Prodám MikroTik RouterBOARD RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN

Prodám MikroTik RouterBOARD RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
« kdy: 23. 01. 2022, 04:42:59 »
Necelý rok starý, funguje dobře (i ve velkém 3+1 v paneláku je signál všude). Chci přecházet na řešení od Unifi, proto přemýšlím o prodeji. Cenu si představuju někde kolem 3500 (nejlevnější dle heureky je za 5244 Kč). Při rychlém jednání sleva. Záruka u Patro.cz. V případě potřeby pomůžu s nastavením.

Základní specifikace:
CPU frekvence: 1,4 GHz
Počet jader: 4
RAM paměť: 1 GB
Porty:
    - 10 x Gigabit RJ-45 LAN,
    - 1 x SFP+,
    - 1 x RJ45 (konzole)
Podpora PoE: ano
Standard: IEEE 802.11a/b/g/n/ac
Frekvenční pásmo: 2,4 GHz / 5 GHz
Anténa: externí 4 x 3 dBi
Zabezpečení: AES-128/256-CBC + SHA1/256, AES-128-GCM
Rozměry: 228 x 120 x 30 mm

https://www.i4wifi.cz/cs/211263-routerboard-mikrotik-rb4011igs-5hacq2hnd
« Poslední změna: 23. 01. 2022, 07:54:49 od Petr Krčmář »

Re:Prodám MikroTik RouterBOARD RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2022, 09:18:49 »
Proč proboha někdo, kdo si dovedl nastavit MT přechází na Unifi? To jste si jako řekl, že to Porshe je nuda, tak trabant bude příjená změna?

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2022, 10:46:12 »
Na routing, nastavování atd je mikrotik super. Ale wireless není noc moc. Přijdou mi s tím pořád jen problémy. Sám mám taky mikrotik ale co tak čtu a mám vlastní zkušenosti, tak čím dál tím víc přemýšlím o přechodu wirelessu na unifi...

« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2022, 11:49:06 »
Proč proboha někdo, kdo si dovedl nastavit MT přechází na Unifi? To jste si jako řekl, že to Porshe je nuda, tak trabant bude příjená změna?
Protože 802.11 a MT. Spousta jejich produktů má antény pouze integrované vevnitř (kus 2cm drátu) a když už je má venku, tak stejně celkové pokrytí a propustnost není nic moc. Dost často je v tom předčí kdejaké ASUSy, Tendy a D-Linky, které stojí 5x míň a nedá se na nich nastavit pomalu nic.
MT si obecně žije tak trošku ve vlastním světě, jejich ROS je výbornej, dají se s tím zvládnout divy, ale wireless obecně jim prostě moc nejde.
« Poslední změna: 23. 01. 2022, 11:54:08 od Lukáš Tesař »

« Odpověď #4 kdy: 23. 01. 2022, 13:22:32 »
Já žiju ve světě, že router nemá dělat wi-fi, stejně jako nemá kupříkladu chladit potraviny. :)

« Odpověď #5 kdy: 23. 01. 2022, 13:53:28 »
Nevím, proč by router neměl dělat Wi-Fi. Ethernet vám taky pravděpodobně dělá, tohle je jen jiná fyzická vrstva. Místo optiky nebo metaliky se tu jen používá rádio. Z hlediska směrovače je to úplně jedno, ten pracuje na třetí síťové vrstvě, tohle je pro něj jen další síťové rozhraní.

Já mám kolem sebe dost MikroTiků v roli hostitele i hosta a mám s nimi velmi dobré zkušenosti. Mají velmi dlouhou dobu podpory, jejich software umí spoustu věcí. Konkrétně tohle zařízení se mi líbí moc, má to SFP, zřejmě to bude mít velmi dobré rádio. Bohužel pro to teď nemám využití, ale jinak bych nad tím neváhal.

RDa

• 3 036
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 23. 01. 2022, 14:05:02 »
Pri precteni modeloveho oznaceni: "RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN" jsem si uplne predstavil Patrika ze STH (youtube), jak se vzdy vyziva ve sdeleni uplne presneho modelu testovanych serveru/switchu :-)

« Odpověď #7 kdy: 23. 01. 2022, 14:46:13 »
Pri precteni modeloveho oznaceni: "RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN" jsem si uplne predstavil Patrika ze STH (youtube), jak se vzdy vyziva ve sdeleni uplne presneho modelu testovanych serveru/switchu :-)

Tak co ty vlastně chceš? Vedle u 200 core ti vadilo že ses nedozvěděl nic, tady ti vadí že ses dozvěděl všechno, tak už si vyber. ;)

