Jak řešit internet v malém městě? 50mbps

PanVP

Re:Jak řešit internet v malém městě? 50mbps
« Odpověď #15 kdy: 07. 10. 2021, 18:13:19 »
Na to fakt nepotřebuješ stovky Mb/s, o Gb/s nemluvě.

No ty zase nepotřebuješ párek z masa, ale stačí ti ze separátu.
Mně by taky stačil, ale sorry, ale když je to z masa stejně drahé, tak chci kvalitu.
Stejně tak ti stačí fábka, co nějak projde technickou a dokodrcá se s tebou do kauflandu. Na kvalitu tvého života to má malý vliv. Přežiješ i s platem 25 čistého, prostě to nějak vydržíš. Skutečně ti přeju, abys žil tak sockově a skromně, jak to popisuješ.

široce dostupný na vesnicích. Řekněme jak kde.
Ano, jak kde. Paradoxně Poláci, Maďaři a Rumuni jsou na tom líp, začali stavět komplet novou infrastrukturu už na FTTH.
Co je důležité je, že tyto země mají jasný plán rozšíření a modernizace.
My plán nemáme, peníze na to nemáme, zato máme stavební zákon, co to v podstatě blokuje.

Můj post byl samozřejmě trolling, ale ostatní země jdou vpřed a my?
« Poslední změna: 07. 10. 2021, 18:15:12 od PanVP »

Jimmyx

• 175
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 07. 10. 2021, 19:11:30 »
Rozumný základ je dneska tak 2 Gbps dolů a 1 Gbps nahoru, třeba tady od T-mobile za ~530 Kč (7360 HUF).
...
No a když je člověk rozežraný, tak samozřejmě tohle je nejlepší volba 10 Gbps / 10 Gbps za necelých 900 Kč.
https://www.inea.pl/oferta/dla-ciebie/swiatlowod
To by mě zajímalo kolik lidí by dokázalo do svého PC přenést více než 1 Gbps. Já osobně sice mám v PC síťovku připojenou 2,5 Gbps, NAS s 10 Gbps a mezitím switch co tyto rychlostí umí (a to ještě ne na všech portech), ale jednak jsem v tomto výjimka a nebylo to úplně levné (ale ani úplně drahé).

Když se podívám switche co mám ve správě, kam jsou připojené běžné byty a běžné domácnosti a kam po nedávném upgradu z uplinků 1 Gbps bylo přivedených 10 Gbps (reálných, symetrických), tak na 80-90% portů stejné svítí jen 100 Mbps, protože domácnost na druhé straně kabelu má prostě levný router za cca 500 Kč a dokud se nerozbije, tak prostě naprosté většině lidí stačí. Takže upgrade na 10 Gbps by proveden protože to jde, nestojí to velké peníze a je hezké si pohrát a odstranit potenciální úzká místa, ale 80-90% lidí ke štěstí opravdu stačí těch 100 Mbps a rozdíl stejně nepoznají. Ono už u toho 1 Gbps se blbě hledá který server na interentu vám takovou rychlost poskytne. Např. i takový Steam dá tak 600-700 Mbps, takže rychlosti kolem 1 Gbp jsou v reálu dobré tak na machrování.

PanVP

« Odpověď #17 kdy: 07. 10. 2021, 19:29:55 »

Pochop, výstavba rychlých sítí trvá mnoho let.
WAN 2.5 Gbps mají dneska jen dražší APčka, ale ostatní země staví průběžně už 5-6 let, než se pořádně začne stavět u nás, bude to trvat další dvě vlády. To už budeme 10 let za Polskem a 20 za Německem.
Tohle je běh na dlouhou, hodně dlouhou trať a my ani nevyběhli...dokonce jsme se ještě ani nevyhrabali z kutlochu.

Podívej se znovu na ty ceny a rychlosti, chceš říct, že to máme pomalé, ale zato levné???

