Kde rozběhat osobní Nextcloud?

Kde rozběhat osobní Nextcloud?
« kdy: 08. 03. 2022, 15:41:07 »
Ahoj,

Chtěl bych osobní Nextcloud tzn jen pro mne na zálohu pár fotek kalendáře atp.
Otázke kde a na čem? máte zkušenosti s nějakým hostingem pro nextcloud?
v případě VPS jak těžké je si to sám rozjet(kvalitně)?

Díky
« Poslední změna: 09. 03. 2022, 09:29:43 od Petr Krčmář »

Re:osobní Nextcloud
« Odpověď #1 kdy: 08. 03. 2022, 16:17:27 »
skrz docker to je snadne. pouzivam vps free. jen na nextcloud je to asi zbytecne tucne ale zase je to "chvalyhodna" snaha a treba si tam toho casem pobezis vic.

« Odpověď #2 kdy: 08. 03. 2022, 22:24:45 »
Pozor na Nextcloud, je velmi návykový  ;)

Taky jsem jej nejdříve postavil jako domácí úložiště na pár fotek a nějaké ty filmy. Nyní na tom provozuji sdílení souborů (včetně antiviru), kalendář, bookmarky, "mediaserver" s filmy, office a určitě jsem na něco ještě zapomněl. Je zde integrace s gmail a podobnámi službami, Nárážím teď na výkon, pořízený hardware se jevil více než dostatečný, no ... není.

David

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2022, 07:21:26 »
Při hodně souborech ve složce (fotky) mi to připadá, že žádný hardware nebude dostatečný. Tuším, že to je trochu i problém webového prohlížeče, který nemá rád tuny obrázků najednou; ale stejně načítání náhledů trvá hrozně dlouho, i když používám předgenerování pomocí occ příkazu.

Re:Kde rozběhat osobní Nextcloud?
« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2022, 09:50:45 »
Mrkni na https://github.com/nextcloud/providers#providers a vyber si dle svych preferenci. Muzes zacit na Simple Signup planu ktery je zadarmo, nebo si platit za vetsi diskovy prostor a pripadne vic pluginu. Ja pouzivam https://webo.cloud a jsem spokojeny.

crown

• 391
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2022, 14:27:54 »
Pozor na Nextcloud, je velmi návykový  ;)

Taky jsem jej nejdříve postavil jako domácí úložiště na pár fotek a nějaké ty filmy. Nyní na tom provozuji sdílení souborů (včetně antiviru), kalendář, bookmarky, "mediaserver" s filmy, office a určitě jsem na něco ještě zapomněl. Je zde integrace s gmail a podobnámi službami, Nárážím teď na výkon, pořízený hardware se jevil více než dostatečný, no ... není.

Ta integrace s gmail znamena, ze nemusim mit na mobilu aplikaci nextcloud a taha se to pres google?

(Nextcloud aplikace mi po nejakem updatu zacala pravidelne vyhazovat chyby. Ona funguje dobre, chyby jsou zrejme kratkodobe, ale rusi to. Jo a zere mi hodne baterku)

Puvodnimu tazateli - dobre si nadimenzujte na serveru uloziste. Ja tam mam uz vice stovek GB, mam to na malem Odroid HC2. Funguje spolehlive, je tiche a jen vlazne. Do cloudu jsem to nechtel kvuli nakladum na uloziste.

crown

• 391
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09. 03. 2022, 14:32:36 »
Mrkni na https://github.com/nextcloud/providers#providers a vyber si dle svych preferenci. Muzes zacit na Simple Signup planu ktery je zadarmo, nebo si platit za vetsi diskovy prostor a pripadne vic pluginu. Ja pouzivam https://webo.cloud a jsem spokojeny.

Vidim tam 28.1 Eur za 500 GB mesicne nebo 303 Eur za rok. To se mi uz za rok muj servrik doma zaplatil (odroid hc2 + krabicka + emmc + 4gb disk). Samozrejme pokud vas staci 5 - 50 GB, tak ok.

« Odpověď #7 kdy: 09. 03. 2022, 16:18:00 »
Víte o nějaké providerovi, který by zprostředkoval veřejnou IP? Že server v garsonce za ne-veřejnou IP udržoval VPN spojení k providerovi a  ten by rozhazoval requesty podle domén v TLS  na příslušné servery. Aby to fungovalo i na Https, i  end-to-end  s certifikátem.

Tedy jestli vůbec něco takového (1.) i (2.) Existuje.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09. 03. 2022, 17:15:49 »
Víte o nějaké providerovi, který by zprostředkoval veřejnou IP? Že server v garsonce za ne-veřejnou IP udržoval VPN spojení k providerovi a  ten by rozhazoval requesty podle domén v TLS  na příslušné servery. Aby to fungovalo i na Https, i  end-to-end  s certifikátem.

VPS a Webhosting musi nabizet verejnou statickou IP, jinak to pozbyva smyslu.
na virtualce ve VPS dostanete linux (nebo jiny os) a muzete si tam kuchtit co chcete.
treba propojeni domu.

« Odpověď #9 kdy: 09. 03. 2022, 17:45:58 »

Sám něco takového používám pro sebe + pár známých na ubuntu a wireguardu.
Někdo chce ovládat topení doma, má tam RPI, ale nikoli veřejnou adresu, tak forwardnu port.
Někdo žene provoz nějakých testovacích projektů skrze mou Nginx proxy.
Mail-server má dedikované adresy.

Sice to začalo jako playground s NAT 1:1 i na ipv6, ale dodnes to tak nějak bezproblémově funguje. :-)

Věřím, že nějaké super-levné VPS může tento účel bez potíží pro jednoho uživatele splnit. Pro ty, co se neradi baví se systémem v konzoli, může být vhodnou možností openwrt/pfsense/opnsense a libovolná VPN. To kde pak běží nějakej webserver, je celkem fuk.

« Odpověď #10 kdy: 09. 03. 2022, 17:59:08 »
Jinak sám provozuju Nextcloud několik let a používám ho na kde co, nyní to obstarává asi 8TB dat, umí to keepass, spouštění podporovaných video/audio formátů přímo v prohlížečích, kalendář, poznámky, RSS čtečku, integrovaný webový libre-office s možností spolupráce, prakticky vše, co si může člověk přát.

Nakonec jsem skončil na řešení, kdy základní instalace, databáze, základních pár GB uživatelských dat, náhledy fotek, etc.. sídlí na rychlém VPS s dostatečnou redundancí a velká data, jsou na gluster úložištích různě po internetu a komunikují také skrze centrální wireguard server.

Složitost nastavení na vlastním VPS nelze takhle odhadnout, aniž bych znal úroveň znalostí člověka, co se ptá..
Pro někoho je hračkou projít dokumentaci Nextcloudu a nastavit vše dle jejich požadavků. Pro někoho je hračka pak debugovat, kde dochází jakej limit při takovém či makovém použití aplikace..
No a někdo si na tom vyláme zuby.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09. 03. 2022, 18:17:20 »
Citace
No a někdo si na tom vyláme zuby.

muze to spustit s kamosem, blbost je jako kondenzatory, scitaji se prevracene hodnoty.
tj. dva debilove jsou schopni vymyslet neco lepsiho.