Web s PHP a MySQL na 256 RAM?

Web s PHP a MySQL na 256 RAM?
« kdy: 01. 07. 2011, 14:40:26 »
Ahoj, prosím o radu. Chtěl jsem zkusit rozběhat webový server s PHP a MySQL na stroji s 256 RAM a nějak jsem nebyl úspěšný. Tedy, Lighttpd s PHP a MySQL mi fungují, ale sežerou RAM a jsem pytli.  :(
Zatím jsem neprováděl žádné úpravy konfigurace mimo MySQL, kde jsem v konfiračním souboru odkomentoval (aktivoval) "skip-innodb". Přiznám se, že jsem se o tom pouze dočetl na internetu a tak docela nevím, co jsem touto volbou mimo úspory paměti udělal.
Proto bych prosil, jestli byste mi mohli poradit, co se dá ještě nastavit pro vyšší úsporu paměti, pokud možno se stručným popisem, co to dělá. (Jak v konfuraci webového serveru, PHP, tak i MySQL.) Samozřejmě i za cenu snížení výkonu nebo maximálního počtu obsluhovaných požadavků.
Popřípadě jestli existuje pro tento případ i lepší webový server než Lighttpd, tak je možná i změna.
Ještě doplním, že se jedná o virtuální stroj a co mi přišlo zajímavé, že mi top ukazuje, že mám 256 MB RAM a 256 MB swap. Přesto i v okamžiku, kdy byla RAM opravdu plná tak top ukazoval využití swapu 0 B. Takže předpokládám, že se vůbec neswapuje. Chování by tomu odpovídalo. Musí kvůli swapu běžet nějaký démon? Nebo to zakazuje virtualizační software? (bohužel netuším o jaké řešení se jedná)
Děkuji předem za vaše rady.

Tomáš

Re: Web s PHP a MySQL na 256 RAM?
« Odpověď #1 kdy: 01. 07. 2011, 14:47:49 »
Já Ti nevím, ale v době kdy stojí 8 GB DDR3 kolem 1500,- dělat stroj s 256 MB ??? Jinak nepoužívat grafický prostředí, zkusit jinou konfiguraci mysql - třeba my-small. Nevidím důvod proč by to nemělo běžet na 256, otázka je, co to s takovou pamětí zvládne.

to je jedno

« Odpověď #2 kdy: 01. 07. 2011, 14:50:37 »
no tak ja treba bezne potrebuju 128MB jenom na php memory_limit a existuji specificke ukony kdy mi ani to nestaci... podle me je to masochismus s ohledem na ceny jak webhostingů/vps tak ceny HW.

« Odpověď #3 kdy: 01. 07. 2011, 15:14:05 »
Vzhladom na to, ze lighthttpd + php prevadzkujem aj na openwrt s 32MB RAM, tak predpokladam, ze v tychto programoch problem nebude. Chybu by som teda hladal prave u MySQL a svoju snahu upriamil tymto smerom. Samozrejme, spominany memory_limit pri php tiez pomoze nejako rozumne obmedzit (napriklad na 8MB, co by malo byt pre nenarocny web dost).

Preco to neswapuje, tazko urcit. S tym zial nemam skusenosti.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #4 kdy: 01. 07. 2011, 15:30:38 »
Čistě teoreticky - Apache, PHP a MySQL na 256MB by mělo fungovat (třeba na účely blogu). Počítám samozřejmě z řádky, bez grafického. Kde  rpoblém lze těžko soudit. Zkus vypnout MySQL (jako službu)a nechat ject Apache a jak to bude s RAM pak. Případně zkusit vypnout Apache a nechat běžet MySQL.

Příkaz "free -m" Ti vypíše údaje o využití paměti, mrkni, kolik tvoří buffers/cache, protože pokud tvoří nějakou podstatnou část (třeba v tomhle případě řeněme 50MB a víc), tak to je v pohodě.

U mě samotnej headless server s 1GB RAM má sice paměť plnou, ale ta "tvrdá" použitá paměť je asi jen 170MB a zbytek do 1GB jsou právě buffers/cache (a to je v pořádku stav).

K tomu swapu - v Gentoo existuje příkaz swapon (a taky swapoff, nebo tak nějak), který zařídí, že pokud není swap zapsaný v /etc/fstab, tak ho "namountuje" a připraví k využití. Možná je to i Tvůj případ, zkus to.