« Odpověď #8 kdy: 23. 01. 2022, 15:16:37 »
Já žiju ve světě, že router nemá dělat wi-fi, stejně jako nemá kupříkladu chladit potraviny. :)
Tohle má smysl v baráku, kde mám router a zakončení všech UTPček někde ve sklepě, kde by wifi router neměl moc význam. Plus na pokrytí je potřeba stejně rozházet několik AP po baráku.  Ale v bytě, kde stačí jedno wifi AP nějak nevidím smysl mít solo router + AP. Jednak to zavazí a taky má zbytečně vyšší spotřebu

Jinak ten RB4011 mám v ethernet-only verzi (přesně jak jsem psal v baráku u sklepa v racku :D ). Funguje v pohodě, jen mi přijde že má celkem velkou spotřebu. Ve srovnání třeab s RB3011 je povrchová teplota výrazně vyšší...
« Poslední změna: 23. 01. 2022, 15:18:28 od Atlantis Atlantis »

« Odpověď #9 kdy: 23. 01. 2022, 17:30:26 »
Já tento router mám, jen wi-fi nepoužívám, protože je to router. Kdo má router uprostřed domu, aby mu dovedl vše pokrýt? Logicky to patří spíš do skříňky, kde máte přívod. Na wi-fi je pro dobré pokrytí stejně potřeba víc modulů, tak mi přijde už jedno, jestli bude těch modulů o jeden víc.

Nevím, proč by router neměl dělat Wi-Fi. Ethernet vám taky pravděpodobně dělá, tohle je jen jiná fyzická vrstva. Místo optiky nebo metaliky se tu jen používá rádio. Z hlediska směrovače je to úplně jedno, ten pracuje na třetí síťové vrstvě, tohle je pro něj jen další síťové rozhraní.

Já mám kolem sebe dost MikroTiků v roli hostitele i hosta a mám s nimi velmi dobré zkušenosti. Mají velmi dlouhou dobu podpory, jejich software umí spoustu věcí. Konkrétně tohle zařízení se mi líbí moc, má to SFP, zřejmě to bude mít velmi dobré rádio. Bohužel pro to teď nemám využití, ale jinak bych nad tím neváhal.

« Odpověď #10 kdy: 23. 01. 2022, 17:32:29 »
Jo, topí strašně moc, ale měřil jsem to a ta spotřeba nebyla tolik nad očekávání.

Tohle má smysl v baráku, kde mám router a zakončení všech UTPček někde ve sklepě, kde by wifi router neměl moc význam. Plus na pokrytí je potřeba stejně rozházet několik AP po baráku.  Ale v bytě, kde stačí jedno wifi AP nějak nevidím smysl mít solo router + AP. Jednak to zavazí a taky má zbytečně vyšší spotřebu

Jinak ten RB4011 mám v ethernet-only verzi (přesně jak jsem psal v baráku u sklepa v racku :D ). Funguje v pohodě, jen mi přijde že má celkem velkou spotřebu. Ve srovnání třeab s RB3011 je povrchová teplota výrazně vyšší...

« Odpověď #11 kdy: 23. 01. 2022, 18:08:38 »
Jo, topí strašně moc, ale měřil jsem to a ta spotřeba nebyla tolik nad očekávání.

Spotřebu sem nějak neřešil a co se týče teploty, tak to nebylo nijak dramatické. Neřekl bych, že teplota na povrchu přesahovala 30°C. Kabel mám dotažený až do obýváku (od vstupu od poskytovatele, který je v krajní technické místnosti, kde mám udělanou zásuvku a přes CAT6 kabel dotaženou až doprostřed bytu další zásuvku). Potřebuju ale "uklidit" jedno zařízení do té technické místnosti, tak sem použil starší Edgerouter X jako router a ten Mikrotik předělal jen na hloupé AP, které má všechny porty v bridge modu. Akorát mě tohle řešení moc netěší, navíc ten edgerouter x už je fakt tak trošku za zenitem, tak chci přejít na jednotné řešení a nejvíc se mi zamlouvá právě Unifi.

Proto důvod prodeje toho Mikrotiku. Není to o tom, že by mě zlobil, nefungoval, nestačil, moc žral, moc topil, málo topil...prostě jen ujednocení sítě s ohledem do budoucna i na smart home. Winbox nebo web rozhraní od mikrotiku mi nevadí na ovládání (jasně, pro někoho může být složité, ale těžko soudit). Jinak co se týče výkonu antén na wifi, tak prakticky mám pokrytí po celém bytě, který má 83m2 (s tím že router je cca uprostřed).
mám 100Mbit download připojení, přes kabel dostávám cca 93Mbit/s.

V pokoji na druhé straně bytu, přes minimálně 3 železobetonové zdi a vzdálenost cca 10m sem měřil rychlost cca 45-50Mbit/s.

