Jaky HW pro Kodi

lime

Re:Jaky HW pro Kodi
« Odpověď #15 kdy: 16. 03. 2022, 09:01:54 »
Ja mam X96 air a tiez to pouzivam pre deti na pustanie rozpravok zo sietoveho disku a uplna spokojost, je tam android + kodi, popripade tam vies hodit aj coreelec + kodi. viac na https://x96.eu/coreelec/

« Odpověď #16 kdy: 17. 03. 2022, 12:48:23 »
Zkusil jsem kdeco. KODI pouzivam leta. Predevsim s ARM krabickama je potiz. Android je temer neaktualizovatelny a KODI neni zdaleka tak udrzovane pro ARM jako pro x64.  Na prvni pohled to vyjde levne, atraktivne.. Na druhy uz to byva nocni mura.. zvlaste kdyz se DB rozroste.  Postupne jsem mel ruzne Android krabicky, Android TV, Google TV, apod.. bud se to vyhralo nebo Android zastaral, nestaci pamet apod.. Odchazeni SD karet.
Ja doporucuji NUC (treba i s Celeronem). Vykonove naprosto staci, cena do 5000 i s pameti a 128G diskem. NUC ma navic libovou podporu prave pro mediacentra v BIOSu (infra , CEC atd..). Je bez vetraku. Start s LibreElec cca 3 sec.  Co muze byt problem je podpora vyssich verzi HDMI - tu umi az drazsi verze NUC.

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 17. 03. 2022, 21:01:50 »
Odroid n2+, android ma pravidelne aktualizace, maji k nemu spolehlivou eMMC, takze neni treba resit SD karty, kodi  v play store je. Neprehriva se, jako minuly android box s S912.

« Odpověď #18 kdy: 19. 03. 2022, 22:12:20 »
Ahoj, díky všem za rady. Rozhodl se pro Odroid N2+.

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 21. 03. 2022, 10:23:44 »
Ahoj, díky všem za rady. Rozhodl se pro Odroid N2+.

nezapomen k nemu tu eMMC

https://rpishop.cz/638-emmc-moduly?model-pocitace=odroid-n2

Potom jeste krabicku, zdroj a baterku (myslim, ze CR2032) na zalohovani casu

« Odpověď #20 kdy: 21. 03. 2022, 10:27:54 »
Citace
nezapomen k nemu tu eMMC

Diky za upozorneni. Planuju mit system na SSD, jde z toho Petit bootu spoustet system ze SSD bez pouziti eMMC, ze ano?

EDIT: Resp. je nejaka vyhoda eMMC oproti SSD?
« Poslední změna: 21. 03. 2022, 10:32:57 od michal_h »

ja.

• 352
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 21. 03. 2022, 10:51:31 »
Citace
nezapomen k nemu tu eMMC

Diky za upozorneni. Planuju mit system na SSD, jde z toho Petit bootu spoustet system ze SSD bez pouziti eMMC, ze ano?

EDIT: Resp. je nejaka vyhoda eMMC oproti SSD?

Ako tam chceš pripojiť SSD? N2 nemá m.2 ani SATA port, plánuješ USB?

N2 vie nabootovať z SPI, eMMC a sd karty. V SPI je z továrne naflashovaný Petitboot, ktorý teoreticky vie ďalej bootovať z USB.

eMMC má tú výhodu, že je v sockete na doske a dá sa z neho priamo bootovať. Je to v podstate interný storage ako býva v telefónoch; technicky je to na úrovni sd karty, len má širšiu zbernicu a preto je rýchlejší, zhruba ako pomalšie ssd disky. Nemá wear leveling ako majú ssd disky, preto sa nehodí na použitie tam, kde sa stále niečo zapisuje alebo maže, ako napr. na desktope. Na openelec je to OK.

