Co říkám já, vykašlat se na instituce, naučit se skvěle anglicky - Duolingo,
Naučit se skvěle anglicky pomocí duolingo? Tak to máme asi jinak posazené laťky na to „skvěle“. Duolingo odhodili už i moje děti na základce.
pak si nakoupit kurzy na Udemy, algoritmy, programování, matematika, a jet. Výsledek je za 10% času o 300% lepší než institucionální školství.
V podstatě se tím degradujete na IT dělníka. Drtivá většina lidí neví co má studovat, protože jednoduše jsou v oboru nováčky. Drtivá většina je v reaktivním režimu - zaslechl jsem ansible - jdu si to nastudovat, a je to v podstatě o použítí nástrojů, které vytvořil někdo jiný. Drtivá většina nic v samostudiu nevytvoří. Shlédnuté video jim vytvoří pocit, že tomu rozumí, nic víc.
Netvrdím, že naše či jiné školy jsou ideální (co je ideální?), ale absolvent, který studuje kvůli obsahu a ne kvůli holkám, je zatraceně dobře rozeznatelný od samouka. Nehledě k soft-skills, které člověk, co není schopen projít VŠ, pravděpodobně nemá.
Samozřejmě máte pravdu, znám dost absolventů i zahraničních elitních škol, jako Harvard, kteří je nedokončili a dají se na hony daleko poznat od samouka, navíc jim chybí soft-skills, protože nebyly schopni projít VŠ.
Teď mě napadá těch pár IT dělníků, jako Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg.
Velmi se mi líbí, jak je váš názor fundovaný, už jsem si myslel že ta věta "Informace jsou všude zdarma nebo skoro zdarma a kdo chce si je sám zjistí a nastuduje a doufám že naše HR oddělení nikdy nemá požadavek nad vysokou" od té nuly Elona Muska, který jen založil PayPal, Solarwinds, SpaceX a Teslu, řídí 3 miliardové společnosti, zlevnil lety do vesmíru 10x a chce přesídlit lidstvo na Mars, udělal revoluci v elektrifikaci aut a revoluci v internetovém bankovnictví, tak takový názor já neberu.
Podle mě je prostě víc fundovaný názor od člověka na root.cz s přezdívkou Tom5.
**KONEC IRONIE**
Na čem se shodneme, pro průměrnou nulu je vysoká škola to nejlepší co může být. Průměrná nula se nadrtí na zkoušky, odvypráví učitelům co chtějí slyšet, dostane papír a ve své profesi odvede průměrný výsledek, který alespoň není tragický.
Pokud jste člověk co má drive, jste schopný systematicky přistupovat ke vzdělávání, máte vizi, dokážete uvažovat mimo rámec věci a fungovat kompletně autonomně, vysoká škola vás naopak může dost značným způsobem brzdit, protože jste hozen do instituce průměrných nul a degradován do průměru co se drtí na zkoušky.
Mě třeba samotného štve, když zajdu za doktorkou, ona má vysokou lékařskou, já ne, řekne mi že nějaká studie říká toto, já si jí jako hlupák se střední průmkou vyhledám (nejsem lékař) a zjistím že lékařka s tou skvělou vysokou špatně vyhodnotila statistický výsledek studie, který neprokazuje příčinnou a důsledkovou souvislost. Pro ty blbější vysokoškoláky zde, když vám řeknu, že zemře víc lidí v noci kteří svítí světly, neprokazuje to, že svícení v noci vás v autě pravděpodobněji zabije.
Ale tak ona má vysokou, já hlupák nevyléčitelně nemocný středoškolák, typická nula, jak ona říká světlá vyjímka mezi jejími pacienty kteří jsou z 90% v invalidním důchodu díky jejím skvělým léčebným metodám dělám asi něco špatně tím, že léčím příčinu nemoci a né důsledky jako ona.
A víte co mě nejvíc těší, tady na root.cz můžete házet tituly, můžete mít názor, klidně i na idnesu mít názor s nejvíc liky, ale miluji burzu cenných papírů. Protože tam géniové jako předsedající rady ČNB, a další fundovaní vysokoškolácí sází skutečné prachy, a já si jsem ochoten vsadit třeba mega že mám pravdu já a ne oni. A vím, že se nikdy v novinách nedočtu, že jsem měl pravdu já a rada ČNB vysokoškolských géniů jsou kokoti, nikdy to nebude v novinách, nikdy to nebude nejvíc likovaný komentář na iDnesu, ale jenom já a bůh víme, že já mám o mega na účtu víc a vy jako daňový poplatníci míň.