Samba a přístup do složek

radonx

Re: Samba a přístup do složek
« Odpověď #15 kdy: 10. 07. 2011, 13:53:40 »
na routeru jede DHCP, dovniř (LAN) sítě má rozhraní s IP 192.168.3.1 a v DHCP poskytuje IP adresy v rozsahu 192.168.2.2 - 192.168.3.254, je-li netmaska nastavena na 255.255.255.0.

Pardon, vloudila se chybka, správně má být:
na routeru jede DHCP, dovniř (LAN) sítě má rozhraní s IP 192.168.3.1 a v DHCP poskytuje IP adresy v rozsahu 192.168.3.2 - 192.168.3.254, je-li netmaska nastavena na 255.255.255.0.

Gregi

« Odpověď #16 kdy: 10. 07. 2011, 17:07:57 »
Jasne ked bude cas, skusim co ste poradili.  Stale nerozumiem, preco ma ten DHCP server robit problemy. Ved moj DHCP na routry bezi na 192.168.3.x, na DEB bezi DHCP server len pre ETH1 192.168.10.x (vid moje configy) a teda akzdy bezi na svojej podsieti. Ja by som chcel aby mi pripojenie z Win 7 bral VirtualBox (zatial nat, ale potom Bridge) ako keby to bolo pripojenie z vonku. A v cez Debian budem menezovat vsetku sietovu komunikaciu pre clientov pripajanych na eth1. Bude to server. To sa snazim simulovat.

Gregi

« Odpověď #17 kdy: 10. 07. 2011, 17:09:45 »
na routeru jede DHCP, dovniř (LAN) sítě má rozhraní s IP 192.168.3.1 a v DHCP poskytuje IP adresy v rozsahu 192.168.2.2 - 192.168.3.254, je-li netmaska nastavena na 255.255.255.0.

Pardon, vloudila se chybka, správně má být:
na routeru jede DHCP, dovniř (LAN) sítě má rozhraní s IP 192.168.3.1 a v DHCP poskytuje IP adresy v rozsahu 192.168.3.2 - 192.168.3.254, je-li netmaska nastavena na 255.255.255.0.
jj, vsimol som si zas tak blby nie som  ;)

radonx

« Odpověď #18 kdy: 10. 07. 2011, 17:35:34 »
Jasne ked bude cas, skusim co ste poradili.  Stale nerozumiem, preco ma ten DHCP server robit problemy. Ved moj DHCP na routry bezi na 192.168.3.x, na DEB bezi DHCP server len pre ETH1 192.168.10.x (vid moje configy) a teda akzdy bezi na svojej podsieti. Ja by som chcel aby mi pripojenie z Win 7 bral VirtualBox (zatial nat, ale potom Bridge) ako keby to bolo pripojenie z vonku. A v cez Debian budem menezovat vsetku sietovu komunikaciu pre clientov pripajanych na eth1. Bude to server. To sa snazim simulovat.

Jak již opakovaně uvedeno - na jaké IP adrese komunikuje stroj VBox DEB6 s okolím? Přeci 192.168.3.nnn. Na té adrese běží také druhý DHCP server. Že máš alias eth1 s nějakým jiným subnetem, je v dané konfiguraci irelevantní. Některé věci s fyzickými stroji jdou  na virtuálních mašinách napodobit těžko. Tedy teoreticky, ačkoli jsem to nezkoušel, by snad bylo možné tvůj záměr, aby se DEB6 stal serverem serverů pro nějaký zvolený subnet virtuálních strojů, ale na nastavení řádného chodu takové hrůzy ;-) nemáš dostatek znalostí, když tápeš v základních věcech. Každopádně bys musel routovat komunikaci ze zvoleného subnetu na subnet 192.138.3.0, kdybys z virtuálního subnetu chtěl na internet, popřípadě komunikovat s počítači na subnetu 192.168.3.0. Pokud není tvůj DEB6 nastaven jako router, který komunikuje s "cizím" routerem s addr 192.168.3.1, budou se tvůj záměr a případný úspěch zcela míjet.

« Odpověď #19 kdy: 10. 07. 2011, 18:41:04 »

Nevím sice proč vytváříš něco takhle složitého, ale budiž každý jsme strůjcem svého štěstí a jak se říká chytrému napověz a...  ;)
Btw
Pokud si chceš hrát jenom vrámci WIN7 stroje a simulovat fyzicky oddělenou síť tak si musíš i tak nastavit virtuální stroje... Jestli máš všechna připojení DEB6 a WINXP s NAT tak to všechno vysvětluje :D
Je tam jenom 5 možností připojení ke každému ETH co si vybrat. Tak se ještě jednou zamysli nad síťovým provozem.

radonx

Re: Samba a přístup do složek - ještě poznámka
« Odpověď #20 kdy: 10. 07. 2011, 20:24:35 »
.... Ved moj DHCP na routry bezi na 192.168.3.x, na DEB bezi DHCP server len pre ETH1 192.168.10.x (vid moje configy)...

.... to "na DEB bezi DHCP server len pre ETH1" je jen na dokreslení, že si pleteš realitu se svou představou o ní. Jestě jednou se podívej, na jakém rozhraní  máš na DEB6 nakonfigurován běh DHCP, a jaké to rozhraní má adresu (konfigurace Interfaces). Pak ti to možná docvakne ....

Gregi

« Odpověď #21 kdy: 10. 07. 2011, 23:37:53 »
.... Ved moj DHCP na routry bezi na 192.168.3.x, na DEB bezi DHCP server len pre ETH1 192.168.10.x (vid moje configy)...

