Ahoj, po aktualizaci openSUSE Tumbleweed (virtuál x86) mi nejde spustit Nagios. Problém přetrvává víc jak měsíc. Předpokládám, že problém souvisí s jednou z aktualizací, protože mám stejný problém i na Raspberry (rovněž openSUSE Tumbleweed), kde jsem žádné konfigurační změny neprováděl víc jak rok, pouze aktualizace.
Po startu mám v záznamu následující:
Jan 06 08:59:03 localhost systemd[1]: Starting Network Monitor Nagios...
Jan 06 08:59:04 localhost nagios-exec-start-pre[3899]: /usr/lib/nagios/nagios-exec-start-pre: řádek 16: shift: počet shiftů mimo rozsah
Jan 06 08:59:04 localhost nagios-exec-start-pre[3940]: chmod: práva '/etc/nagios/resource.cfg' nelze změnit: Systém souborů je pouze pro čtení
Jan 06 08:59:04 localhost nagios-exec-start-pre[3941]: chown: změnění vlastnictví souboru '/etc/nagios/resource.cfg': Systém souborů je pouze pro čtení
Jan 06 08:59:04 localhost systemd[1]: nagios.service: Control process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Jan 06 08:59:04 localhost systemd[1]: nagios.service: Failed with result 'exit-code'.
Jan 06 08:59:04 localhost systemd[1]: Failed to start Network Monitor Nagios.
Problém počet shiftů nechápu. Úplně stejný soubor mám i na jednom starší funkčím stroji s Nagiosem, kde normálně funguje. Stejně tak resource.cfg má stejná práva a vlastníky jako na onom funkčním starším stroji. Nevíte co s tím? Zkoušel jsem kompletní přeinstalaci a pořád stejné. Díky