Predem se omlouvam, ze me reseni neni univerzalni a realizace ani neni ciste linuxova, ale resil jsem neco podobneho. Na jedne strane stolni PC, ze ktereho se chtelo data zalohovat nekam pryc - na linuxovy server. Pozadavek byl, aby data byla sifrovana.
Chvili jsem hledal neco, co zasifruje soubor a idealne zazipuje a to provede s kazdym souborem zvlast. Nakonec sem si neco napsal v C#.
Na strane desktop PC se udelalo to, ze dulezite adresare se kazdy den presypaly na jine misto na disku, vzdy do extra adresare pro dany den v tydnu. Na to jsem nasel nejaky sw, ktery umel toto kopirovani delat chytre, nekopiroval co se nemenilo, coz proces hodne urychlilo.
Takto vytvorene zalohy se zasifrovaly a zazipovaly mym sw. Pokud se soubor nezmenil, byl i po sifrovani a zipovani vzdy stejny.
Vznikla denni zasifrovana zaloha se pak pomoci Winscp, ktere umi take kopirovat jen zmenem veci, prenesou na server.
Tedy jednim sw se delaji denni zalohy, druhym si to zasifruju za zazipuju kazdy soubor zvlast, tretim to zkopiruju na vzdaleny stroj.
Na jinem mechanismu zalohovani pouzivam to, ze denni zaloha se dela co hodinu, prvni ranni zaloha udela plnou synchronizaci, tedy smaze smazane soubory a prida nove, ale ostatnich 23 zaloh behem dne stare soubory nemaze. Takze kdyz behem dne neco udelate, pak to smazete, tak je rozumna nadeje se se souborem jeste shledat.