CLO/DPH za zahraniční pracovní hardware

CLO/DPH za zahraniční pracovní hardware
« kdy: 09. 04. 2022, 19:53:08 »
Čau,

přihodilo se, že jsem dostal nabídku pracovat pro zahraniční firmu mimo EU, papíry jsem podepsal online atd.

Každopádně poslali mi skrz DHLko notebook, u kterého jen přiložili jeho cenu.

DHL po mě chce plnou moc a nabízí možnosti jako:
  • Výchozí propuštění zboží do režimu volný oběh (JSD)
  • Výchozí propuštění zboží do režimu tranzit (TDD)*
  • Vyžádaný kontakt před celním odbavením zásilky*
* Služba je zpoplatněna dle aktuálního ceníku celních služeb.

Mělo by to asi jít skrz EORI, protože na to mě upozornili a již ho mám zřízené.

Tak by mě zajímalo jak nejlépe postupovat. Budu muset zaplatit nějaké zastupování od DHLka, daně a clo i přesto, že ten noťas ani nebude můj?

Díky za nápady
« Poslední změna: 10. 04. 2022, 07:50:18 od Petr Krčmář »

Citace
Tak by mě zajímalo jak nejlépe postupovat. Budu muset zaplatit nějaké zastupování od DHLka, daně a clo i přesto, že ten noťas ani nebude můj?

Teoreticky vás zastupovat nikdo nemusí, můžete si vše dojít vyřídit do hlavního skladu sám (někde na Praze 10?). Nicméně, zrovna zastupování DHLkem zrovna v mých případech fungovalo parádně -- prostě jsem vyplnil online formulář a bylo hotovo. Nechtějte vědět, co jsem si užil s Českou poštou (dokazovací peklo ve výsledku vedlo k tomu, že zásilce strávila asi třikrát méně času na cestě z USA do ČR než pak v českém skladu).

Co si pamatuju, tak vám dovolí zaškrtnout, že jste za zboží neplatil (dárek), ale nevím, zda-li je pak potřeba něco prokazovat.

Pokud jste plátce DPH, možná tam bude ještě další možnost, ale s tím nemám zkušenosti.

taky jsem delal oboje a rozhodne doporucuju to dhl. ledaze bys chtel psat absurdni havlovsky drama a hledal inspiraci..

Re:CLO/DPH za zahraniční pracovní hardware
« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2022, 12:13:50 »
Byl bych opatrný.
Naše zákony říkají, že OSVČ pracuje pouze se svými zdroji (hw a sw  v tvém případě, atd.).
Nejsem si úplně jist zda ti ten notebook zasílají formou nějakého pronájmu a nebo ti ho prostě jen " "dali" na dobu určitou/neurčitou.
To je důležité pro DHL (čí je ten notebook), potažmo díky EORI třeba i pro FÚ (nepeněžní příjem).

Tím ti chci říci, že je pro tebe asi výhodnější vystupovat jako fyzická osoba a ne IČO a zaplatit všechny daně a poplatky. Ale pozor ověř si svůj status, jestli tě nevedou jako zaměstnance.