Tak teraz ste mi rozbili posledne moje istoty. Takze "interfaces" to "dhcp" neznaci pre eth0 dynamicke pridelenie IP adresy od routra (takze klient)? A "static" zadefinovanie pevnej IP z ktorej vychadza potom (dhcp server) Debianu? dhcp server je zaroven aj klientom? A co ak by som chcel, aby mi pre kazdy interface bezal samostatny DHCP server? Vazne mam v tam potom gulas. Ako by potom vyzeralo zjednodusene zadefinovanie tohoto spravne? na ETH0 dynamicke pridelenie IP, na ETH1 beziaci DHCP server?
No, asi jsem to měl napsat přímo, že nejde ani tak o syntaxi interfaces, ale o to, co ti tam definovaná zařízení, event. dhcpd na těchto jedoucí hlásí (/vart/log/messages). Nejsem si totiž jist, zda je správná syntaxe dhcpd.conf, protože co debian, to poněkud jiná syntax. Protože pokud máš syntaxi třeba relativně správně (tj. nezahlásí to chybu při testování), ale nesprávně vzhledem k záměru, může být, že dhcpd se spustí defaultně na eth0, čemuž nasvědčují problémy kolizí s DHCP serverem routeru.
Osobně bych dhcpd.conf nastavil podle syntaxe dhcpd eth1 ${DHCPDARGS}, takže by to vypadalo takhle:
eth1 {
option domain-name "DOMA";
option domain-name-servers 195.91.0.17;
option routers 192.168.10.1;
default-lease-time 30;
max-lease-time 60;
option netbios-node-type 8;
option ntp-servers 192.168.10.1;
option broadcast-address 192.168.10.255;
option subnet-mask 255.255.255.0;
allow bootp;
allow unknown-clients;
subnet 192.168.10.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.10.100 192.168.10.200; }
}
ale správnost syntaxe by se musela na debianu otestovat (zrovna nemám žádný po ruce favorizuji klony RHEL). To, co jsem převzal z tvého konfigu, jsem nijak logicky netestoval, šupl jsem to tam "as is" (s výjimkou úpravy subnetu a range), s tím si budeš muset vyhrát sám.
Jinak doporučuji se ubírat směrem, který naznačil tunkila, ale stejně si myslím, že nakonec skončíš u jednoduchého řešení, které jsme ti oba doporučili. Myslím, že při realizaci tvé obsese "server serverů" máš zaděláno na neustálé problémy. Obvykle totiž servery s výjimkou routerů-firewallů a typických internetových web serverů slouží přímo na stejném subnetu, na kterém jsou jejich klienti (a "manažování" služeb a klientů je o to jednodužší). O to lépe se pak nadsítě propojují mezi sebou, než do toho cpát nějakého "generálního ředitele s atributem totální subordinace okolí".