Zdravím. Nejsem ajťák, je to jen můj koníček. Nedávno jsem se spíš jako hobby začal učit Machine learning/AI dle kurzu na Udemy, ale jsem teprv začátečník. V budoucnu bych chtěl vytvořit určitý svůj projekt, který asi bude vyžadovat hodně výpočetní síly, ale nedokážu to v tuto chvíli odhadnout.
Každopádně moje otázka: mám nějaké skripty v Pythonu spíš na hraní/učení a sbírám pro ně data. Momentálně mám třetí VPS. První byl asi za 15 EUR/měsíc 8jádro někde v Litvě, pak sem zkoušel Microsoft Azure, kde mi dali 100 USD kredit, ale ten sem docela rychle vyčerpal a hlavně měl problém s jejich IP adresami, na některé se prostě nešlo připojit přes některé porty, třeba z mobilu. Netuším proč. A momentálně mám server v Holandsku u firmy, která mi dala na měsíc 100 EUR kredit, je to 16jádro 16GB RAM a normálně by to stálo zhruba 100 EUR/měsíc.
A teď moje otázka: ten server, který v současnosti mám, je asi ten nejhorší typ, každopádně mi jeden výpočet trval zhruba 450-500 sekund, což by nebylo tak hrozné. Jenže mi pak poslali mail, že příliš moc využívám CPU a že mi nějak odebrali Burst Mode, který mi to zrychloval o 100%, jenže se mi zdá, že se to teď zpomalilo ještě mnohem víc, jeden test teď trvá kolem 1400 sekund a to už se mi zdá celkem pomalé.
Jedna z možností, kterou zvažuju, je, že bych si koupil nějaký svůj server, třeba z druhé ruky. Jde mi hlavně o CPU, RAM asi není potřeba zas tak moc, těch 16GB by mohlo stačit (ale na 100% jistý si nejsem). Za kolik by šlo pořídit nějak levně server s třeba 24 nebo 48 CPU?
A dále, kdybych si ho hypoteticky pořídil, tak kolik to pak žere elektřiny? :-) Prostě mi jde o to, jestli se víc vyplatí si takový server koupit a nebo pronajmout jako VPS.
Díky za vaše tipy/odhady