Zdravím borce přes OpenWrt. Mám jeden starší x86-64 stroj, který používám jako router/AP (OpenWrt 21.02.…) s tím, že WiFi je tam realizováno pomocí USB donglu. V
/etc/config/wireless mi vygeneroval config, který po dalších drobných úpravách vypadá např. takto:
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option hwmode '11g'
option path 'pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-2/2-2:1.0'
option country 'CZ'
option cell_density '3'
option txpower '20'
option channel '11'
option htmode 'HT40'
config wifi-iface 'default_radio0'
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option encryption 'psk2+ccmp'
option key 'nejakykey'
option ssid 'nejakysid'
Pak jsem ale přehodil USB WiFi do jiného portu a přidala se tam sekce
config wifi-device 'radio1' s
option path 'pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-5/2-5:1.0' + odpovídající
config wifi-iface 'default_radio1', která obsahovala nějaký default s otevřeným SID OpenWrt. Chápu to tak, že cesta k tomu USB fífulu se přepojením do jiného portu mění a OpenWrt ji považuje za další zařízení a tedy mu udělá vlastní konfiguraci.
Můj dotaz zní: lze to udělat blbuvzdorně nějak tak, aby daná konfigurace byla vázaná spíš na MAC adresu daného WiFi adaptéru než na to, kam je fyzicky připojen? Aby až to zase někdo přehodí jinam, se to chovalo pořád stejně. A tím nemyslím udělat kopec sekcí …radioX pro všechny USB porty s identickou konfigurací a různými cestami
.
Pokud by to jinak nešlo, ještě mě zajímá, jestli lze beztrestně udělat něco jako kotel sekcí typu
config wifi-device 'radioX' (každý se svou
option path podle daného USB portu) a k nim společnou sekci config
wifi-iface 'default_radio0' s nějakou možností odkázat se na všechny ty
wifi-device? Protože v tom
wireless souboru by jinak byla hromada config wifi-iface lišící se jen tím odkazem na daný device, ale všechno by jinak bylo identické/duplicitní.
Díky.