Vizuální programování coby obecný přístup je nesmysl, samozřejmě. Očekávám postupný odklon od OOP a imperativního programování směrem k deklarativním paradigmatům, hlavně FP, což se už dávno děje (vývoj C#, ale i Javy a C++ a nástup hybridních jazyků typu Scala). Určitě se dočkáme inteligentnějších a lépe optimalizujících kompilátorů (včetně JIT), což příklon k deklarativnímu přístupu usnadní.
Z těch nabízených alternativ si určitě kus ukousne Scala, ale otázka je, zda se skutečně prosadí do mainstreamu nebo se podobným směrem vydají populárnější jazyky - IMO jí chybí podpora nějaké silné firmy a z technického hlediska rychlejší kompilátor a hlavně vyzrálá podpora v IDE. F# je na tom z tohoto hlediska líp, ale je uzamčený na .NETu, což považuju za velký handicap.
Axum mi přijde zatím jako další hračka Microsoftu, projekt mi moc živý nepřijde - na blog autorů jazyka byl poslední (ne moc optimistický) příspěvek přidán před 4 měsíci. Mám z toho dojem nechtěného dítěte.
Haskell je moc fajn jazyk, ale zatím se mu nepovedlo oslovit smysluplně oslovit "masy" (ani Learn You a Haskell... ani Real World Haskell IMO nemíří tímto směrem) a vypadá to, že se k tomu ani neschyluje. Problém Haskellu je mimo jiné v tom, že se v něm nepohodlně vyjadřuje časová posloupnost (imperativní jazyky ji naopak strkají i tam, kde je zbytečná). Budoucnost vidím spíš v OOP/FP hybridech, ono to OOP má něco do sebe...
Clojure je další pokus prosadit Lisp do mainstreamu. Obsahuje spoustu zajímavých konceptů, ale ta syntaxe mu podle mě spolehlivě podrazí nohy a neprosadí se víc, než třeba Erlang.
Ruby na webu nedominuje a IMO nikdy nebude, s nástupem ostré verze Djanga (které má samo o sobě přibližně tolik uživatelů jako RoR), Google AppEngine, Grails a dalších technologií ztratilo podle mě konkurenční výhodu a RoR je jenom jeden framework mezi mnoha jinými. Pro většinu programátorů Ruby = RoR, tak to prostě je. O budoucnosti JS na serveru spekulovat nechci.
Jisté je, jak už bylo v diskusi poznamenáno, že všechny významnější jazyky minulosti v nějaké podobě žijí dál a dá se IMO očekávat další fragmentace, žádný Svatý grál mezi proramovacími jazyky nevidím. Důležité je umět vidět "za jazyk" a ovládnout danou doménu z hlediska teorie a zkušeností. Jazyk se dá vyměnit relativně snadno, co se nových projektů týče.