Skříň a zdroj pro počítač s osmi disky

Skříň a zdroj pro počítač s osmi disky
« kdy: 11. 08. 2021, 15:33:13 »
Zdravim,

jelikoz mi umrel muj stary hracsky notebook, ktery mi posledni roky slouzil jako stolni pocitac, potrebuju nahradu. Rozhodnul jsem se postavit klasicky skrinovy pocitac, ale chtel bych v nem provozovat raid pole s 8 kusu HDD. U jednotlivych komponent mam jasno az na skrin a zdroj. Pocitac nebude bezet 24/7, a nebude mit dedikovanou grafiku. TDP procesoru bbude 35 W.

Pozadavky na skrin:

- svetylka a blbosti nepotrebuju
- design je mi volny
- musi pojmout desku ATX rozmeru
- musi mit dostatek pozic pro osum 3,5 palcovych HDD (klidne s redukci v 5,25 sachte)
- mela by mit rozumny airflow
- nemusel by to byt uplny sunt
- cenove kolem do 1000, pripadne 1500 kc

Nekolik skrini jsem nasel, ale vubec nemam prehled v znackach, na co si davat pozor a podobne. Budu rad ze nejake doporuceni.

Pozadavky na zdroj:

- musi mit 8 napajecich sata kabelu
- bylo by dobre kdyby to nebyl sunt a za rok neshorel
- cenove do 1500 jelikoz jsem zjistil, ze za litra si dnes clovek zdroj nekoupi

Ze zdroju jsem snad jediny vyhovujici nasel tento:

FSP Fortron HEXA 85+ PRO 550

Co jsem googlil, tak pry jsou Fortrony sunty, ale zase pry HEXA rada je ok. Tak nevim.

Predem dik za rady.
« Poslední změna: 11. 08. 2021, 20:37:39 od Petr Krčmář »

Pixe

Re:Skrin a zdroj pro pocitac s 8x HDD?
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2021, 17:16:34 »
Krásně se vzájemně vylučující požadavky :) Za tuhle cenu si otevři oblíbený eshop, vyfiltruj si bigtower skříně, dej seřadit od nejlevnějšího... a vypadne ti že potřebuješ minimálně dvojnásobný budget abys aspon nějaký ten sunt koupil

- nemusel by to byt uplny sunt
- cenove kolem do 1000, pripadne 1500 kc

a u zdroje v podstatě to samé => zvětšit budget
- cenove do 1500 jelikoz jsem zjistil, ze za litra si dnes clovek zdroj nekoupi

Koupil bych (repasovaný) server, naházel do něj disky a vrazil to do sklepa/na půdu. Mít osm vrčících disků na stole nepovažuji za rozumné.
« Poslední změna: 11. 08. 2021, 17:19:14 od Pixe »

k3dAR

• 2 934
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Skrin a zdroj pro pocitac s 8x HDD?
« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2021, 17:53:51 »
https://www.czc.cz/cooler-master-force-500-cerna/124736/produkt
kdyz tam pridas 5 vetraku, tak to snad profukovat bude ;-)

David

• 148
    • Zobrazit profil
Re:Skříň a zdroj pro počítač s osmi disky
« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2021, 20:38:53 »
Mě funguje dobře https://www.czc.cz/fractal-design-node-804/153385/produkt, případně pak tower fractal design define. Cenově to ale vychází, že za kvalitu je potřeba zaplatit.

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2021, 21:16:06 »
Řešil jsem něco podobného, ale pro 4 disky. Už to je dnes problém, skříně maji jiné uspořádání a dolů se jim vlezou disky tak 2. Ze značek bych bral Cooler Master, nikdo jiný toto už ani nedělá a na Mironety tady ty exotické skříně ještě dost mají:
Cooler Master Force 500 jak výše
Cooler Master N300
https://www.mironet.cz/cooler-master-n300-atx-2x-usb-20-1x-usb-30-5x-120-mm-4x-140-mm+dp213817/

« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2021, 23:17:08 »
Mam doma Fractal Design Node 304 pro sest disku a jsou tam dost natesno. Za osm let ale zadny vedrem neodesel (pravda, delam prubezne upgrady), takze je to asi OK.
Model 804 vypada slusne, jen si clovek musi vystacit s Micro ATX a smirit se s tim, ze za 1500 Kc kvalitni skrin nekoupi.

