NET + IPTV po jednom kabelu

NET + IPTV po jednom kabelu
« kdy: 16. 01. 2022, 15:49:09 »
Bude mi tohle fungovat viz. obrázek, než bych ty switche nakoupil. Jedná se o dvě nezávislé sítě, jedna 10.x a druhá 172.x.

Re:NET + IPTV po jednom kabelu
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2022, 18:26:02 »
Daj si pozor ze tieto switche mali menezment na vsetkych vlanach alebo tak nejak.
podobne dlinky by to mali mat lepsie osetrene.

Detaily boli tusim aj tu na fore alebo google.

Jimmyx

• 178
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2022, 19:16:37 »
Switch TL-SG105 nemá management, takže na hrátky s VLANy můžete zapomenout.
https://www.tp-link.com/cz/business-networking/unmanaged-switch/tl-sg105/

Fugovat to bude pokud nastavíte na všem IP adresy ručně (a to nechcete dělat). Když ty dvě sítě propojíte nějakým takový hloupým switchem, tak budete mít v obou sítích dva aktivní DHCP servery a budou se náhodně dít věci. V lepším případě bude DHCP dávat náhodně IP adresy pouze zařízením u vás, v horším případě v jedné či obou propojených sítích.

Prostě propojit dvě sítě hloupým switchem není dobrý nápad (pokud nevíte přesně co děláte a většinou ani potom když víte co děláte).

« Odpověď #3 kdy: 16. 01. 2022, 22:12:36 »
Pravda. Viacmenej automaticky som predpokladal ze OP mysli easy smart switch (SG-105E)

« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2022, 22:50:45 »
Chlapi ten switch jsem použil jako první obrázek z Googlu, to jen pro vysvětlení. Takže jedině mít VLANy a ty správně nastavit, potom to bude schůdnější.
Ještě jsem uvažoval, že ten kabel, který už mám ve zdi, rozdělím na 2x100 Mbps, což by vyřešilo problém bez switchů, akorát bych se musel u PC spokojit s nižší rychlostí v rámci domácí sítě.

« Odpověď #5 kdy: 17. 01. 2022, 14:42:54 »
Fugovat to bude pokud nastavíte na všem IP adresy ručně (a to nechcete dělat). Když ty dvě sítě propojíte nějakým takový hloupým switchem, tak budete mít v obou sítích dva aktivní DHCP servery a budou se náhodně dít věci. V lepším případě bude DHCP dávat náhodně IP adresy pouze zařízením u vás, v horším případě v jedné či obou propojených sítích.

No záleží na tom kdo a jak tam přiděluje IP adresy. Dokáže nám tohle tazatel sdělit?

« Odpověď #6 kdy: 17. 01. 2022, 15:32:48 »
Záleží na tom, co přesně tím chcete řešit. Samotný telekomunikační operátor to obvykle řeší pomocí VLAN, takže řešením třeba může být to nechat data z jeho VLAN vybalit až později.

5nik

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17. 01. 2022, 21:42:22 »
Ano, spoustu "hloupých" switchů ignoruje VLAN tagy v paketech a posílá paket dál i se zachovaným VLAN tagem. Tedy řešením by mohlo být jeden z provozů nechat tagovaný a odtagovat jej až v koncovém zařízení. PC toto zvládne určitě, settop box či TV spíše ne.