Niekto s DOSom a floppy mechanikou?

Re:Niekto s DOSom a floppy mechanikou?
« Odpověď #30 kdy: 02. 09. 2021, 12:35:59 »
Tož přátelé, hecnul jsem se, vyhrabal z archivu svou starou plečku s procesorem Am5x86 133 MHz (fakticky 486ka)
To je ale krásná plečka. Displej, tlačítko Turbo, vypínač jak kráva a hlavně zámeček na klíček, aby hekři nic neukradli  :D Paráda.

Re:niekto s DOSom a floppy mechanikou?
« Odpověď #31 kdy: 02. 09. 2021, 21:26:34 »
Přiznám se, že téhle části bych potřeboval porozumět. Ty dvě diskety by se měly lišit pouze tím, že jedna má obsahovat navíc nějaké soubory. Nestačila by ta? Nebo k čemu má být ta první prázdná (bez souborů)?

Bolo by uzitocne vidiet aj cistu, naformatovanu disketu z pohladu "flux transitions" (co prave kryoflux zvlada), no pre otestovanie samotneho dekodovania by bolo fajn mat aj nejake realne data.

Formát se mi povedl, nahrál jsem tam několik souborů a zaplnil ji po okraj (poslední soubor se nevešel, protože nemám po ruce soubory, aby se mi tam vešly na bajt přesně, takže je pouze zkrácený, ale následné porovnání s původním na HDD ukazuje, že se to do posledního bajtu shoduje, jen je kratší, čili to opravdu funguje a na té disketě je opravdu celé místo funkční).

Parada. A vedel by si mi tie media poslat do Bratislavy? Pripadne sa spolu s vyrovnanim mozme domluvit cez SZ. Slo by to? Diky moc (uz len za to, ze sa Ti to chcelo ozivovat - podobny stroj sme mali na pocitacovom kruzku v dobach, ked som este tahal kacera /takmer/)

« Odpověď #32 kdy: 02. 09. 2021, 21:32:43 »
data a pak jsem je nepřečetl v LS-120 disketovce, co mám v externím boxu na USB (normálně ve výpisu souborů byl vidět nějaký soubor, který jsem tam nahrál, a ještě i soubor, který jsem z té diskety předtím smazal v té mechanikce ze

vzhladom na to ako 2M(GUI) funguje ani necakam, ze bude fungovat s externymi mechanikami. v principe mi ako test uplne bude stacit, ak si tie data precita mechanika, ktora ich zapisala.

« Odpověď #33 kdy: 03. 09. 2021, 15:06:31 »
A vedel by si mi tie media poslat do Bratislavy?
Záleží, jak na to spěcháte. Od 11. do 16. jsem na dovolené v Maďarském Hegykő, mohl bych je tam vzít s sebou a udělat si výlet do Bratislavy nebo někam tam poblíž.

Tento víkend chci ještě najít několik bezvadných disket a nadělat pár vzorků a otestovat je v jiné klasické FDD mechanice. Bylo by ideální, kdybych měl od každé diskety aspoň dva vzorky.

data a pak jsem je nepřečetl v LS-120 disketovce, co mám v externím boxu na USB (normálně ve výpisu souborů byl vidět nějaký soubor, který jsem tam nahrál, a ještě i soubor, který jsem z té diskety předtím smazal v té mechanikce ze

vzhladom na to ako 2M(GUI) funguje ani necakam, ze bude fungovat s externymi mechanikami.

Tím jsem myslel, že jsem vzal běžně naformátovanou disketu (1,44 MB), na které byly nějaké soubory. Ty jsem pouze smazal (v klasické disketovce v plečce) a nahrál na tu disketu ty screenshoty. A LS-120 mechanice jsem pak viděl ve výpisu adresáře jen jeden z těch screenshotů a jeden z těch souborů, co jsem prve smazal. Žádný 2MF, to byl klasický 1,44MB formát :).

« Odpověď #34 kdy: 03. 09. 2021, 15:41:21 »
Záleží, jak na to spěcháte. Od 11. do 16. jsem na dovolené v Maďarském Hegykő, mohl bych je tam vzít s sebou a udělat si výlet do Bratislavy nebo někam tam poblíž.

Nespecham. Teraz by som Vam mal tu navstevu Bratislavy nejak "predat" :-)

« Odpověď #35 kdy: 03. 09. 2021, 15:58:17 »
Dám vědět, jak bude jisté, že pojedu. Před tím se ozvu, jak budou hotové diskety.

« Odpověď #36 kdy: 03. 09. 2021, 22:51:02 »
Tak tedy:

Kód: [Vybrat]
2mf a: /f
  • jedna 3.5" HD disketa naformatovana pomocou 2mf s maximalnou kapacitou:
2mf a: /m
2mgui a:
Mám vyrobené.
2mgui a:
# 2m/2mgui disk ma vlastne (virtualne) oznacenie jednotky (tu: x)
copy guide.pdf x:
copy bsd.txt x:
    Nemusí to být přesně tyhle dva soubory, že? Dal bych tam jeden soubor, který zaplní celou disketu, třeba :).

Prikazy nemusia byt 100% presne, vychadzal som z dokumentacie z 2M-INFO.FDA (nizsie anglicka verzia) v 2m30.zip a velmi matnych spomienok. Pred pouzitim 2MGUI diskety (posledny krok) je treba nacitat ovladac, do CONFIG.SYS pridat riadok:
    DEVICE=2MGUI.EXE
    Po restarte by sa v systeme mala objavit nove pismeno emulovaneho disku s vyssou kapacitou.

Tenhle způsob (load v CONFIG.SYSu) je nutný? 2MGUI se dá nahrát jako rezident i obyčejným (prvním) spuštěním (a pak případně udělat i unload, pokud se za ním do paměti nenahrálo něco dalšího), netřeba ho mít v CONFIG.SYSu. Ale pak nejsou ta nová písmenka emulovaného disku, funguje to klasicky v A: nebo B:.
    Zkusím to i prakticky, jestli je v tom nějaký rozdíl.

« Odpověď #37 kdy: 03. 09. 2021, 23:56:14 »
    Tak diskety jsou v zásadě hotové, všechny prověřené cross-checkem dvěma mechanikami:
    • Disketa zformátována v mechanice
    • Disketa po okraj zaplněna jedním souborem
    • Kontrola (file compare) výše zapsaného souboru ve druhé mechanice
    • Opětovný formát diskety v první mechanice a přepnutí write-protect zámku (abych věděl, že už je finální)
    (Cvičně bylo vyzkoušeno, že funguje i opačná kombinace: formát a zápis dat ve druhé mechanice, čtení v první - obě jsou na tom docela dobře, zdá se).
    Formátovala to mechanika ALPS D2035-60293 (z nějakého HP stroje, je to bez předního krytu, ten byl součástí skříně PC) z roku 2000, takže dejme tomu něco, co lze považovat za slušnou mechaniku v dobrém stavu.

Floppy řadič je integrovaný na desce PVI-486SP3 (to je ta v té plečce, co jsem ukazoval v dřívějším příspěvku ;)).
    Jinak mám tu i 5,25" mechaniku a diskety ... to asi dělat nebudeme, což? ;)
    « Poslední změna: 04. 09. 2021, 00:01:22 od WIFT ​​​​​​​​​​ »