CF karta a formát ve čtečce

KapitánRUM

CF karta a formát ve čtečce
« kdy: 29. 07. 2011, 19:40:24 »
Mám tu několik CF karet, které správně fungují jako pevný disk.
Mám jich pár navíc, protože jsem do systému nasadil větší a staré 2GB mi zůstaly.

Problém je, že nejsem žádným způsobem schopen ty karty ve čtečce naformátovat.
Zkoušel jsem nejrůznější utilitky, ale prostě nic.
Karty jsou v pořádku, v redukci SATA->CF je naformátuju raz dva, jenže ve čtečce se na ně nedobouchám, ať je formátuju jak chci.

Předpokládám, že to je asi k vůli MBR, který se na CF kartách vytvořil.
Jenže, jak z toho ven?
« Poslední změna: 31. 07. 2011, 21:53:30 od Petr Krčmář »

RDa

Re: CF karta (dříve HD, ve čtečce už nejde)
« Odpověď #1 kdy: 29. 07. 2011, 20:21:14 »
Duvody:
 - mas uplne vadnou ctecku
 - nepodpora hotplug ve ctecce (tj. vyzaduje kartu jiz vsunutou nez ji pripojis na usb)
 - nepodpora ctecky v systemu (setkal jsem se s tim - kolega mel rychlou ctecku pro win, ale v linuxu nesla)

A vsechny CF karty maji MBR, protoze je ctecka i redukce pouziva v ATA/IDE rezimu, v tom problem nehledej.

« Odpověď #2 kdy: 30. 07. 2011, 08:53:49 »
Mě se jednou stalo, že mi čtečka nějak "zmršila" CF kartu - naformátovala jí na 2 GB (byla 4 GB) a nedařilo se mi to "vrátit zpět". Nakonec pomohlo naformátování ve foťáku.
Takže bych také zkusil ty karty strčit do nějakého "méně chytrého" zařízení.

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 30. 07. 2011, 14:00:16 »
2 Patrik Chrz

Přesně, stejný problém s tím mám, ať to strčím do jaké čtečky chci, píše to nesmysly o kapacite 1MB a pak to chcípne na IOCTL. Bohužel žádné méně chytré zařízení tu nemám :-( Ve všem jsou widle nebo Linux.

KapitánRUM

« Odpověď #4 kdy: 30. 07. 2011, 14:06:34 »
Ale v redukci ATA->CF i SATA->CF jede spokojeně.
Bude něco s formátem karty.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30. 07. 2011, 17:33:55 »
Neslo by to prevalcovat dd? Tedy neco, jako dd if=/dev/zero of=/dev/sdb ? Vice vymazana, nez po dd asi byt nemuze. Partition table v kopru....

KapitánRUM

« Odpověď #6 kdy: 30. 07. 2011, 20:27:21 »
Vyřešeno -- divná čtečka.

Po naformátování karty v jiné čtečce (v takové té potvoře co se dává místo FDD) už karta jede i ve zbývajících dvou čtečkách, kde předtím nešla.

Proč?
Nemám páru!

Trident

« Odpověď #7 kdy: 12. 08. 2011, 10:20:17 »
Duvody:
 - mas uplne vadnou ctecku
 - nepodpora hotplug ve ctecce (tj. vyzaduje kartu jiz vsunutou nez ji pripojis na usb)
 - nepodpora ctecky v systemu (setkal jsem se s tim - kolega mel rychlou ctecku pro win, ale v linuxu nesla)

A vsechny CF karty maji MBR, protoze je ctecka i redukce pouziva v ATA/IDE rezimu, v tom problem nehledej.
Proc jses si jistej ze ctecka pouziva cf kartu v ata/ide rezimu? Cekal jsem, hledivse do diskuze, kdy se tu nekdo zmini ze CF karty maji tri rezimy a ze zminene problemy mohou byt zapricineny nejednotnosti v pouzivani techto rezimu. Mod se urcuje podle spojeni nejakych pinu(koho to zajima najde si specifikaci).

Ty rezimy jsou:
1.PC card memory module - v podstate se da pripojit s mechanickou redukci primo PCMCIA slotu a chova se jako PCMCIA pametovy modul(pametnici vedi)
2.PC card I/O mode
3.True IDE - da se po propojeny nejakych pinu pripojit primo k PATA a to je o cem zde hovorime. Nove karty maji i podporu SATA.

1. nebo 2. rezim by mel poskytovat moznost dostat se primo k pametovym blokum a obejit tak integrovani IDE radic. Casto v techto rezimech pristupuji ruzna embedded zarizeni.