Dotazník: co nového by měly umět informační technologie?

Za posledních cca 50 let proběhl v informačních technologiích velký pokrok, který stále pokračuje a tak by mě zajímalo, co nám v tomto oboru ještě schází?

Jaké funkce vám chybí v mobilních telefonech?
Jaký hardware a software vám chybí v osobních počítačích?
Jaká další data by měly přenášet komunikační sítě?
Jaké služby vám chybí na Internetu?
Jaký další způsob zábavy by měla poskytovat zábavní elektronika?
Co dalšího by měly umět výpočetní střediska?

Re:Dotazník: co nového by měly umět informační technologie?
« Odpověď #1 kdy: 18. 08. 2021, 17:18:12 »
Za posledních cca 50 let proběhl v informačních technologiích velký pokrok, který stále pokračuje a tak by mě zajímalo, co nám v tomto oboru ještě schází?

Všimněte si, co ty vaše otázky předpokládají. Přidat, přidat, přidat...

Proč se neptáte co by se dalo ubrat nebo třeba nahradit?

Problém moderního IT nejsou chybějící funkce, spíš naopak. Vemte si jenom prohlížeče. Zůstal nám akorát (maskovaný) Chrome a chcípající Firefox. Moderní prohlížeč už má tolik funkcí, že samotnou údržbu si už může dovolit jen megakorporace. Na vývoj nového už nemá nikdo.

« Odpověď #2 kdy: 18. 08. 2021, 19:21:22 »
A môžem sa spýtať, čo je účelom tohoto dotazníka? Aby som vedel či má vôbec význam vypisovať litánie návrhov a nápadov, ktoré nakoniec zapadnú prachom...

« Odpověď #3 kdy: 18. 08. 2021, 19:37:14 »
Jednoduchost. Běžní lidé mají problém s ovládáním. Písma jsou moc malá, klávesy moc malé a to i na mega displeji. Pořád se to ptá na nějaké blbosti, kterým nerozumí. Zbytečně složitý přesun dat z mobilu do pc.

Přesun dat přes usb kabel z pc do pc. Taková jasná věc, na kterou se ptá spousta lidí a proč to nejde?

Data jsou data. Nechápu dotaz. Přenáší se a funguje to.

Na internetu je všechno.

Zábavy je dost, ale není na to čas.

Definujte "výpočetní středisko"

« Odpověď #4 kdy: 18. 08. 2021, 19:55:32 »
A môžem sa spýtať, čo je účelom tohoto dotazníka? Aby som vedel či má vôbec význam vypisovať litánie návrhov a nápadov, ktoré nakoniec zapadnú prachom...
Mám totiž pocit, že všechno co od informačních technologií potřebuji už mám a zajímá mne, jak to vidí ostatní.

Proč se neptáte co by se dalo ubrat nebo třeba nahradit?
To abych nevypadal jako úplný zpátečník :-)

Data jsou data. Nechápu dotaz. Přenáší se a funguje to.
Připadá mi, že když bude mít normální člověk 1 GBps linku do Internetu, bude mu to bohatě stačit na audiovizuální přenosy a více než bohatě na web. Na druhou stranu bych nechtěl tvrdit, že "640 kB RAM bude stačit každému", jistě by se daly vymyslet další služby na které by nestačilo ani 10 GBps.

Definujte "výpočetní středisko"
Tím myslím datová centra, kde se zpracovávají velké objemy dat. Například o počasí, z vědeckých experimentů nebo pozorování vesmíru.

« Odpověď #5 kdy: 18. 08. 2021, 20:22:19 »
Datová centra by mohla vědět, kdy budu mít hlad a objednat mi třeba pizzu (dle toho, že odpoledne jsem si na večer nic nekoupil a že jsem zrovna moc zabraný do práce, abych si na to našel čas).

Pixe

« Odpověď #6 kdy: 18. 08. 2021, 21:03:12 »
Připadá mi, že když bude mít normální člověk 1 GBps linku do Internetu, bude mu to bohatě stačit na audiovizuální přenosy a více než bohatě na web. Na druhou stranu bych nechtěl tvrdit, že "640 kB RAM bude stačit každému", jistě by se daly vymyslet další služby na které by nestačilo ani 10 GBps.

