazon.com/Rosewill-66Mhz-Controller-Components-RC-209-EX/dp/B00BAU2LNS

PS: pracovni trh me take donutil presunout se do Prahy

RDa

• 2 810
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 04. 09. 2022, 16:08:22 »

A bezny PCI SATA radic by nestacil? Na retro jsem minuly rok sehnal toto: https://www.amazon.com/Rosewill-66Mhz-Controller-Components-RC-209-EX/dp/B00BAU2LNS

PS: pracovni trh me take donutil presunout se do Prahy

Ano stacil - jak vidis je tam i BIOS FLASH, takze to bude mit Option ROM a pri trose stesti z toho rovnou nabootujes. Takze staci kdyz budes mit jeste ctecku SATA disku na USB a muzes prehazovat SSD na ktery si pripravis instalaci :)

« Odpověď #34 kdy: 04. 09. 2022, 16:26:41 »
Ta ALR / Unisys deska ma IDE, klasicke SCSI (8-bit) a pak ten zkoseny 68-pinovy konektor SCSI (pisou 16-bit). To bude ta prvni verze Ultra SCSI LVD/SE. V pondeli mi ma nekdo zaslat nejake SCSI disky.

Máte někde na té desce, u toho SCSI, napsáno nějaké označení? Na nalepeném štítku, nebo vyleptané na desce. Pokud se tam někde vyskytuje LVD, tak to znamená Low-Voltage Differential. Tzn. podporuje diferenciální režim. Lichoběžníkový konektor HD68 s tím není v rozporu. Naopak SE znamená Single Ended. Už si nepamatuju, jestli SCSI HBA čipy po nějakou dobu podporovaly LVD i single-ended režim, jako že s auto-detekcí. (Dokonce snad fungovalo do jisté míry i míchání narrow/wide zařízení, spíš u single-ended zařízení, ale to jsem nikdy nezkusil.) Nevěděl byste, co za HBA čip je na tom motherboardu?

Citace
Budu muset sehnat kabel pro 4 az 7 zarizeni na 68-pin (nasel jsem za 500 Kc). Teoreticky by tam melo pasovat neco z Gateway serveru.
Ten 68pin konektor je univerzální / standardizovaný / kompatibilní, včetně pinoutu, přinejmenším v rámci Ultra2Wide. Dokonce existovalo interní a externí provedení, to externí mělo stínící kryt a tuším fixaci pomocí šroubků.  Navzájem kompatibilní. A daly se sehnat jako příslušenství SuperMicro taky interní kabely 1:1, krátké kšandy, třeba 30 cm.

Citace
Prakticky ciste backplane bez hotswap.

Prosím? Možná jsem nepochopil zkratku. Backplane = plošák na zádech diskového kastlíku, pro Ultra2wide LVD jsem viděl prakticky vždy s konektory 80pin SCA, elektricky s podporou hot-swapu. Jiná věc je, že není dobré vytrhnout operačnímu systému přimountovaný disk. Jiná věc je, že tyhle kastle s HS šuplíkama se stejně používaly prakticky hlavně pro RAIDy, nejlépe s hardwarovým řadičem. I tak po vytržení disku trvalo na SCSI obecně poměrně dlouho, než se z toho sběrnice znovu rozkoukala :-) Matně si vybavuji něco mezi 10-20s.

Mimochodem - disky s SCA konektorem podle mého nemají jumpery pro nastavování SCSI ID.
IDčko dává backplane. U backplanů pro více disků má každý slot jiné ID, a svoje ID má taky enclosure manager chip.

Citace
Mozna spise neco takoveho z Compaq serveru:
1) https://www.ebay.com/itm/142847556357
Jestli správně koukám, tohle má pro disky 80pin SCA konektory. Jsou standardní, ale podle toho je třeba volit disk.
A nevidím, jestli jsou k té kastli taky šuplíky. Sice slouží jenom jako mechanické "kolejnice", ale bez nich by se disk vlastní vahou ulomil i s konektorem.

Jestli správně koukám na backplane toho kastlíku, na fotce zvenčí zezadu vidím poměrně velkého švába zn. Qlogic. Toto je odhadem "enclosure manager" - umí blikat LEDkami (na každý disk asi tři, včetně failure LED, ta je důležitá), umí kvičet bzučákem a je vidět na sběrnici jako "páté kolo u vozu" = další zařízení ještě vedle disků. Umí s tím pracovat HW RAIDy. Nevím jestli v Linuxu existuje ovladač pro SCSI Enclosure Services (SES).

