u juniora není potřeba, aby znal plno věcí, je to pozice juniora a je očekáváno, že se bude učit. Podle mne je nesmysl se věnovat více jazykům, více DB apod. Za mě je hlavní se rozhodnout co chci psát: frontend / backend / weby / tlusté / nízkoúrovňové appky / DB atd. Z toho vlastně vyplyne i to, v čem to psát a co se učit.
Na druhou stranu, principy algoritmizace jsou stejné a všechny jazyky jsou si hodně podobné syntaxí, liší se relativně v drobnostech. Pak už jen záleží, jak moc chcete do tajů jazyka proniknout.
Z mého pohledu, je u juniora velmi důležitá samostatnost a ochota se učit. Bohužel, u dnešních juniorů se rozmohl nešvar toho, že vyžadují mentoring. Měl jsem na pohovoru více lidí, kteří mi řekli, že musí mít na 80% pracovní doby mentora, který jim bude stát na zadkem, což je nesmyslné a nikdy z takového člověka nebude programátor, ale jen lepič kódu. Nehledě na to, že mě to pak bude stát mnohem více, protože mentorovi bude stát práce. Ve firmě to dělám tak, že pokud někdo projde a má opravdu zájem pracovat, domluvím se s ním na malém projektu (řádově 1 až 2 dny, které dostane normálně zaplacené). Pak s ním výsledek proberu a pokud i tak bude spolupráce chtěná z obou stran, podepíšeme smlouvy.
Jako nebráním se mentoringu, přeci jen nikdo nezná vše, ale programátor by měl umět informace hledat, nakukovat do dokumentací, měl by umět identifikovat problém. Zatím se mi to ve firmě vyplatilo. Sám jsem nikdy neměl rád více úrovňové pohovory, live coding, 4h kola a podobné kun**viny, co si dnešní firmy vymýšlejí. Hodně programátorů má rádo svůj klid, svůj počítač a pro mně je důležité, že člověk je schopen něco udělat, než to umět okecat.