Osobně jedu už tak 12 let na repasech Lenovo - dříve T20, pak T60, T61, nyní T430 a W520.
Dva poslední zmiňované bohatě stačí na drtivou většinu dnešního neherního provozu - jen jsem přepastoval, vyčistil, doplnil RAM a SSD (ve W520 mám 4x8GB DDR3L, 240GB mSATA + 1TB SATA SSD) a když neřeším baterii a hmotnost, je to po všech stránkách ideální workstation.
Jediné, co není úplně optimální třeba v Ubuntu = nVidia Optimus (ale existují verze s Intel grafikou, ty jsou i v Linuxu bezproblémové). Ve Win7 a Win10 počítač funguje zcela ideálně.
Naprosto si nedovedu představit dnes kupovat nový lowend. Běžně mě kontaktují zoufalé kamarádky, že si koupily "levný netbook" s Win10 Home, slabým Atomem, 4GB RAM, 32GB eMMC, pustily ho, připojily na internet a za hodinu měly úplně plný "disk" updatů, které se z důvodu nedostatku prostoru nezvládly nainstalovat a zacyklily se v rollbacku.
Většinou to končí vrácením ve 14d lhůtě a zakoupením repasovaného Dellu nebo Lenova (načež kafrají, že je ten notebook škaredý, ale jinak že je dokonalý)
Semtam se pěkné kousky najdou
tu a
tu, nejsu reklamní agent, jen dávám odkazy, odkud jsem kupoval já. Jinak bazoš, sbazar, klasika inzeráty (tam je zpravidla nižší cena, ale repas si musíte udělat sami).