Zkusím to trochu rozvést:
Když jsem si kupoval první mobilní telefon, přál jsem si mít jednou takový, který by uměl přehrávat hudbu, měl by vestavěný fotoaparát a uměl by zobrazovat mapy. Tehdy mi známí říkali, že to je nesmysl, protože na přehrávání hudby si můžu koupit "empétrojku", na focení je foťák, kromě toho se do tak malé krabičky ani nemůže vejít a na mapy je papír nebo "džípíeska". Dnes je to naprosto běžné a já jsem spokojen. Jediné, co má podle mne smysl zlepšovat je výdrž baterie.
U hardware asi lze zvyšovat propustnost sběrnic, zvětšovat paměť a možná i rychlost. Nicméně pokud neprovádíte náročné vědecké výpočty, simulace, střih videa či návrhy trojrozměrných objektů, beztak tento výkon sežerou neefektivně napsané programy a různé sledovače. Na běžnou kancelářskou práci takový výkon není potřeba. Až nás velcí výrobci technologií kompletně natlačí do "cloudů", budou na trhu jen "hloupé" terminály, schopné přenášet po síti obraz, zvuk a data z periférií.
Komunikační sítě kdysi přenášely telegramy, později hlasové hovory a textové dokumenty, pak i grafické dokumenty, ještě později živý obraz a zvuk v lepší kvalitě. Dnes sítě běžně přenášejí dokumenty, programy, obrazové přenosy i celé televizní a rozhlasové vysílání. Nenapadá mě, co dalšího by měly přenášet. Může být větší množství obrazových přenosů v lepší kvalitě, ale i tak lze narazit na hranici, kdy nepotřebujete prohlížet kožní vady na tváři hereček ve filmu či kolegů při videohovoru a tudíž lepší kvalita nemá smysl.
Pokud jde o zábavu, kreativní člověk se dokáže zabavit sám. Pro nás ostatní jsou různé televizní pořady, hudba a počítačové hry se simulovaným prostředím umělé reality. Jistě jde zlepšovat umělou realitu, recyklovat náměty filmů, skládat nové písničky a dělat zpravodajství více dojemné a krvavé (Krimi++ s porcí krve navíc). Co dalšího lze vymyslet?
Chybí mi nástroje, které by mi účinně filtrovaly data, která mě skutečně zajímají. Zatím si je píši sám.
Připadá mi, že o něco takového se až příliš intenzivně snaží Google a bohužel se to projevuje na výsledcích vyhledávání, kdy se dozvídám to, co si Google myslí, že bych se měl dozvědět a ne to, co hledám. "Hledali jste hrušky, zobrazeny výsledky pro jablka".
Datová centra by mohla vědět, kdy budu mít hlad a objednat mi třeba pizzu (dle toho, že odpoledne jsem si na večer nic nekoupil a že jsem zrovna moc zabraný do práce, abych si na to našel čas).
S množstvím dat, která se o nás sbírají něco takového nejspíš také přijde. Vidím tam jeden potenciální problém, že ta pizza bude dost hnusná, protože ten strejc, který dělá dobrou pizzu má dost zákazníků a nepotřebuje platit reklamu ani provizi systému automatického objednávání jídla, zatímco výrobce průmyslové pizzy rád zaplatí aby ji někdo dostal k zákazníkům.
mame tu vykonny HW, na ktorom bezi neodladeny SW. Vela zariadeni a sw ma v sebe veci, ktore nechcem a nepotrebujem.
Souhlasím, také v tom spatřuji velké mezery. Jistě další velká výzva je bezpečnost.