Interní síť v rámci dvou kanceláří v činžáku

Interní síť v rámci dvou kanceláří v činžáku
« kdy: 11. 07. 2022, 21:57:28 »
Zdravím,
v jednom činžáku jsme si pronajali druhou kancelář, která je o dvě patra výše, než naše stávající, a také na druhé straně činžáku. Světlíkem to tedy nepůjde.
Rád bych měl ale obě části kanceláří v rámci jedné sítě a to fyzicky a ne pomocí VPN.
Rád bych do budoucna využil 10Gbit síťovky a propojil tak kanceláře touto rychlostí, ale prozatím mi bude stačit, pokud budou propojené standardně 1Gbit. Internet máme od Vodafone(exUPC) a pouze 150/15Mbit a jelikož jsme vyvojáři, tak by nás hodně limitovala rychlost v nové kanceláři při připojení k naším serverům, kdybychom zřídili VPN.

Nepůjde to nějak vzduchem?
Co powerline? Četl jsem ale, že dál jak za elektroměr to nedostanu...
Můžu zkusit protáhnout kabel přes půdu, ale to může být i nějakých 200m kabel, tak netuším, jaké by tam byly ztráty.
Případně nějaké další nápady?
Děkuji předem za rady.

_Jenda

• 1 608
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Interní síť v rámci dvou kanceláří v činžáku
« Odpověď #1 kdy: 11. 07. 2022, 22:11:32 »
Citace
Můžu zkusit protáhnout kabel přes půdu, ale to může být i nějakých 200m kabel, tak netuším, jaké by tam byly ztráty.
To by gigabit mohl projít, v nejhorším s jedním opakujícím prvkem (e.g. switch) uprostřed. Ale pro 10G na tuhle vzdálenost už jedině optiku.

Vystrčit z okna anténku a zkusit udělat pojítko nejde, protože na sebe neuvidí?

« Odpověď #2 kdy: 11. 07. 2022, 22:15:18 »
Bohužel neuvidí. Rohovej barák úplně druhá strana.

Jinak doufám, že mi to povolí vůbec tahat po tý půdě no.

ja.

• 352
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 11. 07. 2022, 22:40:24 »
Bohužel neuvidí. Rohovej barák úplně druhá strana.

Jinak doufám, že mi to povolí vůbec tahat po tý půdě no.

Boli sme v podobnej situácií. Kábel sme si natiahli bez toho, aby sme sa pýtali správcu. Keď sme potrebovali cez susedov na poschodiach medzi, tak sme tam len zaklopali a poprosili ich, aby nás pustili k šachte.

Jediný dopad z toho bol, že keď neskôr prišli ľudia od telekomu naťahovať telefónne linky pre susedov, tak sa nás pýtali na niektoré veci, aby ich nemuseli hľadať.

Pokiaľ chcete perspektívne 10G, rovno si natiahnite optiku. Zatiaľ si dajte 1G SFP transceivery a neskôr, až budete mať vhodné switche, len prehodíte transceivery za SFP+ (alebo možno aj QSFP28, začína to byť cenovo zaujímavé). Možno aj dve, a mať redundanciu, keby sa jednému niečo stalo.

« Odpověď #4 kdy: 11. 07. 2022, 23:05:20 »
Pokud tam můžete protáhnout kabel, natáhněte optiku. Vzdálenost nebude problém a rychlost si tam pak dáte, jakou budete chtít. Jako bonus to budete mít galvanicky oddělené.

Pokud není přímá viditelnost, vzduchem to nepůjde.

« Odpověď #5 kdy: 12. 07. 2022, 07:36:44 »
Ako radia kolegovia,nad vzduchom by som ani neuvažoval. Hlavne keď potrebujete stálu konektivitu na servery. Lepšia investícia do optiky, neskôr stačí už iba upgradovať zaariadenia. Treba zmerať presnú trasu na zvolenie správnej optiky, išiel by som však do triedy OM4, OM5. A určite natiahni aspoň 8 vlákien, budeš sa tak moc hrať s loadbalancing.

« Odpověď #6 kdy: 12. 07. 2022, 07:44:27 »
powerline jsem zkousel a snad jedine kdyz nemas na vyber.
urcite bych nepodcenil pocet vlaken. nestoji to moc navic a casem muzes zjistit ze chces mezi kanclama honit i neco jinyho nez ethernet..