Pomalý upload na vzdálené servery ve Win

Pomalý upload na vzdálené servery ve Win
« kdy: 27. 03. 2022, 14:41:01 »
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda mi někdo nepomůže s vyřešením této záhady.

Internet je T-Mobile přes FTTH od cetinu (1000/500).

Když chci nahrávat data na servery, které jsou v ČR, tak upload jde skoro plnou rychlostí, ale z nějakého důvodu při nahrávání dat na servery, které nejsou v ČR jde upload rapidně dolů (~80Mb), download zůstává celkem v pořádku.

Nejdříve jsem si myslel, že má TM jen nějak špatnou konektivitu do zahraničí, ale pak jsem zkusil to samé na mobilu a tam je upload vcelku přijatelný (~300Mb). Zkusil jsem tedy vyměnit kabel k PC, bohužel nic, dále mě napadlo aktualizovat ovladač síťové karty a poté udělat i čistou instalaci WIN, ale nic z toho nepomohlo.

Poté jsem ještě zkusil nainstalovat na ten samý PC ubuntu. Tam jsou rychlosti uploadu asi dvakrát vyšší jak na Win, ovšem nedosahujou toho co mobil přes WiFi. Jako poslední mě napadl nějaký problém s PC, tak jsem zkusil ntb s Win, bohužel beze změny. Netuším v čem může být problém. Proč na nedaleké servery to jede v pohodě všude a na ty vzdálenější jen na mobilu.

Za jakoukoliv radu děkuji.

Re:Pomalý upload na vzdálené servery ve Win
« Odpověď #1 kdy: 27. 03. 2022, 15:27:50 »
Zahraniční konektivita je drahá, takže je zcela běžné, že ISP u pevného "neomezeného" připojení uplatňují FUP v podobě nižší rychlosti. Na mobilu je pak obvykle FUP v podobě limitu dat, takže zahraniční konektivitu nikdo tzv. nevysosá. Někdy tedy bohužel ISP ani nemají zahraniční konektivitu nakoupenou s dostatečnou rychlostí.

Medo77

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 03. 2022, 23:24:53 »
Kazdy isp garantuje rychlost len vo vlastnej infre. Dalej uz to nemusi byt vzdy v jeho moci.

« Odpověď #3 kdy: 28. 03. 2022, 08:20:34 »
Vím, že konektivita mimo síť ISP bude horší, ale nechápu proč tedy mobil na stejné síti přes WiFi dosahuje na vzdálenější servery mnohem vyšší rychlosti, než PC po kabelu.

« Odpověď #4 kdy: 28. 03. 2022, 09:34:11 »
Čuju tam spíš problém s TCP stackem (window scaling atd.). Je tam nepřímá úměra vzdálenosti (latence spojení) a rychlosti?

« Odpověď #5 kdy: 28. 03. 2022, 11:07:47 »
Ano, se vzrůstajícím pingem rapidně klesá upload, ale ne vždy to je pravidlem. Občas i server s vyšším pingem měl o trošku lepší upload.