TV headend na Mikrotik ?

TV headend na Mikrotik ?
« kdy: 03. 05. 2022, 21:30:49 »
Zdravím, zařazuji tuto otázku do kategorie sítí, protože jde o Mikrotik, ale fakticky se moc sítě netýká, předpokládám, že znalci Mikrotiku asi budou vědět (kdyžtak se omlouvám a prosím o přesunutí někam jinam). Zajímá mě: je možnost na Mikrotiku jako jednu z vedlejších funkcí nějak rozchodit TV headend s USB tunerem? Jmenovitě mám RB750Gr3 (USB port má) a zrovna v takovém ideálním umístění, kde jsou vyvedeny i TV antény, tak když už tam ten router trvale běží, jestli by nemohl dělat i tohle. Při hledání Googlem jsem nebyl úspěšný. Že jsem nenašel postup, jsem spíš čekal, ale jasnou odpověď, že to prostě nejde, jsem taky nenašel. Jde mi o to, abych tam nemusel kvůli tomu živit dalšího žrouta energie, beztak to má jen „přehazovat data“ z tuneru do sítě na jiný hardware.

5nik

• 142
    • Zobrazit profil
Re:TV headend na Mikrotik ?
« Odpověď #1 kdy: 03. 05. 2022, 22:37:21 »
Obávám se, že v ROS ne. Projekt USB-over-IP odpískali už dávno, jak je to s podporou USB v Dockeru netuším. Ale bojím se, že Docker pro MMIPS ani nevydají.
Jedinou naději může skýtat alternativní OS, např. OpenWRT.

« Odpověď #2 kdy: 03. 05. 2022, 22:43:26 »
Myslel jsem si to. OpenWRT tam dávat nechci, protože spousta věcí, co ten Mikrotik dělá, se snáz konfiguruje v něm. Napadlo mě ještě, jestli by nešla znásilnit varianta MetaRouter, ale tu zjevně tenhle model nepodporuje.

« Odpověď #3 kdy: 04. 05. 2022, 07:37:18 »
Spada do kategorie jak pouzivat kladivo misto sroubovaku, rovnak na ohejbak, rozjeti gentoo na apple hodinkach...
Vetsi teleci napad jsem snad videl jen u studentu matfyzu - teoreticka informatika.

Porid si raspi a tv tuner chces li to nejlevneji.

« Odpověď #4 kdy: 04. 05. 2022, 08:16:50 »
Spada do kategorie jak pouzivat kladivo misto sroubovaku, rovnak na ohejbak, rozjeti gentoo na apple hodinkach...
Vetsi teleci napad jsem snad videl jen u studentu matfyzu - teoreticka informatika.

Porid si raspi a tv tuner chces li to nejlevneji.
Si ten dotaz přečti ještě jednou a pořádně. WIFTovi jde o to, aby nemusel zbytečně živit další krabičku, když už mu tam jedna jeden nonstop, a navíc na příhodném místě. Že je to technicky asi téměř nereálné, je věc jiná, ale určitý smysl v tom dotazu vidím.

Ač nejsem znalec Mikrotiků a zatím jsem se o ně jen párkrát "otřel", taky bych tomu moc šanci nedával a OpenWrt byla první a jediná věc, která mě napadla jako potenciální řešení. Pokud ti jde jen o tu spotřebu energie a chtěl by sis s tím víc pohrát, nešlo by vymyslet způsob, jak tím Mikrotikem "na požádání" zapínat druhou krabičku, která by řešila ten TV headend?

RDa

• 2 892
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 05. 2022, 10:20:07 »
Kdyz uz krabicka, tak me se libi takove male - usb+eth sbc:

https://linuxgizmos.com/worlds-smallest-quad-core-sbc-starts-at-8-dollars/

Treba by to slo napajet z USB toho mikrotiku :-)

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 05. 2022, 12:27:33 »
Taky bych šel spíš do další krabičky, úplně stačí i Pi Zero za 130 Kč (teda pokud zrovna je dostupné), utáhne min. 3-4 fullHD streamy se spotřebou do 1W (já jej teda mám s tvhat, ale předpokládám, že nějakých 30mbit/s z muxu to přes 480mbit/s usb2 utáhne taky) :)

RDa

• 2 892
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 05. 2022, 12:50:10 »
Taky bych šel spíš do další krabičky, úplně stačí i Pi Zero za 130 Kč (teda pokud zrovna je dostupné), utáhne min. 3-4 fullHD streamy se spotřebou do 1W (já jej teda mám s tvhat, ale předpokládám, že nějakých 30mbit/s z muxu to přes 480mbit/s usb2 utáhne taky) :)

PiZero ale nema wired eth, ne?

« Odpověď #8 kdy: 04. 05. 2022, 16:43:28 »
Kdyz uz krabicka, tak me se libi takove male - usb+eth sbc:

https://linuxgizmos.com/worlds-smallest-quad-core-sbc-starts-at-8-dollars/
Tohle vypadá velice pěkně pro daný účel :).
Prozatím tam holt frknu RPi 3, co se mi tu válí (z věcí, co tu mám po ruce, to asi bude žrát nejméně).