Tohle je taková ta typická pohovorová otázka na Big O - všechno nemusí řešit sítě, občas je lepší ty severy/disky/... vzít, hodit do letadla, a prostě to mezi těmi datacentry převést (a ne nutně proto, že by to technologicky nešlo - mnohdy to může fyzicky být i levnější). Přijde mi ale, že množství dat a rychlost sítí jdou ruku v ruce, takže to je zrovna takový nekonečný příběh (zrychlí se síť => můžeme přenášet podrobnější informace => a zase nám nestačí)

Pixe

« Odpověď #7 kdy: 18. 08. 2021, 21:06:35 »
Datová centra by mohla vědět, kdy budu mít hlad a objednat mi třeba pizzu (dle toho, že odpoledne jsem si na večer nic nekoupil a že jsem zrovna moc zabraný do práce, abych si na to našel čas).

https://ops.tips/notes/kubernetes-pizza/ ještě to zaintegrovat s ledničkou a je hotovo

Kit

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 18. 08. 2021, 21:42:42 »
Chybí mi nástroje, které by mi účinně filtrovaly data, která mě skutečně zajímají. Zatím si je píši sám.

« Odpověď #9 kdy: 18. 08. 2021, 21:57:56 »

Tohle je taková ta typická pohovorová otázka na Big O - všechno nemusí řešit sítě, občas je lepší ty severy/disky/... vzít, hodit do letadla, a prostě to mezi těmi datacentry převést (a ne nutně proto, že by to technologicky nešlo - mnohdy to může fyzicky být i levnější). Přijde mi ale, že množství dat a rychlost sítí jdou ruku v ruce, takže to je zrovna takový nekonečný příběh (zrychlí se síť => můžeme přenášet podrobnější informace => a zase nám nestačí)
Tak nějak. Ucpat libovolně tlustý kanál je asi ta nejjednodušší vec na světě. Nemá smysl vymýšlet službu, která se nevejde do X Gb/s. Má cenu vymýšlet jak to, co potřebuju, procpu linkou, kterou mám k dispozici.

Karmelos

• 1 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 18. 08. 2021, 22:32:23 »

- Mobil do 5" za rozumnou cenu
- Hardware žádný, chybí software co by byl napsaný efektivně
- Otázka se mi zdá nesmyslná, komunikační sítě by měla přenášet data komunikační.
- Naopak mnoho služeb přebývá
- Snad chybí už jen tříselná přípojka
- Výpočetní střediska?  Konečně pořádnou AI co by otevřela lidem oči a vytáhla naši civilizaci ze středověku.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #11 kdy: 19. 08. 2021, 09:28:57 »
Hodinky s vodotryskem, starý dětský mem, již byly vynalezeny, nemám proto dalších přání ani snů…

https://mashable.com/video/apple-watch-ejecting-water-slow-motion

« Odpověď #12 kdy: 19. 08. 2021, 12:44:50 »
Ja mam pocit, ze je tu toho viac nez dost, ale dokopy nic poriadne. mame tu vykonny HW, na ktorom bezi neodladeny SW. Vela zariadeni a sw ma v sebe veci, ktore nechcem a nepotrebujem. Napr. od prehliadaca chcem, aby som si mohol pozriet stranku. nepotrebujem tam nejaky generator hesla a kontrolu pravopisu a na pozadi kontrolu kazdej stranky, ktoru navstivim.
Podobne aj prehravace, chcem prehrat video a nie ho editovat.
Obcas mam pocit, ze dnes je "in", aby jedno zariadenie vedelo vsetko. Telku chcem ako zobrazovadlo, na ktore pripojim satelit a repro. A nie milion smart veci, ktore v zivote nevyuzijem, lebo funguju mozno rok-dva.

