Takto. Hned na zaciatku napisem, ze nechcem to pre seba ale pre znameho. Zatial viem, len ze je to GPON od nejakeho miestneho ISP. Chce aby mu tam isiel gigabit (aj ked spominal, ze viac ako 700-800 Mbps to asi neda).
ONT sme vybrali
HUAWEI HG8110H a teraz hladame router. Bez wifi 1x WAN, 1x LAN
Nepises nic o cene ani cpu vykonu, vybavil sem si tyhle 2 vykone a "drahe" :-)
(oba bez eMMC s microSD slotem, flashnes nahranim image na kartu)
NanoPi R2S RK3328 + 1GB RAM, OpenWRT 21.02
NanoPi R4S RK3399 + 4GB RAM, OpenWRT snapshot
Ano tieto sa mi celkom pacia, pokial su vykonne a zvladaju gigabit, tak by som mozno uvazoval nad tym z 1GB RAM. Ale bude to OK s SD kartou ?
TP-Link Archer C7, provozuji V5, stabilní a fuknční: https://openwrt.org/toh/tp-link/archer_c7
Ten archer C7 sa mi tiez pozdava, ale Adolf.Shitler.2 pise, ze je to vykonovo nie az tak idealne
da se tem nanopi verit? mi to prijde jak router z kindervajicka
Já mám doma Orange Pi R1 Plus s OpenWrt a je to skoro stejné jako NanoPi R2S. Běhá krásně, bez problémů.
Na tom Orange Pi používám obraz OpenWrt pro NanoPi R2S
Aj toto vyzera OK
https://www.neven.cz/kategorie/elektronicke-soucastky/elektronicky-vyvoj/vyvojove-desky/orange-pi/orange-pi-r1-plus-rk3328-1gb-ddr4-ram/ ale asi to nebude mat vykon ako NanoPi R2S/R4S usudzujem podla ceny.
Turris MOX v konfiguraci AD. Kdyby byla konstelace příznivá, třeba by se dalo sehnat i kompatibilní GPON SFP, takže by šel nahradit i ONT (ale to provozovatel GPONu nejspíš nebude chtít).
Nejsem si jist podporou pro OpenWRT, ale současný TurrisOS je OpenWRT velmi blízko a přidává navíc pěkné věci jako Btrfs as snapshoty. Když se nezapnou automatické aktualizace, je to v podstatě totožné s instalací OpenWRT 
Ondro, SFP by urcite ISP nepovolil, je tam SC/APC
Ja uz podobna reseni opustil a presel na OPNsense. Umi toho vyrazne vic a nemam problemy s routovacim vykonem.
Mam to rozjete v ProxMox virtualizaci, kde bezi i spousta dalsich veci a na pidistroji (Asus PN50) s procesorem Ryzen 4500U to cele zere 8-10W (protoze je to principielne ultrabookovy HW, pri 100% zatezi 23W, ale v tom rezimu nejede prakticky nikdy). Takze za podobnych naroku jako dedikovany router vyrazne vice muziky.
OT
Toto ma zaujma. Ja mam podobne riesenie ale mam to postavena na odroid h2 s j4105. Ja viem, ze ten vykon oproti R 4500U je ubohy.
Mam tam proxmox 7 a v KVM pfsense, avsak mne to neda viac ako 600-700 Mbps (ze vraj to CPU nezvladne). Pre KVM som vyclenil 2 jadra a 2 GB RAM
Inak to ide super