Zaujimava tema.
Tejto problematike som sa venoval dlhsie a postupom casu som si vymyslel svoj postup. Aj ked hesla a citlive informacie nezdielam s nikym dalsim, aj tak sa o moje "bezpecnostne riesenie" chcem podelit.
Na hesla pouzivam unixovu utilitu "pass". Je to defakto jeden bash script ktory mam niekde v ~/bin. Vie to generovat hesla, rovnako ich aj kopirovat do clipboardu atd.
Cielene nepouzivam ziadny password manager, ktory by bol online alebo na neho existovala nejaka extension v browseri ako LastPass a podobne. Jedine v praci, kde to je nutnost, ale inak v tychto password manageroch nemam ani jedno sukromne heslo. Co je online, to nie je bezpecne. Mna nejaky LastPass a podobne proste nezaujima uz z podstaty. V tom "pass" nemam len hesla ale aj vela ostatnych textovych dokumentov, v podstate akekolvek citlive informacie v textovej podobe.
Pekna vyhoda toho pass je, ze pod tym to je normalny Git repozitar, (ktory si mozete pushnut niekam na private repo v GitLabe, ak sa na to citite, kedze tie data su tam zasifrovane, ako to dalej rozoberiem) takze aj ked vymazete nejake hesla alebo ich zmenite atd, tak sa mozete dopracovat k tym heslam a informaciam do minulosti.
Ten pass pracuje rovnako aj s GPG takze v tom repozitari su hesla zasifrovane mojim gpg klucom.
Harddisk mam sifrovany LVM.
Dalsi "figel" spociva v tom, ze tento Git repozitar, z ktoreho "pass" cita skrz moj GPG kluc, nemam len tak na zasifrovanom disku, ale mam ho vo Veracrypte. Mam 10GB volume kde mam vsetky moje ostatne, menej citlive, data + tento pass repozitar. Takze k tomu, aby som sa dostal k mojim heslam, ktore su zasifrovane s GPG, musim otvorit zasifrovany Veracrypt volume, ku ktoremu je heslo, ktore poznam len ja, nemeni sa, pamatam si ho z hlavy, nikdy ho nezabudnem a nemam ho nikde zapisane.
Kazdy tyzden si spravim zalohu celeho disku na externy harddisk cez program Timeshift (pouzivam Linux Mint) takze sa v pripade potreby dokazem vratit v case k roznym verziam mojho celeho systemu, s tym zasifrovanym Veracryptom vratane.
Specialne mam ten Veracrypt volume ulozeny ako persistent store v Linux Tails na dvoch usb a pravidelne na ne ukladam najcerstvejsie verzie tych Veracrypt volumes. Tieto usb kluce mam vo fyzickom trezore. Hesla k tomu tails persistent storage mam opat len ja v hlave a GPG kluce mam vytlacene na papieri a tiez v trezore.
V poslednom case este rozmyslam, ze si budem presifrovavat cely ten pass repozitar inym GPG klucom a tak ho "tocit", ale k tomu som sa este nedostal.
(1)
https://www.passwordstore.org/