Rozumný základ je dneska tak 2 Gbps dolů a 1 Gbps nahoru, třeba tady od T-mobile za ~530 Kč (7360 HUF).
https://www.telekom.hu/webshop/szolgaltatasok/internet/otthoni

Vodafone je sice líný, dost pomalý, jen půl giga (0.5 Gbps), ale je to i s tekou za 270 Kč.
https://www.vodafone.ro/servicii-fixe/pachete-abonati-mobil/home-deal-500#net_section

Když máte prašule a chcete něco mezi, tak ho vzít tenhle od T-mobile - 0.9 Gbps za 389 Kč:
https://www.t-mobile.pl/c/oferta-specjalna/internet-tmobile?oferta=ftth&klient=obecny&miejsce=mieszkanie

No a když je člověk rozežraný, tak samozřejmě tohle je nejlepší volba 10 Gbps / 10 Gbps za necelých 900 Kč.
https://www.inea.pl/oferta/dla-ciebie/swiatlowod

Nouzovka je tenhle Vodafone, 1 Gbps dolů a 0.25 Gbps nahoru - ale je široce dostupný po vesnicích (za dvojku, 500Mbps je už za snesitelnějších 1200) :
https://zuhauseplus.vodafone.de/internet-telefon/glasfaser/
« Poslední změna: 07. 10. 2021, 19:31:54 od PanVP »

Jimmyx

• 175
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 07. 10. 2021, 19:47:05 »
SPF+ modul na 10 Gbps stojí od 400 Kč. Takže postavit rychlou páteř dnes opravdu není zas tak drahé ani složité a těch 10 Gbps lze tahat i vzduchem ! (což už ale nebude za 400 Kč). Ale
1) Jak tu rychlost nad 1 Gbps dostat k bytu koncového uživatele? Optika do každého bytu není rozumné řešení.
2) Jak tu rychlost nad 1 Gbps dostat do PC koncového uživatele ? Tj. domácí routery za rozumné peníze nejsou.
3) Naprostá většině lidí rychlosti nad pár desítek Mbps neřeší, pokud jim funguje vše co používají

Těm 80-90% lidí co vidím na těch portech by stačilo koupit nový router za 1000 Kč a měli by doma reálný a symetrický 1 Gbps (za 300 Kč měsíčně), ale jednoduše jim to za to nestojí.

PanVP

« Odpověď #19 kdy: 07. 10. 2021, 20:03:29 »

Není rychlý net = nejsou služby = není zájem o rychlý net = není možné dělat služby pro rychlý net.

Věděl jsi, že na Google drive nemůžeš nahrát za den víc než 750 GB?
Když chceš honit e-shop na domácí lince, tak nemůžeš, protože těch našich 50/10 je málo.
Jak chceš rozumně odzálohovat firemních 50 GB?
Zkus si cloudové hraní na lince horší 100/100.

Je pravda, že zatím je služeb, které potřebují rychlý net málo.
Ale to se změní dřív, než vůbec kopneme do země.
Už teď se objevují aktualizace pro hry, které mají 20 GB.

Jimmyx

• 175
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 07. 10. 2021, 21:11:18 »
Věděl jsi, že na Google drive nemůžeš nahrát za den víc než 750 GB?
Nevěděl a je mě to jedno, ale nahrání asi tak 1 TB ze Steamu zpět na PC po výměně PC už jsem vidět. To je něco co i na té 1 Gbps lince je z grafu poznat. Steam s tím problém neměl.
Když chceš honit e-shop na domácí lince, tak nemůžeš, protože těch našich 50/10 je málo.
Domácí linka opravdu není garantovaná firemní linka a předpokládá nějaké využití. Z Oktávky taky nebudete dělat náhradu Pendolina, i když to bude mít maximálku stejnu, že ?
Jak chceš rozumně odzálohovat firemních 50 GB?
Firemní symetrickou linkou (za firemní ceny). Ono většina firem nepracuje v režimu 7/24, takže přes noc nebo o víkendu odzálohovat 50 GB (nových! dat za den/týden?) nebude problém. Pokud to budete chtít stihnout za 8 hodin, tak postačí upload 15 Mbps. Pokud ale nejste idiot, tak ale pravidelně přenášíte jen nová/změněná data a těch u naprosté většiny firem nebude 50 GB denně.
Zkus si cloudové hraní na lince horší 100/100.
Nepotřebuje hraní spíš malé latence a pár Mbps na tok videa ? Nechcete snad tvrdit, že ten audio/video tok hry má přes 100 Mbps, že ne ?
Je pravda, že zatím je služeb, které potřebují rychlý net málo.
Ale to se změní dřív, než vůbec kopneme do země.
Už teď se objevují aktualizace pro hry, které mají 20 GB.
Rychlá linka v řádech stovek Mbps je zatím přijemný bonus, ale v naprosté většině případů se bez toho dá obejít, pokud je dostupná stabilní rychlost alespoň několik desítek Mbps.
Pokud někdo potřebuje přenášet desítky a stovky GB denně, tak už pár let jsou i vysoké rychlosti dostupné a to i vzduchem.