« Odpověď #22 kdy: 21. 03. 2022, 12:09:54 »
Taky chci pořídit v blízké době nějaké přehrávadlo k "televizi" a ten Odroid vypadá dobře, díky za tip. Je tam při použití SD karty nějaký problém oproti eMMC? Napadá mě snad jen rychlost bootu, ačkoliv nevím, jak velký rozdíl by tam byl. Za eMMC by se mi připlácet nechtělo, pokud by tam nebyl nějaký zásadní přínos, a tak bych šel cestou karty - nebo to je hloupost? Kartě by ještě mohlo víc vadit opotřebení kvůli zápisům, ale předpokládám, že to např. LibreELEC bude mít pořešené, popř. to půjde vyřešit ručně, navíc kvalitnější karta (SanDisk Extreme?) by mohla taky pomoci.

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 21. 03. 2022, 13:21:15 »
eMMC je rychlejsi a teoreticky spolehlivejsi. Ja ji koupil, protoze jsem chtel mit na eMMC android a na SD linux (je tam maly prepinac, kterym jde vybrat, co bootuje). Na to nakonec nedoslo a pouzivam jen android na eMMC. O spolehlivosti SD karty na tomto pocitaci tedy nemam zkusenosti.

PS: k te eMMC je taky potreba ctecka, aby tam clovek mohl rozbalit image. Mam tu nejjednodussi, co vypada jako SD karta, eMMC se tam da pricvaknout.

Jeste informace, pokud budete pouzivat Android pro Odroid n2+, je potreba pouzit 64 bitovy. Publikujou 64 i 32 bit a ten 32 bit android ma problem s uspavanim.

« Odpověď #24 kdy: 21. 03. 2022, 13:22:15 »
Citace
Ako tam chceš pripojiť SSD? N2 nemá m.2 ani SATA port, plánuješ USB?

ANO, USB3. Mam to takto u RPI4 a funguje to fajn, urcite lepe nez (levna) SD karta.

Citace
N2 vie nabootovať z SPI, eMMC a sd karty. V SPI je z továrne naflashovaný Petitboot, ktorý teoreticky vie ďalej bootovať z USB.
Ano, SPI -> Petitboot -> USB3 je muj plan.

Citace
eMMC má tú výhodu, že je v sockete na doske a dá sa z neho priamo bootovať. Je to v podstate interný storage ako býva v telefónoch; technicky je to na úrovni sd karty, len má širšiu zbernicu a preto je rýchlejší, zhruba ako pomalšie ssd disky. Nemá wear leveling ako majú ssd disky, preto sa nehodí na použitie tam, kde sa stále niečo zapisuje alebo maže, ako napr. na desktope. Na openelec je to OK.
Jasny, chapu, ze eMMC ma vyhodu, ze je v socketu primo na desce. Ale jinak mi prijde, ze ma samy nevyhody:
- cena (za cenu 32GB eMMC je 240GB SSD)
- kdyz se N2 rozbije, tak potrebuju ctecku na eMMC (nemam), u SSD mi staci adapter/enclousure na USB (mam).
- USB SSD muzu pouzit vyhledove na cokoliv jinyho, u eMMC je to omezeny

« Odpověď #25 kdy: 21. 03. 2022, 13:28:46 »
Taky chci pořídit v blízké době nějaké přehrávadlo k "televizi" a ten Odroid vypadá dobře, díky za tip. Je tam při použití SD karty nějaký problém oproti eMMC? Napadá mě snad jen rychlost bootu, ačkoliv nevím, jak velký rozdíl by tam byl. Za eMMC by se mi připlácet nechtělo, pokud by tam nebyl nějaký zásadní přínos, a tak bych šel cestou karty - nebo to je hloupost? Kartě by ještě mohlo víc vadit opotřebení kvůli zápisům, ale předpokládám, že to např. LibreELEC bude mít pořešené, popř. to půjde vyřešit ručně, navíc kvalitnější karta (SanDisk Extreme?) by mohla taky pomoci.

U N2 nevim, ale u RPI4 je u obycejne SD karty propastny rozdil v rychlosti oproti USB SSD. Prumyslova SD karta je zase draha.

