Jo, v pásmu 5GHz pracují meteoradary. Není na tom nic špatného ani divného. Hodně jich přešlo na vyšší frekvence, ale pořád v 5 GHz jsou.
Jenže v EU i většině jiných zemích pracují na 5600-5650, maximálně 5500-5700.
Níž _možná_ pracují nějaké vojenské (to jsem odhadl podle toho, že nedávno proletěl médii článek, že se potloukl Sentinel SAR, u kterého jsem teď vygooglil, že pracuje na 5.4 GHz, s vojenskými), ale jestli je to v ČR to naprosto netuším.
Nevím o tom, že by se radary posouvaly nějak nahoru. Některé pracují až na 9.4GHz, ale to je spíš otázka ceny a není to tam tak dobré, protože když prší na velkém území, tak se tato vysoká frekvence utlumí a není nic vidět (nebo takhle alespoň interpretuju že tam je prostě kolečko a pak šum). Trochu jsme to řešili, jak že by se udělal nějaký kompromis kolem 6-7GHz (nižší cena, ještě pořád použitelná citlivost) nebo naopak 4 GHz (to v USA prodávají jako „high-frequency S-band“, v podmínkách ČR to nedává moc smysl (nemáme hurikány), ale víc na jih by se to možná mohlo hodit), ale narazil jsem mj. na to, že na tyhle nestandardní frekvence nikdo nevyrábí součástky, takže bychom museli dělat věci custom. Navíc na 6 GHz teď přišlo WiFi 6, takže rušení by se asi nevyřešilo.
Jak má fungovat detekce radarů roste v
https://www.etsi.org/deliver/etsi_en/301800_301899/301893/01.05.01_40/en_301893v010501o.pdf na straně 59 (DFS parameters). Ale klidně může být rádio citlivější. A detekuje nějaké rušení odkudkoli. Nejlepší by samozřejmě bylo vzít bladeRF a nahrát to.