Citace
2) https://www.ebay.com/itm/174499917065
To je nějaká hrůza stará... no, možná je to dokonce wide, před příchodem SCA. Proto má šuplík proti backplanu proprietární konektor. Tohle jsem nikde nepotkal. Není tam vidět konektor uvnitř šuplíku - tipuju HD68 (=wide), stejný jako zezadu na kastli. Možná je to nakonec přesně to co hledáte pro tu Vaši desku :-)

Citace
3) https://www.ebay.com/itm/185044298240
Vida, tady jsou taky přibalené šuplíky, možná jeden chybí. Podle vzhledu odhadem už budou uvnitř konektory 80pin SCA. Vzadu je vidět připojený kabel - všimněte si kroucených párů v té kšandě. Toto je kabel pro rychlý diferenciální přenos, ale bez dokumentace a praktického testu těžko říct, jestli dá Ultra2Wide (= 80 MBps), U160 nebo U320.

Obecně jsou různé HBA a disky "LVD=diferenciální a wide" navzájem kompatibilní napříč rychlostmi. A pokud se třeba sejde rychlý řadič s rychlým diskem, ale máte kabel nebo backplane funkční pouze na pomalejší rychlosti, tak se dá rychlost v konfiguraci HBA omezit.

SAS HBA + SATA DISK = OK.
SATA HBA + SAS DISK = no go.

Citace
No to je přesně von! :-) Starej dobrej SIL3114.

BTW živej člověk co píše drivery do NT kernelu! Čeho já se tady ještě nedočkám :-) To jste v ČR už druhej o kom vím... (a ne, sebe nepočítám). Asi jsem vážně zalezlej daleko mimo epicentrum.

« Odpověď #35 kdy: 04. 09. 2022, 16:42:20 »
Ano stacil - jak vidis je tam i BIOS FLASH, takze to bude mit Option ROM a pri trose stesti z toho rovnou nabootujes. Takze staci kdyz budes mit jeste ctecku SATA disku na USB a muzes prehazovat SSD na ktery si pripravis instalaci :)

...ohledně toho PCI řadiče mám snad jenom trochu strach, aby BIOS option ROM nebyla "RAID-only".
Linuxu je to jedno, uvidí jednotlivé disky - ale z jednotlivého disku by možná nešlo BIOSu nabootovat (z RAIDu ano).
To už @OP uvidí, až to zkusí.

Jinak Debilan s oblibou instaluju ze sítě. Stáhnu si na TFTP server netinstall kernel a initrdi.gz, na dhcp serveru se nic nemění, přidám na TFTP serveru další boot profile do PXElinuxu a tradá... Jasně - je k tomu potřeba síťovka s podporou bootu ze sítě. Prakticky libovolná intelka, nejlépe gigová, do PCI. (Zde pozor na zářez/klíč u PCI-X modelů, viz výše.)

Vyzobnuto z pxelinux.cfg/default :
Kód: [Vybrat]
label bullseye
  kernel bullseye/linux
  append initrd=bullseye/initrd.gz priority=low  --

Ale pravda je, že než instalovat z nuly PXE-bootovací prostředí, vyjde snáz, prostě vypálit "mini ISO", z něj bootnout a zavést instalaci klidně ze sítě...

RDa

• 2 810
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 04. 09. 2022, 18:14:03 »
Ta ALR / Unisys deska ma IDE, klasicke SCSI (8-bit) a pak ten zkoseny 68-pinovy konektor SCSI (pisou 16-bit). To bude ta prvni verze Ultra SCSI LVD/SE. V pondeli mi ma nekdo zaslat nejake SCSI disky.

Máte někde na té desce, u toho SCSI, napsáno nějaké označení? Na nalepeném štítku, nebo vyleptané na desce. Pokud se tam někde vyskytuje LVD, tak to znamená Low-Voltage Differential. Tzn. podporuje diferenciální režim. Lichoběžníkový konektor HD68 s tím není v rozporu. Naopak SE znamená Single Ended. Už si nepamatuju, jestli SCSI HBA čipy po nějakou dobu podporovaly LVD i single-ended režim, jako že s auto-detekcí. (Dokonce snad fungovalo do jisté míry i míchání narrow/wide zařízení, spíš u single-ended zařízení, ale to jsem nikdy nezkusil.) Nevěděl byste, co za HBA čip je na tom motherboardu?