Molex1

• 215
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 08. 2021, 08:16:00 »
Určitě jdi do Fractalu. Je to asi jediná skříň, která se trochu odlišuje od těch jiných noname/přebrandovaných Čín... Tak bude o pětistovku dražší... Ber to tak, že např. vibracemi kdyby ti odešel ikdyby jeden  z těch 8 disků tak si prodělal násobně víc...

« Odpověď #7 kdy: 12. 08. 2021, 08:50:52 »
taky spokojeny uzivatel fractalu - nejsem tak bohaty, abych si mohl kupovat levne veci...

RDa

• 2 619
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 12. 08. 2021, 10:56:02 »
Mam doma Fractal Design Node 304 pro sest disku a jsou tam dost natesno. Za osm let ale zadny vedrem neodesel (pravda, delam prubezne upgrady), takze je to asi OK.

Taky mam 304 - disky tam jsou tak akurat (na serverech vidim mensi skviry - protoze ramecek a tak), navic jsou dobre chlazene - pred diskama je dvojice mensich vetraku, vzadu velikej vetrak.

Kamui

« Odpověď #9 kdy: 15. 08. 2021, 16:46:41 »
Co nějakou použitou? Já koupil na Aukru za 600 použitý (pouze lehce z venku ošoupaný) bigtower od Chieftecu a naprostá spokojenost.

« Odpověď #10 kdy: 16. 08. 2021, 10:24:34 »
Především z mé strany: máte moje sympatie, vnímám-li správně známku punku, ta se cení nejvíc.

Přesedláte z notebooku na stroj s parametry komfortního NASu? Člověk občas pozmění priority žeano...

Pokud se chystáte utratit dvoucifernou částku za disky, mohu-li doporučit, ještě se trochu rozmazlete a pořiďte si pro ně šuplíky. Dělají se basy 4x 3.5" šuplík, to celé do 3x 5,25" pozice. Konkrétně vcelku použitelné hračky tohoto typu dělá Chieftec (německý front-end a privátní značka nějakého zřejmě čínského výrobce, resp. v německu registrovaná obchodní firma s privátní značkou a kontakty na skutečné výrobce v ASII). On Chiftec dělá především hezké skříně střídmého vzhledu, ty šuplíky prodávají jenom jako příslušenství, ale samozřejmě ty basy šuplíků pasují do jakékoli skříně, má to standardní rozměry a přípojné konektory. Kdyžtak si prohlédněte fotky, jak ty kastlíky vypadají zezadu - bývá tam ventilátor, který by šel vyměnit za tišší model, ten ventilátor mívá hlídání otáček a na backplanu bývá na to zavěšený alarm, který nejde u všech modelů vypnout (teda vlastně jde, přinejhorším kleštěma). Historicky různé modely těchto kastlíků měly nebo taky neměly zezadu vyvedené vstupy pro LEDky jednotlivých disků, pokud Vás toto zajímá.

Skříně od Chieftecu bývají bytelné a relativně prosté, ale nikoli úplně levné... navíc koukám, že přestože v sortimentu vidím jeden tower vedle druhého, žádný nemá oficiálně 6  5.25" pozic... Vídal jsem towery třeba až s 8-9 pozicemi, ale ta doba je zřejmě pryč. Jinak Chieftec má taky obstojné zdroje pod svojí značkou. K nám tuším tuhle značku vozí z velkoobchodů především ED-System, ale jednotlivé jejich věci vidím porůznu v retailových e-shopech.