.... to "na DEB bezi DHCP server len pre ETH1" je jen na dokreslení, že si pleteš realitu se svou představou o ní. Jestě jednou se podívej, na jakém rozhraní  máš na DEB6 nakonfigurován běh DHCP, a jaké to rozhraní má adresu (konfigurace Interfaces). Pak ti to možná docvakne ....
Tak teraz ste mi rozbili posledne moje istoty. Takze "interfaces" to "dhcp" neznaci pre eth0 dynamicke pridelenie IP adresy od routra (takze klient)? A "static" zadefinovanie pevnej IP z ktorej vychadza potom (dhcp server) Debianu? dhcp server je zaroven aj klientom? A co ak by som chcel, aby mi pre kazdy interface bezal samostatny DHCP server? Vazne mam v tam potom gulas. Ako by potom vyzeralo zjednodusene zadefinovanie tohoto spravne? na ETH0 dynamicke pridelenie IP, na ETH1 beziaci DHCP server?

« Odpověď #22 kdy: 11. 07. 2011, 09:41:03 »

Tak teraz ste mi rozbili posledne moje istoty. Takze "interfaces" to "dhcp" neznaci pre eth0 dynamicke pridelenie IP adresy od routra (takze klient)? A "static" zadefinovanie pevnej IP z ktorej vychadza potom (dhcp server) Debianu? dhcp server je zaroven aj klientom? A co ak by som chcel, aby mi pre kazdy interface bezal samostatny DHCP server? Vazne mam v tam potom gulas. Ako by potom vyzeralo zjednodusene zadefinovanie tohoto spravne? na ETH0 dynamicke pridelenie IP, na ETH1 beziaci DHCP server?

Ty si to nepochopil...
Když máš nastavené všechny ETH z DEB6 a WINXP na NAT připojení tak všechno jde ven z  WIN7 stanice do prostoru řízeného vstupním routerem. Všechny stroje mají stejnou IP adresu za kterou pro každý stroj funfuje vlastní NAT. Aby spolu komunikovali WINXP a DEB6 tak to jde ven z NAT a zpatky do NAT... Navíc DEB6 ma dva ETH na jednom běží DHCP a na druhém DHCP klient... DHCP musí projít NATEM??!!!

Pokud chceš simulovat oddělenou síť tak si nastav na vstupní ETH (aka WAN) na DEB6 buď NAT nebo Bridge a na druhé ETH si nastav vnitřní komunikaci vrámci stroje. Když nastavíš že DEB6 bude GATEWAY tak ostatní stroje (virtuální) budou komunikovat přes DEB6 stroj se sítí kde je WIN7 stroj a router. Na WINXP si nastav vnitřní komunikaci a tím pádem bude získávat DHCP lease od DEB6 a signál nepůjde ven nebo přes NAT nebo cokoliv jiného. Pak si nastav na WINXP síťový disk který odpovídá IP ETH vnitřní komunikace DEB6 s adresářem konkrétního usera v SMB a voalá vše začně fungovat pokud nemáš špatně nastavenou SMB a virtualbox nebude dělat problémy se simulací vnitřní sítě...

Osobně si myslim, že jednoduší bylo všechno udělat s vlastní IP od routeru, ale když to chceš takhle ...

BTW doufám, že nebudeš používat WIN7 v produkci jako hostitelský OS pro virt servery

radonx

« Odpověď #23 kdy: 11. 07. 2011, 14:02:23 »

No, asi jsem to měl napsat přímo, že nejde ani tak o syntaxi interfaces, ale o to, co ti tam definovaná zařízení, event. dhcpd na těchto jedoucí hlásí (/vart/log/messages). Nejsem si totiž jist, zda je správná syntaxe dhcpd.conf, protože co debian, to poněkud jiná syntax. Protože pokud máš syntaxi třeba relativně správně (tj. nezahlásí to chybu při testování), ale nesprávně vzhledem k záměru, může být, že dhcpd se spustí defaultně na eth0, čemuž nasvědčují problémy kolizí s DHCP serverem routeru.
Osobně bych dhcpd.conf nastavil podle syntaxe dhcpd eth1 ${DHCPDARGS}, takže by to vypadalo takhle:
eth1 {
   option domain-name "DOMA";
   option domain-name-servers 195.91.0.17;
   option routers 192.168.10.1;
   default-lease-time 30;
   max-lease-time 60;
   option netbios-node-type 8;
   option ntp-servers 192.168.10.1;
   option broadcast-address 192.168.10.255;
   option subnet-mask 255.255.255.0;
   allow bootp;
   allow unknown-clients;
   subnet 192.168.10.0 netmask 255.255.255.0 {
   range 192.168.10.100 192.168.10.200; }
}
ale správnost syntaxe by se musela na debianu otestovat (zrovna nemám žádný po ruce favorizuji klony RHEL). To, co jsem převzal z tvého konfigu, jsem nijak logicky netestoval, šupl jsem to tam "as is" (s výjimkou úpravy subnetu a range), s tím si budeš muset vyhrát sám.

Jinak doporučuji se ubírat směrem, který naznačil tunkila, ale stejně si myslím, že nakonec skončíš u jednoduchého řešení, které jsme ti oba doporučili. Myslím, že při realizaci tvé obsese "server serverů" máš zaděláno na neustálé problémy. Obvykle totiž servery s výjimkou routerů-firewallů a typických internetových web serverů slouží přímo na stejném subnetu, na kterém jsou jejich klienti (a "manažování" služeb a klientů je o to jednodužší). O to lépe se pak nadsítě propojují mezi sebou, než do toho cpát nějakého "generálního ředitele s atributem totální subordinace okolí".