« Odpověď #26 kdy: 21. 03. 2022, 13:31:48 »
Jeste informace, pokud budete pouzivat Android pro Odroid n2+, je potreba pouzit 64 bitovy. Publikujou 64 i 32 bit a ten 32 bit android ma problem s uspavanim.

Predpokladam, ze to budu provozovat s openelec, ale diky za tip, muze se hodit.

« Odpověď #27 kdy: 22. 03. 2022, 12:54:58 »
eMMC je rychlejsi a teoreticky spolehlivejsi.
...
PS: k te eMMC je taky potreba ctecka, aby tam clovek mohl rozbalit image. Mam tu nejjednodussi, co vypada jako SD karta, eMMC se tam da pricvaknout.
To je další věc, kterou bych považoval za negativum - další "vyhozené" peníze za jednoúčelovou, nestandardní věc. Předpokládám ale, že nahrát image na eMMC lze normálně za pomoci třeba dd po nabootování např. dočasného systému z karty.

Jestli to měla být odpověď na můj dotaz, tak ne, Android určitě používat neplánuji. Chtěl bych tam dát buď přímo LibreELEC, nebo pokud by mi nevyhovoval, Ubuntu s KODI.

U N2 nevim, ale u RPI4 je u obycejne SD karty propastny rozdil v rychlosti oproti USB SSD. Prumyslova SD karta je zase draha.
Chápu. Mně by šlo čistě jen o boot a někde jsem narazil na radu použít buď lepší karty od Samsungu (označení si nevybavuji) nebo Sandisk Extreme (pokud už ne Industrial - ty se asi u nás ani neprodávají?), popř. prostě nějakou kartu třídy A2. Co se životnosti týká, asi by to neměl být velký problém, protože např. LibreELEC by měl souborový systém používat připojený jen pro čtení, ačkoliv mi není úplně jasné, jak to dělá třeba s ukládáním nastavení apod. Pokud bych použil výše zmíněné Ubuntu, taky bych ho přiohnul, aby byl root připojený jen pro čtení, nebo bych aspoň provedl úpravy nezbytné k minimalizaci počtu zápisů na kartu.

Probíraná možnost použití SSD připojeného přes USB taky nevypadá špatně. Škoda jen, že výrobce Odroidu místo jednoho USB portu neosadil vnitřní kolíkový konektor, v takovém případě by se dalo SSD poměrně čistě integrovat přímo dovnitř krabičky s Odroidem.

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 22. 03. 2022, 14:29:48 »
Industrial SD karta bude asi OK. Stejne to z karty jen na zacatku bootuje, takze to proste jen nastartuje o par (desitek) sekund pozdeji. Vymena systemu je navic jednodussi, proste se prohodi karta.

Docela by me zajimaly vase zkusenosti s KODI. Ja nekolik let provozoval KODI na linuxu a jako backend jsem mel MythTV. To fungovalo dobre. Slozitejsi bylo nastaveni vyhledavani na youtube, ale hlavni problem bylo pak rozchozeni internetove televize. (skylink, horizon, sledovanitv, ivysilani, iprima, stream, ...)
Vim, jsou na to addony, ale kvalita neni vzdy idealni a stavalo se, ze treba kolik dnu to nefungovalo, nez vysel update.
Proto jsem presel na Android, kde je KODi take, ale navic jde nainstalovat oficialni aplikace, pokud neni kvalitni addon. Jasne, ovladani je slozitejsi, kazda aplikace jinak. Radsi bych vse v KODI a spolehlive, ale to je asi utopie.

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 22. 03. 2022, 15:02:01 »
Docela by me zajimaly vase zkusenosti s KODI [...] hlavni problem bylo pak rozchozeni internetove televize. ([...] sledovanitv [...]
v Kodi roky pouzivam (neoficialni) doplnek pvr.sledovanitv.cz a problem nemam/nemel ani s rozchozenim ani s provozem ;-)