« Odpověď #21 kdy: 07. 10. 2021, 22:55:32 »
široce dostupný na vesnicích. Řekněme jak kde.
Ano, jak kde. Paradoxně Poláci, Maďaři a Rumuni jsou na tom líp, začali stavět komplet novou infrastrukturu už na FTTH.
Co je důležité je, že tyto země mají jasný plán rozšíření a modernizace.
My plán nemáme, peníze na to nemáme, zato máme stavební zákon, co to v podstatě blokuje.

Dík za věcnou vysvětlivku - zjevně jste v obraze :-)

Fakt je, že u nás se v devadesátých letech natahalo poměrně dost měděných telefonních párů poměrně moderním materiálem, tím pádem jsou dodnes v poměrně dobrém stavu, a tím pádem se je CETIN a kamarádi snaží dojit dokud to jen jde.

Němci pokud vím rozjeli koncem devadesátek dost ve velkém ISDN = asi mají taky dost mědi zakopané v zemi, a stejný problém.

Pokud někde měli telefonní infrastrukturu fakt zanedbanou, a budují rovnou FTTH, tak jím hnusně závidím :-) a politické konotace nechme stranou...

PanVP

« Odpověď #22 kdy: 07. 10. 2021, 23:25:53 »
a budují rovnou FTTH

Asi takhle (schválně, který to je rok?):
https://www.e15.cz/magazin/nemecko-podpori-rychlejsi-internet-na-venkove-investuje-10-miliard-eur-1279429

Až do roku 2019 se nestavělo tam, kdy měli alespoň 30 Mbps, ale dost na to šlapou, aby splnili zadaný cíl.
Mají to krásně mechanizované a stavební zákon jim hrozně pomáhá:
https://youtu.be/hyb7crYzSAo?t=126

Jede mašina a ukládá kabel jako ďas, než se náš úředník vysere, mají uložený kilásek, než dopije kafe, tak druhý.
Ta mašinka je super! Ale těch 10km za den ...nedávají, do vedlejší vesnice to je 5km a trvalo jim to celý den!

My "jedeme na mrtvém koni":
https://www.xart.cz/blog/napadnik/50-o-mrtvem-koni
« Poslední změna: 07. 10. 2021, 23:28:30 od PanVP »

msx.

« Odpověď #23 kdy: 08. 10. 2021, 06:48:39 »
Tak to som prekvapený, čo je dnes už ľuďom málo. 50/5 je perfektná rýchlosť postačujúca požiadavkám pýtajúceho sa. Bývam dosť ďaleko od ústredne, rýchlosť mám 25/3, reálnu v kábli mám 23/3, oni totiž do kábla pustia vždy menej. Teoretické maximum na mojej adrese je cca 28/5, meral to technik. Pri mojej rýchlosti (23/3) v pohode ide FHD TV cez internet a tiež stíha FHD YT. Žiadne sekanie. V podstate by to malo stíhať 2 FHD streamy v reálnom čase a k tomu ešte nejaký zvyšok na surfovanie. Nechápem, čo pýtajúci sa rieši. Zníženie rýchlosti internetu pri zapnutom TV je cca na 12/3. To je rýchlosť, ktorú nameriam na počítači pri zapnutom FHD kanáli na TV.

« Odpověď #24 kdy: 08. 10. 2021, 07:24:19 »
Netflix dnes u obsahu prehravaneho na TV bez problemu prenasi 20 Mbps.

Na pomalejsi lince samozrejme snizi rozliseni, ale uz to samo o sobe naznacuje, jake rychlosti se dnes hodi prumerne rodine pro zakladni pouzivani Internetu ve spicce (case nejvetsiho vyuzivani). 20 Mbps na celou domacnost je malo, 50 je lepsi, ale je to potreba doplnit i rozumne rychlym uploadem.

Jednotlivci treba bude stacit i pulka.

Rychlosti 100 Mbps a vyssi pak prinaseji komfort, treba kdyz narazove potrebujete neco stahnout nebo nekam nahrat, nemusite zbytecne cekat.

