Niekto s DOSom a floppy mechanikou?

Re:Niekto s DOSom a floppy mechanikou?
« Odpověď #15 kdy: 31. 08. 2021, 12:33:18 »
co konkrétně nešlo ??? no moje disketa 1.44MB / 2HD nešla zformátovat na 2.88MB / 4HD v mé mechanice, která umí maximálně 1.44MB diskety ... chápeš ? a ten tvuj program 2mf se jednoduše šprajcnul. Ty to asi nechápeš co ? příkazem

2mf a: /f

se disketa formátuje na 2.88MB ale to je NESTANDARDNI formát ... ty si musíš koupit tuhle mechaniku:

https://www.ebay.com/itm/264285582581

nebo tohle

https://www.ebay.com/itm/183903070216

což je v dnešní době extrémně raritní záležitost ... a proto to stojí takový prachy

a hele ... možná máš štěstí tadyhle možná maj emulátory

https://www.datex-dsm.com/m-fr.html

bejt tebou bych si ho koupil

« Odpověď #16 kdy: 31. 08. 2021, 13:41:49 »
co konkrétně nešlo ??? no moje disketa 1.44MB / 2HD nešla zformátovat na 2.88MB / 4HD v mé mechanice, která umí maximálně 1.44MB diskety ... chápeš ? a ten tvuj program 2mf se jednoduše šprajcnul. Ty to asi nechápeš co ? příkazem

2mf a: /f

se disketa formátuje na 2.88MB ale to je NESTANDARDNI formát ...

Pri spusteni 2MF /? citam, ze /HD (teda 1.44MB format) je default:

Kód: [Vybrat]
/HD High density format (by default if 2MF can't detect diskette density).
Ale hadat sa nebudem, ved to uz je vyse dvadsat rokov, co som ten program pouzil s realnym hadverom. Pomoct by ale mohlo uvedenie toho prepinaca (/HD) - trebars "zlobi" detekcia.

« Odpověď #17 kdy: 31. 08. 2021, 13:45:49 »
nejde to ... zkoušim naformátovat normální Verbatim 3.5" 1.44MB 2HD disketu... skončí to nějak nesmyslně ... ovladač 2m.sys do souboru config.sys jsem dal .. to prošlo OK.
tady máš video, je vidět, že to chce formátovat disketu na formát 1.88MB ale to nejde .. a skončí to nějak nesmyslně ... což je logické ...
jo a ten tvuj 2m.sys taky pěkně zpomaluje počítač ... 
tady je odkaz na video:

https://uloz.to/file/sAzNydSsonCy/2mfproblem-zip#!ZJMzAGR2ZJV5AGuxLGR2LGOuBTD2Z3yQoz9ZBKOKoyuOJJV0Aj==

nechápu proč si nekoupíš nějakou starou herku počítač z bazaru která má floppynu
https://pc.bazos.cz/inzerat/140943250/pc-2gb-ram-amd-athlon-26-ghz.php
na bazaru je takovejch počítačů mraky ...
ale pochybuju že má nějaká taková herka 2.88MB FDD

« Odpověď #18 kdy: 31. 08. 2021, 14:06:27 »
vyzkoušel sem několik různých 2HD disket ale výsledek vždy stejný .. formátování začne, pak se to kousne a konec ...

« Odpověď #19 kdy: 31. 08. 2021, 14:36:18 »
Citace: jerrym link=topic=25172.msg357409#msg357409 date=1630410349

nechápu proč si nekoupíš nějakou starou herku počítač z bazaru která má floppynu
[url
https://pc.bazos.cz/inzerat/140943250/pc-2gb-ram-amd-athlon-26-ghz.php[/url]
na bazaru je takovejch počítačů mraky ...
diky za snahu. no, mozno to tou bazarovou koupi nakoniec skonci. len som sa tomu chcel vypnut. dovod prvy: manzelka (uz teraz mi toho toleruje az moc), dovod druhy: asi to nebude rovno horke zbozi, az sa toho budem chciet zbavit.

« Odpověď #20 kdy: 31. 08. 2021, 15:09:24 »
tak za 300Kč se toho asi nezbavíš ale pomuže ti to vyřešit tvuj problém...
jde o to, že ten 2mf.exe byl evidentně dělanej na nějakej konkrétní hardware ....
kterej už je možná 20 let po smrti ... každopádně normální příkaz format b: funguje ok ale ten tvuj 2mf.exe b: /f nefunguje .. a to ani s tim ovladačem co tam je ...

