Ahojte,
rad by som poziadal o radu, mam nasledovny problem so zapojenim dvoch UPS, ktore maju sluzit ako backup v pripade vypadku elektriky. UPS1 ma napajat osvetlenie v dome a UPS2 ma zalohovat napajanie pre Internet, switche, router a wifi hotspoty (UNIFI).
Rad by som to cele zapojil v ramci rozvodnej skrine, kam mam dovedene kable z garaze, kde by bezali tie dve UPS. /kablov CYKY 2,5 mam navedenych do garaze dostatok/
Moja idea bola, ze z rozvodnej skrine budem v garazi napajat dve UPS a po dalsich dvoch kabloch dovediem vystup z UPS do rozvodnej skrine.
Zakladne vstupy:
dom je napajany: L1,L2,L3 + GND, potom to mam rozdelene tak, ze 1okruh je bez prudoveho chanica, ZEM je rozdenena na modru a zelenu zbernicu v rozvodnej skrini, nasledne mam 2okruh (pre prizemie) s prudovym chranicnom, samotatnou zbernicou pre neutral a zem je spolocna s 1okruhom, a 3okruh (poschodie) s prudovym chranicom, samostatnou zbernicou pre neutral a spolocnou zemou pre vsetky okruhy.
Prvu UPS som umiestnil pre okruh 1 /bez prudoveho chranica/ a cez ups som dal napajat iba zasusvky s UNIFI zariadeniami /switche, router,.../. Pripojil som to tak, ze UPS som napajal z jedneho istica z okruhu 1, a zem a neutral som pouzil z okruhu 1, fazu z ups som napojil do okruhu pre tie zasuvky, co napajaju UNIFI, zem a neutral z UPS som pripojil na zbernicu zem a neutral okruhu 1. TAKETO ZAPOJENIE PRE UPS 1 FUNGOVALO.
Cely problem nastal, ked som chcel pripojit UPS cislo2 pre zalohu osvetlenia: Vyskusal som dve varianty a obe skoncili, tak ze som vyhodil prud az na istic pred domom.
1. variant -> UPS2 som napajal z okruhu 2 /prudovy chranic prizemie/, zem (spolocna pre vsetky okruhy), neutral zo zbernice pre okruh2, vystup z UPS -> fazu som dal priamo na svetla a zem na (spolocnu zbernicu pre vsteky okruhy) a neutral na listu pre okruh2. PO SPUSTENI UPS, UPSka okamzite vypisala, ze je tam nejaky skrat a vypla napajanie
2. variant -> najprv som odpojil neutal vodide pre osvtelenie zo spolocnej zbernice pre okruh2 a urobil som im samostatnu zbernicu, UPS2 som napojil na rovnaku fazu /okruh1 bez prudoveho chranica/ a vystup z UPS2 som pripojil priamo na zariadenia -> fazu cez samostatny mostik, a neutral cez samostatny mostik -> vysledok, vyhodil som hlavny istic a OBE UPS ZAHLASILI FATAL ERROR a OKAMZITE SA VYPLI.
Prosim Vas aky je spravny postup pripojenia dvoch ups, ktore kazda ma zalohovat samostatne zariadenia.
Co ma nadalo -> ze moze byt niekde mimo rozvadzaca spojeny neutral pre variant 2 a ze som mostik pre neutral 2 neodizoval od samostatneho mostika, avsak vobec nechapem, ze preco nefungoval variant 1 pri zapojeni 2 UPS.
Niekde robim fatalnu chybu, ale pri mojich znalostiach si neviem viac poradit. Ako by ste to riesili?
Schema zapojenia, co som nasiel davam v prilohe