Jak reklamovat připojení k internetu?

Jak reklamovat připojení k internetu?
« kdy: 08. 11. 2021, 22:31:42 »
Ahoj Všem,

od poskytovatele internetu mám připojení k internetu 100/100 Mb/s. Běžné věci jako google, youtube, různé služby streamující video  fungují bez problému včetně měřičů rychlosti a dokáží využít zakoupenou kapacitu linky. Nicméně poskytovatel mi omezuje VPN, kterou potřebuji do práce. Běžná poskytnutá rychlost VPN je 0.5-1.5Mb/s, max 3-3.5Mb/s. Pokud počítač připojím přes jiného poskytovatele, pak VPN teče plnou kapacitou linky (třeba i 100/100 Mb/s). Tento pokus připojení přes jiného poskytovatele jsem prováděl několikrát i dlouhodobě vždy se stejným výsledkem.

Zajímá mne, jakým způsobem reklamovat připojení k internetu, když měřice rychlosti ukazují rychlosti odpovídající zakoupené kapacitě linky, ale určité služby/servery omezuje.

Poskytovatel (rychlydrat.cz) tvrdí, že žádné omezování nedělá, takže se s ním nelze ani domluvit na výjimce pro firemní VPN server.

PS: Jen pro info, zkoušel jsem různé měřiče rychlosti, víceméně vždy se stejným výsledkem. Rychlost 60-90 Mb/s při více vláknech 10-20Mb/s při jednom vláknu. Zajímavý výsledek byl, pokud jsem použil málo známý měřič. Ten totiž od mého poskytovatel dal výrazně menší rychlost než deklarovanou, zatímco ve stejný okamžik na firemním PC dal rychlost odpovídající kapacitě linky v práci.

Re:Jak reklamovat připojení k internetu?
« Odpověď #1 kdy: 08. 11. 2021, 23:05:05 »
Setkal jsem se s podobným chováním, poskytovatel taky tvrdil, že nic neomezuje. Nakonec jsem ho přesvědčil, ať vyšle technika, který skutečně měřením zjistil, že je omezen tok na UDP. Projevovalo se to právě na tunelech a VPN, které jedou obvykle přes UDP. Technik zjistil, že je tam jasný ostrý ořez na 1 Mbit/s. Dokázali to pak dohledat a omezení odstranit.

Takže bych provedl měření pomocí iperf, vyzkoušel různé varianty a zaměřil se právě na to UDP. S reálnými daty je pak možné jít za poskytovatelem a ukázat mu, kde je konkrétní problém a že to není výmysl.

TakyPatrik

« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2021, 00:37:42 »
Je běžnou praxí ISP, že měřiče rychosti mají whitelistované.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2021, 14:19:15 »
Přesně, jak píše p. Krčmář. Různé speedmetry jsou pro trouby a z různých důvodů neprůkazné. Je třeba pomocí iperf3 proměřit rychlosti tam i zpět, různých portů TCP i UDP, nejlépe proti různým zařízením různě v inetu (buďto vlastní, nebo veřejné servery iperf). Bude-li mezi některými porty v rámci jednoho protokolu a cíle rozdíl, někdo se v tom po cestě rýpe. Bude-li to pro všechny cíle, rýpe se v tom nejspíš poskytovatel.

Máte možnost změnit port toho VPN?

« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2021, 19:15:19 »
Změnu portu zkusím dohodnout s IT.

Jinak, zkoušel jsem změřit rychlost pomocí ipref3 s připojením na veřejné ipref servery. Rychlost spojení přes UDP plně využívala kapacitu linky (změřeno 95Mbit/s), TCP bylo až pomalejší někdy i výrazně (20-85Mbit/s) víceméně v obou směrech. Na škrcení UDP to nevypadá. 

« Odpověď #5 kdy: 10. 11. 2021, 20:35:19 »
Jak je řešeno WAN na routeru? Je tam rovnou IP nebo nějaké PPPOE? Je VPN server v Česku nebo v zahraničí? Kde byly ty méně známé testy rychlosti? Co říká traceroute na služby, kde to jde v pohodě a kde to jde špatně?

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 11. 11. 2021, 15:56:34 »
Rychlost spojení přes UDP plně využívala kapacitu linky (změřeno 95Mbit/s), TCP bylo až pomalejší někdy i výrazně (20-85Mbit/s) víceméně v obou směrech. Na škrcení UDP to nevypadá.

Pozor, u UDP je potřeba správně měřit. Teď abych to řekl správně: Odesílání UDP je na plný céres, ale na druhou stranu může dorazit jen zlomek, což jde vidět na tom serveru, ale je-li veřejný/cizí, tak to neuvidíte. Takže UDP je třeba měřit opačným směrem - ze serveru k sobě (parametr -R nebo tak něco).
U TCP je to jedno (i když směry se můžou lišit), to má řízení toku a chybovosti, tam to změří, co opravdu bezeztrátově projde.

Jestli píšu kraviny, tak mě někdo opravte.

« Odpověď #7 kdy: 11. 11. 2021, 17:32:43 »
Je to tak, navíc ve výchozím režimu posílá iperf jen 1 Mbit/s a je třeba mu pomocí parametru -b říct, kolik tam toho má sypat. Na serveru je pak vidět, kolik skutečně přišlo.