« Odpověď #21 kdy: 31. 08. 2021, 16:40:50 »
Myslím, že bych byl schopen naformátovat 3.5"HD diskety na 2Mega. Nebyly náhodou instalačky Windowsu 95 naformátované na 2M? V config.sys by to mělo být nějak takto:

BREAK=ON
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /SHADOWRAM:ON
files=35
DOS=UMB
DOS=HIGH
LASTDRIVE=D
devicehigh=C:\2m30\2m.sys
devicehigh=C:\2m30\2mgui.exe

Ale upřímně se mi do toho nechce. Strávil bych hrozně času oživováním mrtvoly a pak ještě na poštu. Uff. Takže jestli máš možnost koupit starý PC za 300 Kč, tak do toho jdi. Pak ho odvezeš na sběrný dvůr. Pokud bys někomu chtěl platit za čas strávený vším tím formátováním, balením, poštovným, tak by tě to vyšlo dráž.

« Odpověď #22 kdy: 31. 08. 2021, 17:00:46 »
Myslím, že bych byl schopen naformátovat 3.5"HD diskety na 2Mega. Nebyly náhodou instalačky Windowsu 95 naformátované na 2M? V config.sys by to mělo být nějak takto:

BREAK=ON
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /SHADOWRAM:ON
files=35
DOS=UMB
DOS=HIGH
LASTDRIVE=D
devicehigh=C:\2m30\2m.sys
devicehigh=C:\2m30\2mgui.exe

Ale upřímně se mi do toho nechce. Strávil bych hrozně času oživováním mrtvoly a pak ještě na poštu. Uff. Takže jestli máš možnost koupit starý PC za 300 Kč, tak do toho jdi. Pak ho odvezeš na sběrný dvůr. Pokud bys někomu chtěl platit za čas strávený vším tím formátováním, balením, poštovným, tak by tě to vyšlo dráž.

zkoušel sem MSDos z Win95 i WinME a to nastavení co máš napsaný v config.sys dávalo stejný výsledky... takže nefungovalo..

možná se bude muset koupit emulator
https://www.datex-dsm.com/m-fr.html

Re:niekto s DOSom a floppy mechanikou?
« Odpověď #23 kdy: 31. 08. 2021, 17:02:55 »
Tady mas disketovku za 200,- bez posty:
https://pc.bazos.cz/inzerat/140868022/wi-fi-karty-pro-ntbusb-floppy-disksitova-karta-ventilator.php
Diky, disketovky mam - pre istotu dve, plus este jednu s USB rozhranim (ako je aj v inzerate). Problem je, ze sa mi ich nepodarilo rozbehat (na starych PC) alebo pripojit (na novych). S Kryofluxom funguju, takze hw je zrejme v poriadku. Preco nemozem pouzit tu USB dobre popisal P_V.
Pokud máš doma PC, které má připojenou floppy s přímým přístupem (jak to popsal P_V), ale nerozběhneš tam dos, tak by možná šlo použít Qemu v2.4, které ještě umělo passthrough floppy. Nikdy jsem to nedělal, ale v Changlogu je uvedeno:
Citace
Host floppy device pass-through (block driver "host_floppy") is deprecated, and will be dropped in a future release.

Takže bys v nastavení Qemu pass-throughnul disketovku a následně bys do Qemu nainstaloval DOS.

« Odpověď #24 kdy: 31. 08. 2021, 17:08:34 »
zkoušel sem MSDos z Win95 i WinME
Mně to 100% fungovalo. Jak to myslíš "z Win95"? Asi bude potřeba nabootovat přímo do DOSu (bez spuštění Win95).