Pro své neformální použití jsem v průběhu let postavil pár skříní s 6-12 šuplíky tím způsobem, že jsem vzal kastli co mi někde zbyla (= zachránil jsem ji před smeťákem), po hrubé obhlídce a rozměrové úvaze jsem pojednal původní čelo flexou a nůžkama na plech, pohrál jsem si s otáčkami ventilátorů, a výsledek tichým provozem soupeří se značkovými stroji tohoto zaměření. Jde o to, aby skříni v oblasti čela zůstalo určité minimum konstrukční tuhosti, jinak by operace postrádala smysl - po svářečce jsem zatím nesáhl. Pokud z původní vnitřní konstrukce a úchytů mnoho nezbyde, nebývá problém pomoci si lehkou zámečnickou tvorbou = pár hliníkových L/U profilů, případně naohýbaného plechu. A přestože je to práce navíc, může být esteticky konejšivé, recyklovat také původní předsazený kosmetický plastový čelní panel, do kterého pilkou na železo opatrně vyříznete pokud možno přesně pasující výřezy pro čela šuplíkových kastlí. Na čele skříně toho nejspíš o moc víc nepotřebujete - možná nějaké to USBčko, spínací tlačítko, LEDku napájení... USBčka je možná lepší vyvést si na stůl = přilepit k desce stolu nebo k monitoru samičí konec USB prodlužováku, nebo hub, nebo tak něco. Pokud jde o to, jakou skříň použít jako základ, tak by mohl rozměrově vyhovět i prostornější miditower. Nebo nechte kastle šuplíků vystrčené víc ven ;-D

Ohledně modelu zdroje a vůbec jeho dimenzování: zejména v konzumních počítačových zdrojích není od věci, dimenzovat jmenovitý výkon zdroje na 3x předpokládanou ustálenou spotřebu. S ohledem na životnost. Osobně se toho držím i při skládání průmyslových PC a další elektroniky - kde sice zdroje jsou o něco lépe konstruované (méně součástkově a tepelně ošizené) ale taky ten hardware běží několik let 24x7.
Jednotlivý točivý 3.5" disk bere v ustáleném stavu asi 10W (nebo těsně pod). Takže počítejte, že si disky vezmou nějakých 80W trvale, pokud nebudou zrovna uspané se zastavenými plotnami. Pozor, při startu si točivý disk vezme klidně trojnásobek (severové Cheetahy tuším braly až 3A na 12V = 36W) takže o důvod víc, mít zdroj trochu nadsazený. (Pravda je, že disky podporují staggered spin-up, ale tato funkce záleží na několika dalších věcech, tušímže Chieftec tohleto na SATA pinu 11 nepěstuje, v případě zájmu bych hledal nějakou střední třídu šuplíkatých backplanů SuperMicro.) Říkal jste procesor s TDP=35W (respect) ale nezmínil jste grafiku...? Suma sumárum, pokud tam nebude diskrétní grafika která by stála za řeč co do spotřeby, měl by Vám stačit trochu slušný 400W zdroj (případně průmyslový model 300-350W).

Fortron znám jako velmi slušnou značku - v oboru zdrojů pro průmyslové PC je to globálně jeden z prvních řekněme tří až pěti výrobců co do kvality (vedle firem jako Emacs/Zippy, TDK-Lambda, Delta, snad ještě Nipron a Sunpower - jsou i další). Pokud se týče jejich sortimentu konzumních PC zdrojů, jedná se myslím v dané kategorii a cenové hladině o kvalitní zboží, ovšem s poznámkou, že toto tvrdím pouze o zdrojích s objednacím kódem, který začíná písmenky "FSP". V sortimentu tuzemských retailových e-shopů vidím dále produktové rodiny Hydro Pro nebo Hexa+, o kterých nevím, co si myslet. Viz též dvě různé homepage FSP group: fsp-group.com a fsplifestyle.com, každá s jinými produkty. Velmi povrchně bych řekl, že "lifestyle" produkty jsou kosmeticky mířené na konzumní skládače (černý lak a výrazné barevné prvky), kdežto echtovní FSP* v nudných pozinkovaných skříňkách (často s 80mm ventilátory) jsou určeny pro "profíky". Cenově bych řekl, že pozinkované FSP* vycházejí dráž - možná to o něčem vypovídá :-) Zdá se, že "pozinkovaný sortiment" FSP u nás není příliš k mání. Jinak si značka Fortron u nás před pár lety uřízla zřejmě pořádnou ostudu levnými zdroji AX series, které podle mého s echtovním FSP neměly nic společného. Asi řada pro rozvojové země. Bůh suď, jak se stalo, že se tady prodávaly pod značkou Fortron. Velká firma může mít několik výrobních divizí (ostatně akronym FSP původně znamenal nejspíš Fortron + Sparkle Power) a také rozsegmentované prodejní divize s vlastními rodinami produktů, různá místní/regionální zastoupení s vlastními marketingovými představami apod.

