IPv6 s Unifi a O2 smartbox

IPv6 s Unifi a O2 smartbox
« kdy: 05. 05. 2022, 19:00:13 »
Ahoj,
bohužel mám doma úžasný O2 Smartbox a za ním Unifi Dream Machine Pro. Vůbec se mi ale nedaří nastavit použití IPv6 na Dream Machine.
Nemáte někdo tuto kombinaci, abych si zkopíroval nastavení?

Re:IPv6 s Unifi a O2 smartbox
« Odpověď #1 kdy: 05. 05. 2022, 19:43:49 »
Smartbox ktere generace?
Dream Machine je v roli routeru? Pokud ano, jaky smysl ma mit za sebou dva routery?
Firmware smartboxu neumi subdelegaci prefixu pomoci DHCPv6 prefix delegation a firmware, ktery jsem mel k dispozici, neumel ani staticky routing IPv6 prefixu.
Pokud ale jako operatora pouzivate O2 a Dream Machine je v roli routeru, stejne nemate sanci IPv6 spolehlive rozjet - O2 neprideluje dostatecne velky blok adres pro pouziti na prvnim routeru a pak na dalsim routeru (byly by potreba alespon dve delegovane /64, zatimco O2 dava jen jednu /64).

« Odpověď #2 kdy: 05. 05. 2022, 20:33:14 »
Smartbox bude druhé generace, je půl roku starý.
Dream machine je v roli routeru a Smartbox nejde přepnout do režimu bridge. DM bych jako router rád ponechal, abych nemusel nic nastavovat v smartboxu.

Je možné nastavit IPv6 aspoň "nespolehlivě"? Pokud ne, tak bych přešel k jinému operátoru. Mám tu optiku od cetinu, tak změna není problém.

« Odpověď #3 kdy: 05. 05. 2022, 22:48:55 »
Pokud mate optiku, Smartbox vubec nepotrebujete.

GPON ONT CETINu pripojte primo do WAN portu Dream Machine.
V Dream Machine nastavte WAN typu PPPoE, VLAN tag 848, uzivatelske jmeno/heslo napr. "O2".
To by melo zpristupnit internet po IPv4.

Ve druhem kroku nastavte DHCPv6 klienta na WAN - je potreba, aby Dream Machine pomoci prefix delegation ziskal prefix od site. Pak ho bude potreba distribuovat na LAN rozhrani. Tenhle navod by mohl pomoct: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115005868927-UniFi-UDM-USG-Configuring-DHCPv6-PD-and-Static-IPv6-Addressing

(Mozna jde prvni a druhy krok nejak spojit. UDM bohuzel osobne neznam.)

Ve tretim kroku prejdete k jinemu operatoru (TM, Metronet, UVTnet), linka jde prenest. Po prenosu dostanete rovnou IPv6 prefix, u TM a Metronetu jako bonus i verejnou IPv4 adresu (u Metronetu je potreba o ni pozadat pri aktivaci).

Ve ctvrtem kroku prodejte smartbox. Pozor, pokud byl koupen na splatky, bude O2 nejspis chtit doplatit jeho plnou cenu (cca. 6k).

« Odpověď #4 kdy: 06. 05. 2022, 11:07:26 »
Ano, Smartbox opravdu není potřeba a IPv6 mi také funguje. Děkuji za návod.

Pokud by někdo řešil to samé, tak postup byl následující:
  • GPON ONT CETINu připojit do WAN portu Dream Machine
  • Nastavení WAN v DM (Settings - Internet) - IPv4 Connection = PPoE, VLAN ID = 848, Username = O2, Password = O2, IPv6 Connection = DHCPv6, Prefix Delegation Size = 64
  • Nastavení LAN (Setting - Networks) - IPv6 Interface Type = Prefix Delegation, RA - enabled, RA Priority = High