« Odpověď #25 kdy: 31. 08. 2021, 18:32:10 »
mám doma instalačky originál MSDOS 6.22 a dále pak MSDOS co byl ve Windows95 a MDSOS 7.1 co byl pod WindowsME
tady si mužeš stáhnout instalačky
https://www.allbootdisks.com/download/me.html

já myslim že to možná bude chtít nějakej starší počítač někde dolem roku 1995-1998 a ten asi nemám .. zkoušel sem to na MSI K9N Platinum desce s procesorem v patici AM2 ....
jde o to, jestli náhodou není podmínka existence sběrnice ISA a odpovídajícího BIOSU a služeb ISA ...
podle mě se snažíš dělat blbosti protože takhle starej HW už asi nerozběháš .. snad jenom něco na ebayi v bazarových věcech

« Odpověď #26 kdy: 01. 09. 2021, 10:40:38 »
Úplně náhodou (jak je mým zvykem) jsem narazil na tohle vlákno a … mám doma 2,88MB disketovku ;).
Na pokusy si musím udělat čas a vyhrabat z archivu PCčko s floppy řadičem. Jsem si jist, že tu mám i něco jako 486 a určitě bych poskládal i něco s extra řadičem v ISA slotu. Asi největší čelendž bude sehnat kvalitní diskety.

USB mechaniky s těmi atypickými formáty obvykle nefungujou proto, že tam není přímý přístup k floppy řadiči, který je nutný pro výrobu těch atypických formátů. Prostě se obešel BIOS a šlo se natvrdo na hardware. To tady není možné, je to obyčejný USB mass storage (výměnné médium) a práci s mechanikou řídí firmware.
« Poslední změna: 01. 09. 2021, 10:47:48 od WIFT ​​​​​​​​​​ »

« Odpověď #27 kdy: 01. 09. 2021, 10:48:04 »
Myslím, že bych byl schopen naformátovat 3.5"HD diskety na 2Mega. Nebyly náhodou instalačky Windowsu 95 naformátované na 2M?

Instalačky Windows 95 naformátované na víc jak 1,44 MB byly naformátovány na zhruba 1,68 MB. Šlo o více sektorů na stopu (21) a 2KiB clustery.

« Odpověď #28 kdy: 01. 09. 2021, 23:44:50 »
Tož přátelé, hecnul jsem se, vyhrabal z archivu svou starou plečku s procesorem Am5x86 133 MHz (fakticky 486ka)

…a zkusil tam rozběhat to 2MF. První dvě diskety dle instrukcí jsou hotové.

Budu zkoušet ověřovat čitelnost v alespoň jedné další disketovce. V té, která to naformátovala, to funguje OK. Je to úplně běžná 1,44MB disketovka. Potíž je, že jsem na ní zkoušel nahrát na jinou disketu v běžném 1,44MB režimu nějaká data a pak jsem je nepřečetl v LS-120 disketovce, co mám v externím boxu na USB (normálně ve výpisu souborů byl vidět nějaký soubor, který jsem tam nahrál, a ještě i soubor, který jsem z té diskety předtím smazal v té mechanikce ze staré plečky, takže minimálně mezi těmito dvěma mechanikami, zdá se, nesedí úplně přesně na sebe stopy ;-), ale nevím, která je toho vinna). Tou LS-120 samozřejmě nemůžu kontrolovat čitelnost disket naformátovaných 2MF na větší kapacitu, protože ta mechanika rozumí jen standardům HD a DD, nic jiného nebere (tu LS-120 mám právě jako externí USB floppynu pro podobné případy, jako je tenhle ;)).

Samozřejmě je tu ta potíž, že diskety, které tu mám, už jsou starší a různých kvalit, takže během toho formátování jsem jich už několik vyrazil :). A pomálu docházejí ;D
« Poslední změna: 01. 09. 2021, 23:51:33 od WIFT ​​​​​​​​​​ »

Re:niekto s DOSom a floppy mechanikou?
« Odpověď #29 kdy: 02. 09. 2021, 00:19:52 »
2mgui a:
2mgui a:
# 2m/2mgui disk ma vlastne (virtualne) oznacenie jednotky (tu: x)
copy guide.pdf x:
copy bsd.txt x:
    Přiznám se, že téhle části bych potřeboval porozumět. Ty dvě diskety by se měly lišit pouze tím, že jedna má obsahovat navíc nějaké soubory. Nestačila by ta? Nebo k čemu má být ta první prázdná (bez souborů)?
    Formát se mi povedl, nahrál jsem tam několik souborů a zaplnil ji po okraj (poslední soubor se nevešel, protože nemám po ruce soubory, aby se mi tam vešly na bajt přesně, takže je pouze zkrácený, ale následné porovnání s původním na HDD ukazuje, že se to do posledního bajtu shoduje, jen je kratší, čili to opravdu funguje a na té disketě je opravdu celé místo funkční).