Jo, samozřejmě, takhle s tebou naprosto souhlasím.
Já jsem měl bohužel smůlu na několik účetních, na kterých bylo vidět, že buď moc nerozumí tomu jak funguje poskytování/přijímání služeb v/mimo EU, a nebo mi v několika konkrétních případech, na který jsem se jich specificky ptal, dokonce špatně poradili. Když jsem později zjistil, že mi poradili špatně, tak jsem se jich na to zeptal znovu a konfrontoval je s tím, co jsem nově zjistil. Načež sami přiznali, že mám pravdu, a že mi původně špatně poradili. Takže jsem došel k názoru, že takhle blbě si ty daně můžu dělat taky sám a nemusím se zdržovat komunikací s žádným účetním.
A abych si ulehčil život, tak jsem zjistil, že nejjednodušší je mít klienty mimo EU. Člověk se pak nemusí drbat s žádným DPH, má míň povinností, žádný kontrolní nebo souhrnný hlášení a podobně. Takže ve finále i případná kontrola z finančáku nemusí být žádný velký drama, protože je míň věcí, ve kterých se může udělat chyba.
I když musím přiznat, že když jsem před pár lety studoval jak to s DPH funguje v rámci EU, tak byly momenty, kdy jsem si chtěl prostřelit mozek. To opravdu člověk studovat nechce a trávit tím moře času.