« Odpověď #12 kdy: 23. 01. 2022, 18:56:26 »
U Unifi si dejte pozor na pár dost blbých problémů, které mě trápily. Ono je to sice na Debianu a dá se to různě ohýbat, ale vlastně jsem došel k tomu, že to je to, co u zařízení, na která se potřebuji spolehnout fakt nechci. Dal se doinstalovat Wireguard, ale jsou starosti s aktualizacemi a kompletní konfigurace jen v TUI. IPSec VPN jim moc nefungují, narazil jsem na X různých problémů, když na tom bylo asi 8 tunelů. Ani podpora to nevyřešila. A to ani nemluvím o radostech, jako že z GUI nenastavíte Sha512, jde to jen přes CLI. Jenže když to jednou nastavíte přes CLI a potom tam hrábnete přes GUI, jak 512 v GUI chybí, zase se to vynuluje... A to jen proto, že jsou líní to přidat do toho options... Je to plné takových chyb, které prostě otravují život.

Spotřebu sem nějak neřešil a co se týče teploty, tak to nebylo nijak dramatické. Neřekl bych, že teplota na povrchu přesahovala 30°C. Kabel mám dotažený až do obýváku (od vstupu od poskytovatele, který je v krajní technické místnosti, kde mám udělanou zásuvku a přes CAT6 kabel dotaženou až doprostřed bytu další zásuvku). Potřebuju ale "uklidit" jedno zařízení do té technické místnosti, tak sem použil starší Edgerouter X jako router a ten Mikrotik předělal jen na hloupé AP, které má všechny porty v bridge modu. Akorát mě tohle řešení moc netěší, navíc ten edgerouter x už je fakt tak trošku za zenitem, tak chci přejít na jednotné řešení a nejvíc se mi zamlouvá právě Unifi.

Proto důvod prodeje toho Mikrotiku. Není to o tom, že by mě zlobil, nefungoval, nestačil, moc žral, moc topil, málo topil...prostě jen ujednocení sítě s ohledem do budoucna i na smart home. Winbox nebo web rozhraní od mikrotiku mi nevadí na ovládání (jasně, pro někoho může být složité, ale těžko soudit). Jinak co se týče výkonu antén na wifi, tak prakticky mám pokrytí po celém bytě, který má 83m2 (s tím že router je cca uprostřed).
mám 100Mbit download připojení, přes kabel dostávám cca 93Mbit/s.

V pokoji na druhé straně bytu, přes minimálně 3 železobetonové zdi a vzdálenost cca 10m sem měřil rychlost cca 45-50Mbit/s.

David

• 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 23. 01. 2022, 19:13:31 »
Skoro deset let jsme tu spokojeně používali Wi-Fi na RB2011, který jsem vyměnil za UniFi 6 Lite. Dosah přes zeď je teď mnohem menší a nelíbí se mi taky ta nemožnost vidět online stav (připojených klientů např.). Určitě mi Winbox přijde lepší než nějaká synchronizace s Unifi aplikací, kterou musím někde rozběhat (na virtuálu). Sice se říká, že Mikrotik Wi-Fi neumí, ale je to něco za něco a určitě to nebude tak jednoznačné člověku doporučit přejít na UniFi. To ani nemluvím o limitu počtu SSID v UniFi, to člověka zvyklého na Mikrotik ani nenapadne.

ja.

• 372
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23. 01. 2022, 20:07:39 »
U Unifi si dejte pozor na pár dost blbých problémů, které mě trápily. Ono je to sice na Debianu a dá se to různě ohýbat, ale vlastně jsem došel k tomu, že to je to, co u zařízení, na která se potřebuji spolehnout fakt nechci. Dal se doinstalovat Wireguard, ale jsou starosti s aktualizacemi a kompletní konfigurace jen v TUI. IPSec VPN jim moc nefungují, narazil jsem na X různých problémů, když na tom bylo asi 8 tunelů. Ani podpora to nevyřešila. A to ani nemluvím o radostech, jako že z GUI nenastavíte Sha512, jde to jen přes CLI. Jenže když to jednou nastavíte přes CLI a potom tam hrábnete přes GUI, jak 512 v GUI chybí, zase se to vynuluje... A to jen proto, že jsou líní to přidat do toho options... Je to plné takových chyb, které prostě otravují život.

Ono je to trošinku o inom, ako o tom, že sú leniví pridať option do GUI.

V Unifi je IPSec implementovaný pomocou strongswanu, takže teoreticky zvláda všetko, čo sa v strongswane dá nastaviť. Vtip je v tom, že v USG sa používali MIPS Octeony, ktoré nevedeli akcelerovať v hw všetko, čo strongswan zvláda používateľovi sľúbiť. Ten zvyšok musí bežať v sw, samozrejme s nižším výkonom. Preto v GUI vidíš len to, čo Octeon zvláda akcelerovať.