Ospravedlňujem sa za nedostatočné upresnenie problému - opíšem ho teda úplne.
Mám v počítači fotky, ktoré vznikli pri rôznych akciách s kamarátmi, takže na nich mám veľmi pekné spomienky a keď sa ako partia stretneme, tak sa na nich niekedy pozrieme a pospomíname...
Za mojim počítačom "pracuje" niekedy aj priateľka (facebook) a v mojej neprítomnosti má trochu túlavé klikanie myšky. Pri tom sa raz zalogovala na môj účet a rozšírila svoje teritórium túlania (pozná moje heslo - je trochu žiarlivá a keď jej nechám predstavu, že má nad všetkým dohľad, je to s ňou lolo pohoda).
Koniec vzťahu nehrozí, ale aby som nenašiel žiadne moje fotky na facebooku alebo aby som si pred priateľkou zachoval ešte aspoň trochu serióznu tvár (mám tam aj doby dávne zo stuškovej, ktorá bola fakt trapas), potrebujem "zlikvidovať" takéto osobné veci.
Chvíľu som veci schoval pod cryptovanie, ale aby som mal doma pokoj od neustálych otázok, prečo tam nemá prístup
tak som vytvoril nového usera a uložil všetko čo ešte nestihla vidieť tam.
pozn.: moja priateľka má aspoň základné vedomosti o práci a orientácii v systéme, tak nový user má meno aby sa tváril ako systémom vygenerovaný user.
Takto to všetko pekne fungovalo až kým som si s mojimi kamarátmi opäť chcel zaspomínať na všetko. Pri prístupe k súborom cez terminál ma skoro ukameňovali, že čo za ****** systém to používam. Holt, bfu nepochopia
Toľko moje citové výlevy.
- cryptovanie skutočne nepotrebujem, pretože nejde o veľmi citlivé dáta (skôr mierne trápne) (cryptované to mám zálohované)
- nepotrebujem denný prístup k dátam
- ak potrebujem prístup tak veľmi jednoduchý a rýchly
- z bezpečnostného hľadiska stačí zabezpečiť ochranu dát len ich pridelením pod fiktívneho užívateľa
- ide mi skutočne len o grafický prompt, ktorý by bol schopný uskutočniť autorizáciu do iného účtu (namiesto hlášky, že nemám prístup by som mal aj možnosť zadania hesla)