Myslíš to nějak vyčítavě? Připojoval jsem asi v tu dobu NAS, který ale svou MAC má a taky nějaký mini PC board(kterýmu ale divně šla síť, se zapojeným kabelem eth0 bylo po startu down, sice ipv6 mělo a aleipv4 ne, ale taky si myslím že mac addr má stabilní.)
Vím a nevím, Ten seznam čítá asi 20 položek, žádný opatření (mac whitelist) extra monitoring nedělám nebo DHCP snooping(jestli se tím myslí, implicitní blokace ip pokud neprojde přes dhcp server)... Samozřejmě prolítnout journalctl |grep DHCP.+ mohu a taky jsem z toho čerpal. Pokud by se mi něco ale připojovalo staticky, tak se to nikde neobjeví
(kromě arp, kde se to objevilo a byl to impuls k dotazu )Ale to podezření nedává smysl,
jaké zařízení by dělalo jenom dhcp discover a nic (dhcp-related) dál? Po Offer už tam nic není
Jo, podíval jsem se i do logu ACCESSPOINTU (jelikož to je nějaká consumer krabička v roli switche+bridge ; brána&dhcp běží na linuxu najiném mikropočítači), ale nic nevyčetl, wifi záložka má jen a současné associace wlan mac adres (bez vazby na ip) a general log hlásí jen nějaké discovery ADSL(to nepoužívám)
Vtipné je, že 192.168.1/24 je skutečný rozsah sítě.
Jo a na závěr se musím opravit, v úvodním postu jsem se dopustil mea-culpa. Tak je logické, že 192.168.1/24 je správný rozsah sítě (přesněji IP z rozsahu), který dnsmasq nabízí...
Napadá mě třeba ip link flush addr, ale takový příkaz neexistuje