Pane mikeshznovu, možná máte nějaké důvody, proč věc chcete řešit tak, jak jste uvedl v prvním příspěvku. Ale spíš se domnívám, že neznáte všechny souvislosti týkající se mailového provozu. Zkusím napsat, jak a proč bych podobnou věc řešil já. Kolegové vás stejným směrem v rámci debaty jak vidím tlačí, já to zkusím shrnout a snad tomu dát nějaký zastřešující nadhled.
Vycházím z této situace: Mám linuxový či obecně unixový stroj (k případnému řešení na Windows se nevyjadřuji). Na tom linuxu běží webová aplikace psaná v php, je potřeba z ní odesílat maily. S použitím phpmaileru, budiž. K tomu serveru mám plný (rootovský) přístup. Není to školní či hobby úloha, budeme uvažovat produkční nasazení, ať už to slovo znamená cokoliv.
Phpmailer nastavím tak, aby maily odesílal na smtp server s adresou 127.0.0.1, port 25, bez autentizace. Tedy nějaké smtp službě běžící na tom serveru s webovou aplikací. Z pohledu té aplikace jde o jednoduché, přímočaré řešení. Aplikace mail předala smtp protokolem někam dál, a o další existenci a způsobu doručování toho mailu se nestará, nechce starat ani zajímat.
Na tom vašem serveru nechť je instalován postfix (nebo exim či sendmail). Budiž nastaven tak, aby naslouchal pouze na loopbacku 127.0.0.1, čili není potřeba řešit o něco složitější nastavení kvůli tomu, aby server nemohl být zneužíván třetí stranou k šíření spamu (open relay). Na veřejném rozhraní maily tedy nepřijímá, ale odesílat je v režimu smtp klienta dokáže.
To co vidím jako zásadní je, že od tohoto okamžiku dokážete na úrovni php aplikace mail rychle předat nějakému poštovnímu serveru. A nemusíte řešit situace kdy cílový či nějaký zprostředkující smtp server maily dočasně z jakéhokoliv důvodu nepřijímá, nebo stav kdy došlo někde "na cestě" ke ztrátě ip konektivity. Váš lokální postfix drží mail u sebe ve frontě a sám podniká opakované pokusy o doručení.
Aby ten mail byl protistranou úspěšně přijat a nebyl protějším smtp serverem považován za spam, tak k tomu je potřeba splnit celou řadu dalších požadavků a použít technologie, jejichž zkratkami tu raději ani nebudu pohazovat. Jen takové zahřívací dotazy: generujete maily včetně správně sestaveného řádku Message-Id:? Máte správné MIME hlavičky počínaje MIME-Version:? (phpmailer znám jen z rychlíku, možná se o to stará sám)
Abyste těmi poštovními technologiemi neztrácel zbytečně mnoho úsilí a času, tak kvůli tomu jednotliví ISP provozují skutečné poštovní servery. Do vašeho lokálního postfixu stačí doplnit pár dalších řádek (adresa takového serveru plus autentizační údaje). Server Vašeho ISP pak je ochoten Váš mail převzít a sám už zařídí vše potřebné, např. DKIM podpisy. Nu a pak ten mail odešle na cestu směrem k příjemci. Samozřejmě obdobně můžete místo Vašeho ISP využít i servery gmailu či seznamu.
Nezmínil jsem otázku zpráv o nedoručitelnosti. Adresa příjemce může být chybná, nebo zanikla atp. Zprávy o nedoručení nebudete schopen přijímat smtp serverem na Vašem webovém stroji, protože on zprávy ze světa vůbec nedokáže přijmout. Je potřeba mít celkové nastavení takové, aby nedoručenky končily ve vašem mailboxu u ISP.