I když na druhou stranu to vypadá, že zapnutý ho máš správně...  :-\

McFly

• 600
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 07. 2011, 15:31:02 »
Tedy, Lighttpd s PHP a MySQL mi fungují, ale sežerou RAM a jsem pytli.  :(

Jak v pytli? BSOD? Kernel panic? :-) Jaká distribuce?

« Odpověď #6 kdy: 01. 07. 2011, 17:01:58 »
Jak v pytli? BSOD? Kernel panic? :-) Jaká distribuce?

je tam lenny. kernel panic ne, ale cokoli pak chci spustit, tak na mě bash, že nemůže alokovat paměť a jakmile se přeruší SSH spojení, tak se už nepřihlásim. Což je můj nynější stav, v noci to restartnu a podívám se důkladněji, co nejvíc žere paměť, a hodím sem nějaký výpisy.

« Odpověď #7 kdy: 01. 07. 2011, 17:04:56 »
dělat stroj s 256 MB ??? Jinak nepoužívat grafický prostředí, ...

je to VPS zadarmo, tak si nemůžu vyskakovat, no. Samo, že jedu jen na řádku...

« Odpověď #8 kdy: 01. 07. 2011, 18:24:24 »
Skus este potom utilitku pmap. Uz mi parkrat pomohla z podobnej slamastiky.

KapitánRUM

« Odpověď #9 kdy: 01. 07. 2011, 21:40:05 »
256mb paměti je AŽ AŽ i pro Apache a provoz eshopu pro současných 40-50 zákazníků.
Jednak většinou stačí snížit počet spuštěných instancí Apache a jednak hrozně záleží na modulech a na tom, jak je takový sw napsaný.

tiez si myslim

« Odpověď #10 kdy: 01. 07. 2011, 22:47:54 »
Nieco tam mas zle, ja som rozbehal (zo zvedavosti) drupal na virtualmasteri, sice to swapovalo "trosica", ale slo :). 256M na nenarocny server musi stacit. Pozri si vo vypise z free hlavne volna pamat bez cache.

tiez si myslim

« Odpověď #11 kdy: 01. 07. 2011, 22:48:40 »
Este som zabudol, ci swapuje alebo nie vidis v iostat.

FrostyX

« Odpověď #12 kdy: 02. 07. 2011, 01:13:41 »
Nezdá se mi to jako nemožný úkol. Hned jsem se podíval na zatížení mého serveru a htop ukazuje zabraných jen 65MB. Screen htopu zde - http://img97.imageshack.us/img97/1426/mainserver.png. Server sice z největší části slouží jako firewall/router, ale běží na něm i www server, mysql a samba. Není teda aktuálně vůbec vytížený, ale o tom se nemluvilo. Distribuce je Archlinux

KapitánRUM

« Odpověď #13 kdy: 02. 07. 2011, 01:59:22 »
Přemýšlel jsem o tom.

A) v té instalaci běží ještě kdo ví co ještě (jako třeba Xserver) (chce to výpis ps -Af)
B) je nakonfigurovaná příliš rozežraná konfigurace MySQL (moc velká cache)
C) obsazenou paměť jste přečetl blbě (spusťte TOP a seřaďte procesy podle toho, kolik žerou RAM)
D) je rozežraná ta aplikace
E) byl jste vy MySqlAdminu a kdo ví v čem ještě

« Odpověď #14 kdy: 02. 07. 2011, 04:35:56 »
Tak jsem si prozatím poradil podle dalších rad z netu. v /etc/lighttpd/conf-enabled/10-fastcgi.conf  jsem snížil "PHP_FCGI_CHILDREN" => "1". Bylo tam myslím 4. Zatím mi funguje, co potřebuju, ještě s tím zkusím polaborovat.
Jenom ještě doplním pro vaši představu, že jdu asi s kanónem na vrabce a zkouším udělat malý web na Wordpressu.  Na tom, co jsem popisoval. Neřikám, že je to nejlepší řešení... Nicméně nyní je to ještě prázdný Wordpress.
Jinak top vypadá teď takhle: razmir.wz.cz/top.png
free: razmir.wz.cz/free.png
ps: razmir.wz.cz/ps.png