Takze si to shrnme. Evidentne nemas vhodne prostory pro praci a ocekavas ze pracovat budes moci u bezneho stolu ktery si presouvas dle potreby. Zcela hloupe i od steny kde by byly rozvody. Dale potrebujes sve nevhodne prostory pro praci z domova obcas prizpusobit praci. Asi jako kdybych pracoval z postele nebo stolku v kuchyni a nadaval na to ze k nemu nemam kabel. Problem neni kabel ani polozeni ke stene. Problem je hlubsi a to je ze nemas prostor vhodne prizpusobeny k praci.Proto se vztekas a resis docasne veci misto systemoveho reseni. Ono neni jen tak nahoda ze pokud nemas dvojtou podlahu nebo stropni rozvody tak se pracovni mista prirazi ke stenam. Proc asi?
Ehm, takže popořadě.
Uznávám, že jedna z chyb, které jsem udělal, bylo položení dotazu na rootu v kombinaci s očekáváním, že na rozdíl od fór typu "živě" tady nenarazím na příspěvky od trolů, zneuznaných stavebních géniú a osob typu "všude jsem byl a všecko znám".
Další moje chyba bylo vágní zadání, kde na začátku chyběl naprosto přesný popis situace, který by vylučoval (nebo alespoň minimalizoval) možnost zavádějících odpovědí a rad. Ale tak nějak jsem počítal, že se "probere" během diskuze.
Ano, uznávám že jsem byl naštvaný, když mě nějakej jouda (co viděl podlahu jen na obrázku) začne poučovat jak pod ní mám vést kabel... (a to že to nedává smysl ani logicky ho vůbec nenapadlo).
Ad. prostory pro práci - už v zadání jsme psal "občas pracujeme", tzn. když já nebo manželka nejsme ve své práci (kde máme normální pracovny). Ale ani tady se nám nepracuje špatně, jediná výtka byl ten problém s nedostatečnou přenosvou rychlostí. A na rovinu říkám, že i ten by šel easy vyřešit, kdybych byl pečlivý a vždy po každé takovéto pracovní seanci kabel jednoduše smotal, spojil a dal ho do skříňky pod router. Ale jsem línej ajťák a říkal jsem si, jestli někdo neví o nějakém méně pracném řešení.
A to, že takové skutečně existuje, mě přesvědčili k3dAR a nold.
Ačkoliv dal k3dAR za příspěvek smajlíka (a na první pohled to vypadá bizarně), to co mi navrhl funguje k mé plné spokojenosti - natažení a "úklid" kabelu řádově v sekundách a v rámci úvodního testu zhruba 480 mbit up a 440 mbit down.
https://www.imgup.cz/images/2022/03/18/test--rychlost.jpg - tedy zhruba čtyřnásobek toho co dostanu přes bezdrát.
+ zároveň mám ještě jako backup objednáno to přípojné místo, co posílal nold.
Každopádně ale děkuji všem za nápady a snahu pomoci...