Mrkni na tohle:
https://www.vogons.org/viewtopic.php?p=739511#p739511

Je tam backplane ktery ma 68pin na radic a SCA-80 pro disky. A dle routovani desky je to LVDS :-)

Jinak na zakladovce je nejaky Adaptec AIC-xxxx (neprectu z vogons jpegu) - hodne daleko od konektoru. Pokud to OP identifikuje, bude jasno co je to zac. Ale taky by to mohl videt behem bootu, snad ten adaptec ma Option ROM pro bootovani z nej.

« Odpověď #37 kdy: 04. 09. 2022, 19:35:51 »
Motherboard:
Intel 450GX

SCSI:
Adaptec 7880 Fast SCSI-2 controller (na desce je AIC-7880p)

IDE:
Integrated dual-channel PCI/IDE interface supporting up to 4 IDE devices; supports PIO Modes 0-4

RAM:
"The board needs parity SIMMs and uses groups of two to create enough spare bits for ECC.  Pretty cunning, really." - takze tam pasuji obycejne SIMM. Jen se musi davat vsude stejny tyb (jednostranne ci oboustranne). On si tam to ECC nejak vytvori, pokud jsou v paru.

Pisou, ze klasicka fast page ram tam nefunguje.

A zjistil jsem, ze mam bohuzel 512MB Ram, coz nejaky GUI Linux zatim pada - ty jsou narocnejsi nez Windows. To bude tak na dual boot Windows 2000 Advanced Server + Debian konzolovy Linux.

Dobove OS:
MS Windows NT (SMP); Novell Netware (SMP); IBM OS/2 (SMP); SCO UNIX (MPX/SMP); Sun Solaris (SMP); UnixWare (SMP)

« Odpověď #38 kdy: 04. 09. 2022, 20:07:22 »

Zde je benchmark SQL serveru. Je tam videt tento server ALR Revolution (Unisys Aquanta a Gateway NS9000 jsou ty same servery). Sestiprocesorova varianta byla 2x levnejsi nez osmiprocesorovy server. Dale jen o polovinu pomalejsi nez Oracle, ale skoro 8x levnejsi.

« Odpověď #39 kdy: 04. 09. 2022, 20:24:25 »
Drivery na ten Adaptec radic jsou kompatibilni s AHA 2940 (tyto mam take v instalacnim baliku)

k3dAR

• 3 079
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 04. 09. 2022, 21:23:54 »
[...] A zjistil jsem, ze mam bohuzel 512MB Ram, coz nejaky GUI Linux zatim pada [...]
512MB RAM bude malo pro GUI instalaci, protoze si pro "live" dava 50% RAM pro "ram(tmpfs) disk",
takze instalaci udelat konzolovou, ale pak nainstalovane Xfce by melo behat ok, resp. na ARM notasu s 512MB RAM pred casem (myslim Xubuntu 18.04) sem Xfce provozoval v pohode vcetne Chromium(+uBlockOrigin+PrivacyBadger) s 10 listu bez swapovani ;-)

« Odpověď #41 kdy: 04. 09. 2022, 22:03:18 »
Asi to nebudeš chtít slyšet, ale retro je to pouze v okamžiku když používáš vše staré z té doby. Ale starý šrot, když se na to snažíš "naroubovat" aktuální software.
Ta tvá hračka je až příliš specifická, že lokální báze uživatelů s tím nemá žádné zkušenosti. Osobně jsem se dostal, příležitostně hardwarově servisoval, k 2xPentiumPro, ale v podstatě pouze jako klientská stanice, tenkrát (asi 1995?!) to stálo 150 tisíc. Ale kdyby ses mně dnes zeptal jak se něco nastavuje ve Win 3.11/NT4 tak budu mít velký problém ti poradit, přestože jsem to rutinně ovládal.
Takže spíše hledej na mezinárodních fórech, ev. svůj dotaz zde směřuj na informace o zjištění o těchto fórech.
Jinak ti totiž nezbude nic jiného než si udělat vlastní výzkum v aktuální kompatibilitě, protože dnes řešíš co vlastně nainstalovat, zítra budeš řešit rozlišení na monitoru nebo podobnou prkotinu, a pak budeš řešit že ti aplikace jde sice nějak spustit, ale chová se nepředvídatelně atd.

« Odpověď #42 kdy: 04. 09. 2022, 23:26:29 »
IDE:
Integrated dual-channel PCI/IDE interface supporting up to 4 IDE devices; supports PIO Modes 0-4

Neumí UDMA, ani MWDMA? Njn, už si nepamatuju, kdy se tyhle vymoženosti vynořily. To je divný...