Pokud jde o "pozinkované kancelářské echtovní FSP", případně průmyslové zdroje FSP, zmínil bych německou obchodní firmu TPS-Elektronik. Komunikují vedle němčiny i anglicky a na rozdíl od přímého zastoupení FSP jsou ochotni se bavit o objednávkách jednotlivých kusů. V německém městě Mönchengladbach (kousek západně od Düsseldorfu směrem na Holandsko a Belgii) má své vlastní zastoupení jednak FSP, jednak tam sídlí právě TPS-Elektronik (tuším taktéž vlastněná asiaty). TPS-Elektronik umí sehnat a dovézt ledacos (i od jiných značek, všelijaké průmyslové exoty), nejedná se zdaleka o retailový front-end pro FSP, nemá tytéž vlastníky - nicméně se obě firmy dobře znají, sama TPS drží poměrně dost věcí skladem a od FSP má také informace z první ruky.

Tolik jenom pro úplnost - "na takové to domácí žvýkání" se asi nikomu nebude chtít platit dopravu z NDR. Taky možnost reklamace "donesu to emzákovi na pobočku" je z hlediska dopravy někde jinde (ačkoli je také pravda, že stříbrných FSP mi různými cestami prošlo rukama poměrně dost, a nepamatuji si reklamaci, zejména nikoli záruční reklamaci).
« Poslední změna: 16. 08. 2021, 10:31:55 od František Ryšánek »

« Odpověď #11 kdy: 18. 08. 2021, 17:49:14 »
Dekuji za vycerpavajici odpoved. Mel jsem dva notebooky - Thinkpada pouzivam prevazne na cestach a obcas doma a druhy notebook (Asus G750JX) jsem pouzival jako nahradu desktopu. No a ten Asus odesel do kremikoveho nebe a rozhodl jsem se ho nahradit levnym pc, ktere bude zaroven plnit ulohu NAS - zejmena pro zalohovani. Jeste v nedeli jsem objednal:

skrin: Cooler Master Force 500 - lepsi jsem nenasel - pojme hodne disku, pokud to bude nutne muzu pro disky z boku pridat dalsi ventilator (jeden by tam uz mel byt) a take dalsi ventilatory na jinych mistech. Sehnal jsem za 1000 kc.
zdroj: be quiet! System Power 9 600W CM - rozhodl jsem se zainvestovat. Problem se zdroji < 600 W je, ze zpravidla nemaji vic nez 6x SATA kabelu. A redukce z Molexu nechci. Tento model ma 10x SATA. Koupeno za 1740 kc
CPU: Athlon 3000G - potrebuju APU protoze zadnou dedikovanou grafiku nemam a provozovat Linux na Nvidii (GT710, GT730) uz nehodlam. Sehnal jsem z druhe ruky za 1900 kc. Normalne by se mel prodavat za 1300 kc, ale neni k sehnani. Jeden kus mel na sklade nejmenovany eshop, ktery nema rad Microsoft, za 2600 kc. Drazsi APU pro nema aktualne nema smysl - vykon je jen o trochu nizsi nez CPU co jsem mel v Asusu.
deska: ASRock B450 PRO4 - vybral jsem s ohledem na pripadny upgrade CPU. Koupeno za 2100 kc.
RAM - 2x Crucial 8 GB DDR4 2666 MHz - kus za 900 kc

« Odpověď #12 kdy: 19. 08. 2021, 09:29:29 »
Cooler Master Force 500 jsem kupoval pro známého a zdá se být ok. Je bytelná. Má to ty bezšroubové packy na disky od shora dolů (jestli si to pamatuju správně) a nahoru můžete dát minimálně 2x hotswap. Jen z nepochopitelného důvodu má jen 1x USB3.0, přitom kabel do desky umí 2x. 
« Poslední změna: 19. 08. 2021, 09:35:15 od kotelgg »