Pomalá odezva PC s Windows

Pomalá odezva PC s Windows
« kdy: 26. 08. 2022, 13:23:51 »
Zdravím všechny na tomto odborném fóru
mám problém s odezvou Windows mého relativně nově nainstalovaného počítače.

parametry:
  i3-10100
  16 GB RAM
  SSD
  Windows 11

stejně se choval i předešlý počítač s horšímy parametry a Win10 - problém tedy bude s největší pravděpodobností v software

Chvíli po restartu je vše OK, ale např po hodině práce se odezva zhoršuje

podle správce úloh to vypadá že je vše OK, ale na provedení jakékoliv akce čekám i 3 vteřiny než se něco stane

typ práce: kancelářská činnost 

snažím se najít nějaký software, kterým bych alespoň "prokázal" že je PC takto nepoužitelný

poradí někdo ?

Díky Tonda
« Poslední změna: 26. 08. 2022, 13:31:24 od Petr Krčmář »

tecka

• 151
    • Zobrazit profil
Re:Pomalá odezva PC s Windows
« Odpověď #1 kdy: 26. 08. 2022, 14:46:41 »
Ve "Správci úloh" uvidíš seznam běžících procesů a jejich využítí CPU/RAM. Tak začni tam.

Třeba ".NET Runtime Optimization Service" mívá tendenci běžet, zrovna když se to nehodí.

« Odpověď #2 kdy: 26. 08. 2022, 14:58:17 »
jak jsem už psal, správce úloh je v pořádku,
 žádné velké vytížení
pamet 38%
procesor 3%
diska a sít 0%

« Odpověď #3 kdy: 26. 08. 2022, 15:02:00 »
Pusť si sledování prostředků (např v taskmanageru záložka výkon, dole odkaz Program sledování prostředků) a soustřeď se na odezvu disku (záložka Disk, prostřední panel, sesypat sestupně podle sloupce Čas odezvy - číslo je v ms).
Další dobrý možnosti jsou podle objemu zápisů. Na stejným řádku se dozvíš jméno procesu a soubor, na kterej sahají. Obvykle se z toho dá usoudit, co se děje a co je blbě.

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 26. 08. 2022, 17:07:29 »
Co teplota ? Neklesa freq cpu na ukor prehrievania sa ? Len vystrel naslepo ...

« Odpověď #5 kdy: 26. 08. 2022, 17:18:16 »
bohužel Program sledování prostředků je OK
čas odezvy jen Chrome sem tam 1ms
i disková aktivita je OK

teploty jsou take OK, uz jsem kontroloval....

asi bych potreboval nejaky "lepsi" software na sledovani prostředků

« Odpověď #6 kdy: 26. 08. 2022, 17:37:46 »
Ano ano, "sledování prostředků", jinak též "resmon.exe". Je hloupé, že dnešní noťasy často nemají kontrolku vytížení disku. Jinak pod Windows je snad deset různých věcí, které občas z ničeho nic začnou vytěžovat systém, a pokud je to od Microsoftu, tak se navíc můžou částečně maskovat v task manageru... Defrag, antivirák, Windows Update, indexing service, "optimalizace složek" mailového klienta (vytěsnění prázdného místa po smazaných emailech), někdo tu zmínil .NET apod.

Taky se může stát, vinou bugu v nějakém ovladači nebo v BIOSu (např. v ACPI tabulkách) že se "zblázní interrupt". Pod Windows toto tuším není vidět přímo, zaznamenal jsem zmínky že snad Process Explorer od Sysinternals zobrazí vytížení taky v interruptech, nebo se dá zkusit LatencyMon od Resplendence, kde by se zaseklý interrupt měl projevit vysokou zátěží v DPC (Deferred Procedure Calls - něco jako SoftIRQ pod Linuxem), dokonce by z toho mohl vypadnout ovladač, kterému patří obsluha, kterou to spouští (ovšem není jisté, že zrovna tenhle ovladač za to může, pokud mu to IRQ chodí vinou chybného routování IRQ). Splašené IRQčko dokáže způsobit i zadrhávání kurzoru myši a podobné žertovné příznaky :-)

Ten současný a předchozí počítač - nejsou to noťasy?
Zejména pokud jsou to noťasy, hrozí taky "throttling" při přehřívání.
Zkuste nainstalovat windowsové utilitky Core Temp a ThrottleStop, co Vám k tomu řeknou.

Zajímavý je údaj o aktivaci BD PROCHOT, plus aktuální stav MSR registrů MSR_CORE_PERF_LIMIT_REASONS, MSR_GRAPHICS_PERF_LIMIT_REASONS a MSR_RING_PERF_LIMIT_REASONS - netuším, zda je ThrottleStop už umí, jsou vývojově mladší než klasické IA32_THERM_STATUS a IA32_PACKAGE_THERM_STATUS které obsahují flagy starobylého PROCHOTu.  V zimě jsem kolem toho trochu bádal, mám v šuplíku pár hrubě neotesaných kousků softwaru, které se na to umí mrknout pod Windows, ale nějak nebyl čas to celé zdokumentovat a v kostce publikovat...

Ve chvíli, kdy je to tuhé, jak vypadá frekvence procesoru, udávaná v device manageru v záložce "výkon" nebo tak něco? Nevím jak to vypadá v desítkách/jedenáctkách, naposledy jsem si o to natloukl nos pod Windows 2012 R2 (= cca 8.1). Projevem zádrhele na bázi throttlování může být, pokud je udávaná frekvence bizardně nízká hodnota (v mém případě 220 MHz), přitom počítač se vleče.

mikrom

• 366
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. 08. 2022, 15:14:42 »
mám problém s odezvou Windows mého relativně nově nainstalovaného počítače.
...
stejně se choval i předešlý počítač s horšímy parametry a Win10 - problém tedy bude s největší pravděpodobností v software
Bude to asi nejaky software co si dodatocne instalujes. Napriklad co tam mas za antivirak ?