Citace
RAM:
"The board needs parity SIMMs and uses groups of two to create enough spare bits for ECC.  Pretty cunning, really." - takze tam pasuji obycejne SIMM. Jen se musi davat vsude stejny tyb (jednostranne ci oboustranne). On si tam to ECC nejak vytvori, pokud jsou v paru.
Upřesňuji, koukal jsem na tu plachtu s rozkreslenými konfiguracemi RAM:
Jsou dvě varianty RAM stromečku: novější co bere DIMMy (72bit = ECC) a starší co bere dlouhé SIMMy: paritní, 36bitové. Tzn. nejedná se o "obyčejné" SIMMy ve smyslu "bezparitní" (a nejedná se o krátké SIMMy z dob 386, které byly 8b/9b).

Tradičně "parita" = devátý bit v každém bajtu, řadič RAM uměl detekovat chybu parity a s trochou štěstí se OS mohl zkusit té stránce vyhnout, pokud ho dotyčná chyba v užitečných datech nesestřelila. Spíš ale stroj jenom vytuhl s hláškou "parity error". Tušímže interně v principu detekovaná chyba parity vyvolala Interrupt 02 = NMI.

ECC je o level výš, dokáže jednobitovou chybu letmo *opravit*. Matně si vybavuji Reed-Solomon, syndromy P+Q nebo co. Na ECC potřebujete tuším minimálně dva bity, možná lépe víc. A protože paměti jsou tradičně vyráběné tak, že na každý bajt je jeden bit navíc, tak se to ECC počítá napříč širším slovem. Pokud návod říká, že pro ECC nad SIMMy se používají dva dlouhé SIMMy v páru, tak to vychází na slovo dlouhé 64 bitů = 8 bajtů užitečných dat, plus 8 bitů navíc na paritu nebo ECC. Zřejmě ekvivalent jednoho 64b/72b DIMMu. A to ECC slovo může být možná i delší než 64/72b, nevím.

Citace
Pisou, ze klasicka fast page ram tam nefunguje.
Z toho si beru, že pokud ne Fast Page, tak potřebuje EDO. Nebo snad PC100 SDRAM? (spíš ne) Pokud není tato informace, nebyl by namátkou kód RAM čipu? V té "plachtě s konfigurací RAM" čtu požadavek na CL=60ns nebo kratší (rychlejší CAS).

Ohledně AHA-2940, pamatuju si z té doby dvoukanálové SCSI řadiče, které měly jeden kanál rychlý a druhý pomalý.

RDa

• 2 810
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 04. 09. 2022, 23:53:06 »
Asi to nebudeš chtít slyšet, ale retro je to pouze v okamžiku když používáš vše staré z té doby. Ale starý šrot, když se na to snažíš "naroubovat" aktuální software.

Nevim co ti mam rict.. ale C64 ktere ma 40 let se dnes dokaze v pohode pripojit na Internet, kdyz se tomu trocha pomuze. Ono to totiz schopnostma neni o nic jinde nez nejake beznejsi arduino, ke kteremu taky date ethernet shield.. ale zas mate klavesnici a obrazovku :-)

Kdyz se vam nelibi, ze si hrajeme.. a bavi nas to, tak jdete o dum dal :-)

(me se retro+moderni postupy libi jak v IT.. tak v jidle.. treba casem i na vareni piva dojde :)

« Odpověď #44 kdy: 05. 09. 2022, 06:20:49 »

...

Kdyz se vam nelibi, ze si hrajeme.. a bavi nas to, tak jdete o dum dal :-)

Richtig. Třeba já mám vánoce, když můžu nacpat staré PCčko pamětí k prasknutí, rozšířit ho periferiemi o kterých jsem jako kluk mohl leda snít, pustit na něm OS s opravenými starými bugy, a hrát na tom staré hry bez některých tehdejších omezení, teda pokud to ten starý soft využije. A že to už není vintage sestava... no a co, já už mám taky pár kurvítek vymontovanejch :-)

Otrava je, že starý software obvykle nepočítá s tou svobodou, kterou přineslo třicet let následného technického vývoje. Třeba rozlišení obrazu bývá pevné a hrubé. V této souvislosti pobaví povedený remake. Což mi připomíná, že jsem chtěl zkusit vláčky na 4k displeji...