« Odpověď #25 kdy: 08. 10. 2021, 08:02:29 »
videl jsem Netflix zrat 60 (pravdepodobne plneni bufferu ci co). Nebylo to 4k...
neni problem, aby 2 clenove rodiny sledovali dve rozdilne veci a dalsi dva "neco delaji" na internetu. treba stahuji hru z Internetu, ktera ma 70 GB nebo maji konference. Deti sledujici youtube v 4k zcela bezne (dle google recommended rate for 48-60 Fps je 66-85Mbps).

Asi tak. Je nova doba, vsichni sedi furt doma.

@PanVP, deprimujes nas tady. ale jetreba ukazat, ze zaprdena ceska vec neni stred vsehomira. vsichni moji znami v nemecku (samozrejme jsou IT) maji doma 500 downstream

PanVP

« Odpověď #26 kdy: 08. 10. 2021, 08:58:21 »
@PanVP, deprimujes nas tady. ale jetreba ukazat, ze zaprdena ceska vec neni stred vsehomira. vsichni moji znami v nemecku (samozrejme jsou IT) maji doma 500 downstream

Těch 500 Mbps downstream mi přijde jako velmi rozumné, ideálně ještě s alespoň 100 Mbps upstreamem.
A samozřejmě vysoce spolehlivé připojení, žádné za deště packet loos 3-5% a podobně.

« Odpověď #27 kdy: 08. 10. 2021, 10:00:12 »

Dotyčný psal, že chce FullHD youtube a konferenci a že místní poskytoval má maximálně 50/5. A tak se lidi ptají docela relevantně co že to vlastně řeší.

Mne také deprimuje, hlavně to srovnání, co se dá za určitý budget pořídit v Maďarsku :)

500mbps do každé rodiny. No a pak jsou lidi jako já, také IT mmchodem,  jejihž poskytovatel přes optiku nabízí vysoké rychlosti, oni mají "sociální tarif" 50/50 (ta symetričnost je důležitá) a furt ne a ne přejít na vyšší. Protože "good enough". Video streamy nekonzumuju nonstop, nějaké CoComelon videa pro děti vypadají stejně ve 4K i HD, hry nehraju, "zálohovač" uložto nejsem, pro práci potřebuju přetahovat desítky až stovky mb dat, což s 50mbps up jde rozumně rychle (a často ani to nevyužiju, mne limituje protistrana), prostě ok. Důležité kritérium je latence (velmi dobrá) a stabilita (mno, mno, radši mám ještě záložní LTE). Kdyby se takhle chovali všichni, tak to ten provider může zabalit.

« Odpověď #28 kdy: 08. 10. 2021, 10:18:01 »
@ PanVP Ty seš opravdu komik, jen co je pravda. Kromě toho, že víš úplný houno o tom, jak to funguje venku, tak si ještě naivně myslíš, že nějaký ISP bude investovat do toho, aby pokryl každou zadnici rychlým netem a náklady se nikdy nevrátily. Nemluvě o tom, že spousta userů vůbec rychlý net nechce, protože ho zkrátka nepotřebují. TV si vyřeší satem nebo pozemákem, Netflixy apod. kraviny je nezajímají a na poštu a web s občasným sledování YT klidně stačí pár Mbps.
A splácávat zde nějaké firemní použití je pak úplně mimo, protože firmy si to musí řešit zcela jinými tarify, než jsou ty home :P

PanVP

« Odpověď #29 kdy: 08. 10. 2021, 10:48:06 »
Mne také deprimuje, hlavně to srovnání, co se dá za určitý budget pořídit v Maďarsku :)

Tak není to jen Maďarsko.
Víš, na vyšší rychlost si rychle zvykneš.

Jinak to České myšlení "teď" ... "co sním teď" ... "teď potřebuju jet na dovolenou, vezmu si půjčku" ... "teď jsou vánoce, vezmu si půjčku" ... "teď" ... "teď" ... to je naprd. Tohle jsou dlouhodobé projekty, které se nedají udělat teď. Teď po republice fakt FTTH nenataháme. Hrozně mě se*e, že jsme ještě ani nezačali.

V tomhle jsou Němci mnohem dál, vidím to, oni myslí dopředu, proto jsou silnější, úspěšnější a bohatší národ.
Nebýt toho migračního sebemrskačství (jsme špatní, musíme být hodní i kdyby Trůdy znásilňovali), tak si nás namažou na chleba. Poláci jsou podobný nám, ale protože neměli solidní dráty, tak tahali FTTH.