Především z mé strany: máte moje sympatie, vnímám-li správně známku punku, ta se cení nejvíc.
Přesedláte z notebooku na stroj s parametry komfortního NASu? Člověk občas pozmění priority žeano...
Pokud se chystáte utratit dvoucifernou částku za disky, mohu-li doporučit, ještě se trochu rozmazlete a pořiďte si pro ně šuplíky. Dělají se basy 4x 3.5" šuplík, to celé do 3x 5,25" pozice. Konkrétně
vcelku použitelné hračky tohoto typu dělá Chieftec (německý front-end a privátní značka nějakého zřejmě čínského výrobce, resp. v německu registrovaná obchodní firma s privátní značkou a kontakty na skutečné výrobce v ASII). On Chiftec dělá především hezké skříně střídmého vzhledu, ty šuplíky prodávají jenom jako příslušenství, ale samozřejmě ty basy šuplíků pasují do jakékoli skříně, má to standardní rozměry a přípojné konektory. Kdyžtak si prohlédněte fotky, jak ty kastlíky vypadají zezadu - bývá tam ventilátor, který by šel vyměnit za tišší model, ten ventilátor mívá hlídání otáček a na backplanu bývá na to zavěšený alarm, který nejde u všech modelů vypnout (teda vlastně jde, přinejhorším kleštěma). Historicky různé modely těchto kastlíků měly nebo taky neměly zezadu vyvedené vstupy pro LEDky jednotlivých disků, pokud Vás toto zajímá.
Skříně od Chieftecu bývají bytelné a relativně prosté, ale nikoli úplně levné... navíc koukám, že přestože v sortimentu vidím jeden tower vedle druhého, žádný nemá oficiálně 6 5.25" pozic... Vídal jsem towery třeba až s 8-9 pozicemi, ale ta doba je zřejmě pryč. Jinak Chieftec má taky obstojné zdroje pod svojí značkou. K nám tuším tuhle značku vozí z velkoobchodů především ED-System, ale jednotlivé jejich věci vidím porůznu v retailových e-shopech.
Pro své neformální použití jsem v průběhu let postavil pár skříní s 6-12 šuplíky tím způsobem, že jsem vzal kastli co mi někde zbyla (= zachránil jsem ji před smeťákem), po hrubé obhlídce a rozměrové úvaze jsem pojednal původní čelo flexou a nůžkama na plech, pohrál jsem si s otáčkami ventilátorů, a výsledek tichým provozem soupeří se značkovými stroji tohoto zaměření. Jde o to, aby skříni v oblasti čela zůstalo určité minimum konstrukční tuhosti, jinak by operace postrádala smysl - po svářečce jsem zatím nesáhl. Pokud z původní vnitřní konstrukce a úchytů mnoho nezbyde, nebývá problém pomoci si lehkou zámečnickou tvorbou = pár hliníkových L/U profilů, případně naohýbaného plechu. A přestože je to práce navíc, může být esteticky konejšivé, recyklovat také původní předsazený kosmetický plastový čelní panel, do kterého pilkou na železo opatrně vyříznete pokud možno přesně pasující výřezy pro čela šuplíkových kastlí. Na čele skříně toho nejspíš o moc víc nepotřebujete - možná nějaké to USBčko, spínací tlačítko, LEDku napájení... USBčka je možná lepší vyvést si na stůl = přilepit k desce stolu nebo k monitoru samičí konec USB prodlužováku, nebo hub, nebo tak něco. Pokud jde o to, jakou skříň použít jako základ, tak by mohl rozměrově vyhovět i prostornější miditower. Nebo nechte kastle šuplíků vystrčené víc ven ;-D
Ohledně modelu zdroje a vůbec jeho dimenzování: zejména v konzumních počítačových zdrojích není od věci, dimenzovat jmenovitý výkon zdroje na 3x předpokládanou ustálenou spotřebu. S ohledem na životnost. Osobně se toho držím i při skládání průmyslových PC a další elektroniky - kde sice zdroje jsou o něco lépe konstruované (méně součástkově a tepelně ošizené) ale taky ten hardware běží několik let 24x7.
