OnlyOffice vs. Collabora online

OnlyOffice vs. Collabora online
« kdy: 11. 01. 2022, 21:39:10 »
Pouziva niekto onlyoffice (OO), alebo collabora online (CO) v nextcloud hub na domace pouzitie?

Uz davnejsie som skusal OO a zdalo sa mi celkom OK (lepsie ako CO), ale dost problem bol na mobilne verzii. Potom som niekde cital, ze OO sa zacali uberat komercnou cestou a na domace pouzitie to uz nemalo vyuzitie. Aj ked (myslim) max pocet uzivatelov bol 20, no vela funkcii v nekomercnej verzii nefungovalo.

CO sa zdala byt tiez OK, ale skor sa orientovala na libre office dokumenty (aj ked samorejme zvladala editovat a vytvarat aj MS dokumenty).

Vyhodou v nextcloud hub bola instalacia len z addonov, kde sa instaloval aj document server (takze nebolo potrebne pouzivat externe doc. servery, dockre a podobne).

Chcel by som len vediet v akom stave je dnes OO, prip CO a ci to niekto realne vyuziva aspon na domace pouzitie.

PS. nemam zaujem o google docs
« Poslední změna: 11. 01. 2022, 22:14:41 od Petr Krčmář »

luvar

• 239
    • Zobrazit profil
Re:OnlyOffice vs. Collabora online
« Odpověď #1 kdy: 12. 01. 2022, 09:50:55 »
Dobry den,
ja viem popisat stav Collabora online pri integracii s nextcloud instalaciou z casu cca spred dvoch rokov. Instaloval som to do centosu a boli to znacne boje. Ja som php problematiky neznaly a nginx, ktory som nasadzoval ako reverzne proxy aj pre collaboru som mal kus problm dostat do stavu, kedy to fungovalo. Nakoniec to vo firme pouzivam vpodstate len ja a aj to sporadicky. Skusili sme si ale paralelne editovanie doc dokumentu a fungovalo to vcelku fajn. Instalaciu by som teraz skusil riesit cez docker-compose a cele risenie dokerizoval. Verim, ze existuje hotove risenie a mozno aj s mojim oblubnym traefik-om ako proxy.

mhepp

• 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 12. 01. 2022, 12:03:21 »
Mám CO jako součást své instalace nextcloudu, celé jsem to dělal v kontejnerech pomocí podman-a. CO funguje dobře, jsem s tím spokojený, i když od toho nemám veliká očekávaní a ani to nepoužívám zrovna moc aktivně. Nasazoval jsem to pomocí ansible, takže pokud by to celé spadlo, tak jsem schopen to na jeden klik nahodit znovu.

« Odpověď #3 kdy: 12. 01. 2022, 12:34:38 »
Collabora Office už dnes (částečně) taky přepsali do PHP, takže se dá nainstalovat jedním kliknutím jako ostatní aplikace. Navíc má od NC23 upravený vzhled, aby lépe zapadal do Nextcloudu.
Mezi CO a OO je podstatný rozdíl v architektuře. OO převádí dokumenty na JSON a posílá ho do prohlížeče, kde běží tlustý klient, který to všechno zpracovaná. Má tedy nižší požadavky na server a přenosovou rychlost. CO má na straně klienta prakticky plnohodnotné LibreOffice, které provádějí změny v dokumentu na serveru a do tenkého klienta v prohlížeči uživatele posílají jen bitmapy. Má to vyšší požadavky na prostředky na serveru a na vyšší přenosovou rychlost. Na druhou stranu to má podstatně širší podporu formátů a větší množství funkcí než OO, je to blíže klasickému kancelářskému balíku.
Ta nejpodstatnější věc, díky které u mě vyhrává CO, je to, že změny zapisuje transparentně přímo do souboru. Můžu si tak potom ten dokument otevřít přes desktopového klienta NC v desktopovém LibreOffice a upravovat soubor klidně dál tam. OO si drží změny v těch svých JSONech ve vlastní databázi. Pokud je chce člověk dostat do souboru, musí dokument exportovat. Z tohoto pohledu je ta integrace s Nextcloudem slabá a myslím, že je to důvod, proč se Nextcloud rozhodl primárně spolupracovat s Collaborou.

Jinak CO se dá v Nextcloudu používat různými způsoby. Nejjednodušeji to jde přes tu aplikaci Build-in CODE server, kterou nainstalujete jedním kliknutím. I když je na tom výkonnostně nejhůř, tak ji používám, protože to je jednoduché a žere to nejmenší prostředky. Na občasné otevření a editaci souboru v několika uživatelích to stačí. Na cokoliv většího je pak lepší si rozjet samostatnou serverovou instanci CO (např. v Dockeru) a k ní se připojit. A pak poslední možnost je se připojit k externí instanci provozované jako služba. Tam většinou chtějí 3 eura/uživatel/měsíc, výkonnostně to mají odladěné a nemusí to člověk řešit.