Webkamera se po zaostření seká

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Webkamera se po zaostření seká
« kdy: 03. 07. 2011, 14:01:28 »
Ahoj všem,

mám doma MSI Starcam 370i (low-end, ruční focus) a po několika letech jsem se rozhodl s ní znovu zkusit štěstí v Linuxu (Gentoo). Kamera funguje, systému se hlásí, dokážu na ní zachytávat video.

ALE - mám problém s tím, že když je kamera dobře zaostřená, tak se rozsype obraz. Pokud jí nezaostříma namířím na cokoliv, tak vidím šmouhu, ale video jede spolehlivě a plynule. Když jí zaostřím (třeba na LCD zblízka, nebo klidně na záclony přes celou místnost), tak se prostě obraz rozsype, vyhází mi to do řádky chyby a konec (program "zachytává" dál ale video se už nerozjede).

Abyste chápali, přidávám obrázky

Na prvním obrázku je obraz nedoostřený, takže můžu bez problémů zachytávat (ale k čemu to pak je...)
Na druhém je vpravo vidět ostrý obraz (LCD), dole černý pruh (to ta kamera právě dělá) a vlevo je můj prst. Kdybych před kameru prst nedal, vyhazovala by jen errory a nikdy nic nezachytila. Když jí částečně zastíním, tak zachytává právě takhle dělený obraz (alespoň).

Errory v řádce pří zachytávání mplayerem vypadají následovně
Kód: [Vybrat]
[mjpeg @ 0xab81e0]error count: 64
[mjpeg @ 0xab81e0]error y=52 x=16

Příkaz pro zachytávání jsem vygooglil a vypadá takhle
Kód: [Vybrat]
mplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480:device=/dev/video0
Máte/měli jste někdy podobný problém? Nenapadá vás, co s tím, aby kamera fungovala jak má?
« Poslední změna: 06. 07. 2011, 18:06:36 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re: Obraz s webky se seká, když je zaostřeno, jinak ne
« Odpověď #1 kdy: 03. 07. 2011, 16:49:43 »
To mate skvely problem, jeden z tech, ktere teoreticky nejsou mozne. :-)

Zda se, ze tahle kamera existuje s ruznymi device id a tedy asi ruznymi firmware nebo chipy. Viz treba http://forums.whirlpool.net.au/archive/975980. Cili by nebylo zle sem hodit lsusb.

Oxymoron

« Odpověď #2 kdy: 03. 07. 2011, 17:39:56 »
Jediné, co mě napadá, je datový tok. Rozostřený ho může mít menší, protože neobsahuje ostré hrany, při zaostření se zvětší a ovladač přestane stíhat. Ale co s tím, to nevím. Mohlo by to být i výkonem procesoru, USB je totálně bez hardwarové podpory.

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 03. 07. 2011, 17:56:49 »
lsusb říká:

0c45:60c0  Microdia PC Camera with Mic (SN9C105)

Nestahoval ani neinstaloval jsem žádný ovladač, kameru ženu přes jádro (V4L - zaškrtnuté všechny podezřelé čipy :-) ).

Výkonem CPU to velmi pravděpodobně nebude (čtyřjádrový i5, 2,6GHz). Ale datový tok už zní uvěřitelně. Zatím ale těžko říct.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03. 07. 2011, 19:12:08 »
Tady to nejaky dobry clovek rozjel pod Gentoo: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Talk:Webcam a neni to tak stare. Treba vas to nekam postrci.

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 03. 07. 2011, 20:23:19 »
Díky za odkaz. Určitě si přečtu dokumentaci k tomu konkrétnímu modulu (v jádře to přehodím jako modul, abych ho mohl používat dle instrukcí). Bohužel jsem napsal dotaz v dobu, kdy budu pár dní mimo. Ve středu večer se na to mrknu. Pak se kdyžtak ozvu, kdyby to (ne)jelo.

Dreit

« Odpověď #6 kdy: 04. 07. 2011, 10:15:58 »
To samý mi dělala jedna levná Geniuska, nakonec to řešila nějaká aktualizace.....mimochodem při namíření na zdroj světla (stačilo na bílou čtvrtku) se kousla, v terminálu vyhazovala chyby a po chvíli to padlo úplně...to se nevyřešilo úplně, ale rozhodně to pak fungovalo líp. Dělávala to asi před rokem nebo tak, pak už OK

Pavouk106

• 2 399
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 04. 07. 2011, 11:22:12 »
Dreit> Ano, to popisuješ přesně chování tý mojí :-) Když je něco málo nasvíceno a zaostřeno, je to ok. Jakmile ale přisvítím (aby byl třeba vidět obličej), tak to jde rychle z kopce... Ale když rozostřím, tak i na velmi dobrém světle se to neseká.

Shrnuto - když je něco dobře osvícené a má být ostré, nevidím z kamery nic (jen chyby v řádce). Když je něco nasvícené a neostré, tak to jde. Když je něco ostré a velmi málo nasvícené, tak to taky jde.

Dreit> Můžu mít dotaz? Jak si Ti ta Geniuska hlásila (lsusb), jakej měla snímač, jak jsi jí měl v jádře zkompilovanou, čím (příkaz) jsi zachytával video a konečně - co jsi aktualizoval (po čem se to trochu zlepšilo)?

Vypadá to, že jsi muj člověk, měl jsi stejnej problém. :-)