Jednotlivý točivý 3.5" disk bere v ustáleném stavu asi 10W (nebo těsně pod). Takže počítejte, že si disky vezmou nějakých 80W trvale, pokud nebudou zrovna uspané se zastavenými plotnami. Pozor, při startu si točivý disk vezme klidně trojnásobek (severové Cheetahy tuším braly až 3A na 12V = 36W) takže o důvod víc, mít zdroj trochu nadsazený. (Pravda je, že disky podporují staggered spin-up, ale tato funkce záleží
na několika dalších věcech, tušímže Chieftec tohleto na SATA pinu 11 nepěstuje, v případě zájmu bych hledal nějakou střední třídu šuplíkatých backplanů SuperMicro.) Říkal jste procesor s TDP=35W (respect) ale nezmínil jste grafiku...? Suma sumárum, pokud tam nebude diskrétní grafika která by stála za řeč co do spotřeby, měl by Vám stačit trochu slušný 400W zdroj (případně průmyslový model 300-350W).
Fortron znám jako velmi slušnou značku - v oboru
zdrojů pro průmyslové PC je to globálně jeden z prvních řekněme tří až pěti výrobců co do kvality (vedle firem jako Emacs/Zippy, TDK-Lambda, Delta, snad ještě Nipron a Sunpower - jsou i další). Pokud se týče jejich sortimentu
konzumních PC zdrojů, jedná se myslím v dané kategorii a cenové hladině o kvalitní zboží, ovšem s poznámkou, že toto tvrdím pouze o zdrojích s objednacím kódem, který začíná písmenky "
FSP". V sortimentu tuzemských retailových e-shopů vidím dále produktové rodiny
Hydro Pro nebo Hexa+, o kterých nevím, co si myslet. Viz též dvě různé homepage FSP group: fsp-group.com a fsplifestyle.com, každá s jinými produkty. Velmi povrchně bych řekl, že "lifestyle" produkty jsou kosmeticky mířené na konzumní skládače (černý lak a výrazné barevné prvky), kdežto echtovní FSP* v nudných pozinkovaných skříňkách (často s 80mm ventilátory) jsou určeny pro "profíky". Cenově bych řekl, že pozinkované FSP* vycházejí dráž - možná to o něčem vypovídá :-) Zdá se, že "pozinkovaný sortiment" FSP u nás není příliš k mání. Jinak si značka Fortron u nás před pár lety uřízla zřejmě pořádnou ostudu levnými zdroji AX series, které podle mého s echtovním FSP neměly nic společného. Asi řada pro rozvojové země. Bůh suď, jak se stalo, že se tady prodávaly pod značkou Fortron. Velká firma může mít několik výrobních divizí (ostatně akronym FSP původně znamenal nejspíš Fortron + Sparkle Power) a také rozsegmentované prodejní divize s vlastními rodinami produktů, různá místní/regionální zastoupení s vlastními marketingovými představami apod.
Pokud jde o "pozinkované kancelářské echtovní FSP", případně průmyslové zdroje FSP, zmínil bych německou obchodní firmu
TPS-Elektronik. Komunikují vedle němčiny i anglicky a na rozdíl od přímého zastoupení FSP jsou ochotni se bavit o objednávkách jednotlivých kusů. V německém městě Mönchengladbach (kousek západně od Düsseldorfu směrem na Holandsko a Belgii) má své vlastní zastoupení jednak FSP, jednak tam sídlí právě TPS-Elektronik (tuším taktéž vlastněná asiaty). TPS-Elektronik umí sehnat a dovézt ledacos (i od jiných značek, všelijaké průmyslové exoty), nejedná se zdaleka o retailový front-end pro FSP, nemá tytéž vlastníky - nicméně se obě firmy dobře znají, sama TPS drží poměrně dost věcí skladem a od FSP má také informace z první ruky.
Tolik jenom pro úplnost - "na takové to domácí žvýkání" se asi nikomu nebude chtít platit dopravu z NDR. Taky možnost reklamace "donesu to emzákovi na pobočku" je z hlediska dopravy někde jinde (ačkoli je také pravda, že stříbrných FSP mi různými cestami prošlo rukama poměrně dost, a nepamatuji si reklamaci, zejména nikoli záruční reklamaci).