« Odpověď #13 kdy: 19. 08. 2021, 15:25:31 »
Zkusím to trochu rozvést:
Když jsem si kupoval první mobilní telefon, přál jsem si mít jednou takový, který by uměl přehrávat hudbu, měl by vestavěný fotoaparát a uměl by zobrazovat mapy. Tehdy mi známí říkali, že to je nesmysl, protože na přehrávání hudby si můžu koupit "empétrojku", na focení je foťák, kromě toho se do tak malé krabičky ani nemůže vejít a na mapy je papír nebo "džípíeska". Dnes je to naprosto běžné a já jsem spokojen. Jediné, co má podle mne smysl zlepšovat je výdrž baterie.

U hardware asi lze zvyšovat propustnost sběrnic, zvětšovat paměť a možná i rychlost. Nicméně pokud neprovádíte náročné vědecké výpočty, simulace, střih videa či návrhy trojrozměrných objektů, beztak tento výkon sežerou neefektivně napsané programy a různé sledovače. Na běžnou kancelářskou práci takový výkon není potřeba. Až nás velcí výrobci technologií kompletně natlačí do "cloudů", budou na trhu jen "hloupé" terminály, schopné přenášet po síti obraz, zvuk a data z periférií.

Komunikační sítě kdysi přenášely telegramy, později hlasové hovory a textové dokumenty, pak i grafické dokumenty, ještě později živý obraz a zvuk v lepší kvalitě. Dnes sítě běžně přenášejí dokumenty, programy, obrazové přenosy i celé televizní a rozhlasové vysílání. Nenapadá mě, co dalšího by měly přenášet. Může být větší množství obrazových přenosů v lepší kvalitě, ale i tak lze narazit na hranici, kdy nepotřebujete prohlížet kožní vady na tváři hereček ve filmu či kolegů při videohovoru a tudíž lepší kvalita nemá smysl.

Pokud jde o zábavu, kreativní člověk se dokáže zabavit sám. Pro nás ostatní jsou různé televizní pořady, hudba a počítačové hry se simulovaným prostředím umělé reality. Jistě jde zlepšovat umělou realitu, recyklovat náměty filmů, skládat nové písničky a dělat zpravodajství více dojemné a krvavé (Krimi++ s porcí krve navíc). Co dalšího lze vymyslet?

Chybí mi nástroje, které by mi účinně filtrovaly data, která mě skutečně zajímají. Zatím si je píši sám.
Připadá mi, že o něco takového se až příliš intenzivně snaží Google a bohužel se to projevuje na výsledcích vyhledávání, kdy se dozvídám to, co si Google myslí, že bych se měl dozvědět a ne to, co hledám. "Hledali jste hrušky, zobrazeny výsledky pro jablka".

S množstvím dat, která se o nás sbírají něco takového nejspíš také přijde. Vidím tam jeden potenciální problém, že ta pizza bude dost hnusná, protože ten strejc, který dělá dobrou pizzu má dost zákazníků a nepotřebuje platit reklamu ani provizi systému automatického objednávání jídla, zatímco výrobce průmyslové pizzy rád zaplatí aby ji někdo dostal k zákazníkům.

mame tu vykonny HW, na ktorom bezi neodladeny SW. Vela zariadeni a sw ma v sebe veci, ktore nechcem a nepotrebujem.
Souhlasím, také v tom spatřuji velké mezery. Jistě další velká výzva je bezpečnost.

Karmelos

• 1 060
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 19. 08. 2021, 17:28:39 »
Já bych si teda přál vodotěsný, rozumně výkonný mobil s androidem, s velikostí do 5", s baterií co vydrží aspoň týden. Foťák na momentky mi stačí jeden vzadu, 5 až 12 mpixelů a aby to umělo video ve HD (nemusí být ani ve full),  gps.

Jako naprosto zbytné mi příjde šíření TV stanic po internetu, stačí že ten brak lítá vzduchem. O netflixu/spotify a dalších "zábavných" službách mám taky pochybnosti.

Hlavně teda bych tydle výdobytky naší západní civilizace sdílel jen tam, kde ctí zásady té naší západní civilizace. Stejně tak jako další technologie - mobily a tak. Pokud někdo chce žít ve středověku tak se vším všudy a ne, že bude ve středověku sekat ruce s mobilem, fejsbůkem a k tomu tweetovat, čumět na netflix a poslouchat spotify.
Gréta je nejlepší.