Nikdo netvrdí, že je to napsáno v RFC. ;-)
Dotaz (velmi správný) byl, kde se může začínající správce tahle pravidla dozvědět. Vy jste argumentoval RFC. Pak jste psal o nástrojích, ale ty mne mohou informovat o některých problémech hotové konfigurace, ale není to něco, co bych si mohl předem pročíst, pochopit souvislosti a pak podle toho server správně nakonfigurovat.
Mohu otázku? Stavěl jste někdy poštovní server a máte PRAKTICKÉ zkušenosti nebo se pohybujete jen v teoretické rovině diskuse?
Pár poštovních serverů jsem postavil a provozoval, bohužel ještě v době, kdy e-mail fungoval normálně. Takže si uvědomuju, jak moc je ten současný stav rozbitý. A nemám náladu řešit něco, kde probíhá závod o to, kdo to rozbije ještě víc. Takže před pár lety jsem zrušil poslední poštovní server, který jsem spravoval, můj osobní. Navíc spravovat poštovní server neznamená jenom na začátku to nastavit správně a pak už to jenom udržovat. Musíte o to pečovat pořád – to, že nějaké e-maily nejdou odeslat, se stane nezávisle na správci, není to chyba konfigurace. Prostě se nějaký „správce“, který si přečetl step-by-step návod, takže všemu rozumí, rozhodl vymyslet další způsob, jak nepřijímat e-maily.
Pak je tu ještě jedna velmi podstatná věc, kterou nějak zapomněli zmínit všichni ti, kteří tvrdí, jak je správa poštovního serveru jednoduchá. Totiž to, že chybně nastavený poštovní server škodí především všem okolo. Když nějaký poštovní server „spravuje“ někdo, kdo si myslí, jak je to jednoduché, je mi vážně úplně jedno, že ten server nebude doručovat e-maily jeho uživatelům a nebude schopen odeslat e-maily od jeho uživatelů. Co mi ale doopravdy vadí je to, že takový server rozesílá spam a viry všude možně a otravuje tím mne i ostatní. A pokud chcete argumentovat tím, že se takový server dostane na blocklist – ano, dostane se tam, za pár dnů si uživatelé začnou stěžovat, že jim neodchází e-maily, tak to správce zjistí a za týden či dva rozesílání spamu zastaví. Jenomže mezi tím ten server stihne do světa vychrlit miliony spamů.
Když špatně nakonfigurujete DNS nebo HTTPS server, poškodíte tím akorát svou organizaci a své zákazníky. Špatně nakonfigurovaný poštovní server ale škodí celému internetu. Takže rady typu „nějak to spytlíkuj podle návodu, rozumět tomu nemusíš, no a pokud nastane nějaký problém, tak si všimneš a začneš to řešit“ považuju ze velmi nezodpovědné. Ale koneckonců mne už to tolik trápit nemusí, já nejspíš najdu akorát o něco víc e-mailů ve složce se spamem. Ale vy to budete řešit na svém e-mailovém serveru.