Čistě ze zvědavosti jsem měl na 24h pronajatý mac mini M1 "v cloudu" od oakhost.net (měli na to nějakou promo akci, teď už to nemůžu dohledat). Vše fungovalo dobře, stroj byl připravený za pár minut.
Jako iZelenáč jsem samozřejmě zápasil s ovládáním (v kombinaci s klasickou PC klávesnicí a tím, že to byl remote, to byla výzva), ale dalo by se zvyknout.
Kromě obecné zkušenosti s tím, jak se dělá v masox, mne zajímala java; zkusil jsem tedy IntelliJ, azul sdk (build jdk pro M1 (mj.) od Microsoftu), a spring petclinic (jejich vzorová boot app s mvc, jpa, thymeleaf tuším). Subjektivně to bylo, odborně řečeno "sakra rychlé". Objektivně - tasky jako kompilace, start appky 2x tak lepší časy (nebo alespoň o polovinu) než na mém prac. notebooku (dell i5 9400H, 32GB, micron NVMe SSD), kde mám Windows10, openjdk,..
Systém samotný mi nakonec nějak neškodil, ale že bych viděl nějakou velkou výhodu oproti Windows... Nechci ale hodnotit, protože jsem neměl tu správnou klávesnici, myš a bylo to navíc přes vzdálenou plochu.
Co by mi chybělo by byl docker (ve windows používám dlouhodobě docker toolbox a nějak to funguje), i kdybych ho rozběhal (v té době to byla nějaká nestabilní preview verze), tak image máme pro x86 (musel bych zajistit, abychom je buildovali i pro ARM, už takhle nám ale nadávají za účet za CI/CD na AWS). A také bych určitě narazil na strop 16 GB paměti (paměť je integrovaná přímo v procesoru a na výběr je jenom verze s 8 nebo 16 GB).
O problematické virtualizaci windows nemluvím (ale to se určitě usadí, pokud už "se" to nevyřešilo, myslím si, že spoustu lidí to potřebuje) a korporátním bloatwaru (VPN, proprietární soft na připojení k wifi atd.) už radši vůbec ne. Kolega s macem (ještě intelovským) s tím dost bojoval.
Takže pro mne to není cesta. Akorát - vyzkoušel jsem a před M1 smekám, výkon je velice slušný. A cena/výkon - něco přes 20 000 bez DPH za takový stroj - je velmi odpovídající (u Applu nezvyklá věc