Sháním: Prestigio ION PC nebo IdeaCentre Q110 (BIOS)

Sháním: Prestigio ION PC nebo IdeaCentre Q110 (BIOS)
« kdy: 30. 07. 2021, 18:03:47 »
Zdravím, mám doma Prestigio ION PC (zákl. deska IPP7A-CPH, musí to být právě tento model, jediné písmenko nesmí chybět ;)) a potřebal bych půjčit od někoho stroj s identickou deskou. Stroj se na našem trhu vyskytoval pod různými názvy, dokonce ho prodávalo i Lenovo pod názvem IdeaCentre Q110 (3016-1DU, Machine Type 10032, v bílém provedení). Podrobnosti např. ve staré recenzi na CNews (2009).

Potřeboval bych ten stroj buďto půjčit, nebo pokud se ho chcete lacino zbavit - zajímá mě jen BIOS, protože ten můj odešel a samotné nahrání dostupných BIOSů do nově naletovaného SPI čipu nestačí, něco tam pořád chybí a stroj tak jede výhradně jednovláknově (nechodí Hyper-Threading, v linuxu se např. musí vypnout SMT, jinak se to při startu kousne a nikdo s tím nehne). Případně pokud někdo umíte ten BIOS komplet dumpnout, tak stačí ten :).

Poptávka platí do odvolání (nečekám, že se někdo najde hned), možno mě případně kontaktovat na mailu wift (slaneček) wrapuch • net.

Re:Sháním: Prestigio ION PC nebo IdeaCentre Q110 (BIOS)
« Odpověď #1 kdy: 04. 08. 2021, 13:15:18 »
Dobrý deň,

model základnej dosky sa zobrazí aj v BIOS-e, alebo treba Prestigio rozobrať?

« Odpověď #2 kdy: 04. 08. 2021, 15:29:12 »
@WIFT: Nemáš obrázek s vyznačením místa, kde na desce najdu její model? Mám tu jeden stroj, ale model desky nemůžu najít.

« Odpověď #3 kdy: 04. 08. 2021, 15:39:37 »
OK, tak jsem to našel - je to dost blbě umístěný pod diskem, zakrytý jakousi plastovou fólií. IPP7A-CPH rev. 1.01. Záleží na revizi?  :D

« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2021, 19:04:01 »
OK, tak jsem to našel - je to dost blbě umístěný pod diskem, zakrytý jakousi plastovou fólií. IPP7A-CPH rev. 1.01. Záleží na revizi?  :D

Mám presne ten istý model aj revíziu.

BIOS Date: 06/23/09 17:42:46 Ver: 0502
PMU ROM Versoin: 9202
NVMM ROM Version: 4.092.38

U Vás je to rovnako?

« Odpověď #5 kdy: 04. 08. 2021, 20:07:47 »
BIOS date jsem kontroloval jen v setupu a mam tam 07/23/09. Tedy pokud jsem se pri psani mailu Wiftovi neprepsal.
Mozna se nikdy nedodavala jina verze... :)

« Odpověď #6 kdy: 08. 08. 2021, 22:21:13 »
Zdravím, díky všem za reakce.
BIOS 0502 bude asi OK, je to jeden z těch, který nemám. Mám tu v souborech stažené verze 0503, 0504 a 0505, ale jak jsem zmínil, o samotném souboru to není, bude zapotřebí mít dump celého SPI čipu.
S revizí desky si nejsem jist, budu to muset zase rozebrat, ale hádám, že to bude jedno (že byla jen jedna). Dám vědět, co mám zač (nemůžu teď najít žádné mé fotky vnitřku, někde jsem je nejspíš už poztrácel ;-).

RDa

• 2 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 08. 08. 2021, 22:52:29 »
V SPI mas take "soft straps" pro konfiguraci platformy (zjistis z datasheetu co ktery bajt dela). Dale je flashka rozpartisnovana na ruzne pod-biosy (hlavni PC bios, bios sitovky, grafiky, atd). To co mas v update souboru je jenom casto ta BIOS "partisna", a pristup mimo "matrix" se nedovoluje - ta spi flash je hw mapovana, aby se prave neposkodila ta prvotni funkce/konfigurace desky. To ze to nejak funguje, je kvuli tomu, ze v hw je fallback na "nemapovany" rezim, kdyz se nedetekuje magic signature aby se vedelo ze tam jsou i ty straps a pod-biosy.

Tohle jsem resil naposledy v generaci Atom Avoton (z logu pristupu na tu spi flashku bylo videt jak se natahne nastaveni hw a pak o nejakou chvili to zacne uz nacitat bios po jednotlivych cacheline.. a az to dojde k instrukci na port 80 tak to zheblo, protoze AVR54 bug s mrtvym LPC clockem... spi flash byla na jinem portu).

« Odpověď #8 kdy: 12. 08. 2021, 21:32:07 »
OK, mám tu pár foteček.
Tohle je základní deska z té strany, kde je název desky a revize (1.01).

Pro pořádek i druhá strana. SPI (s BIOSem) je v tom čtyřúhelníkovém rámu (nakopnutý čtverec ;-) vpravo dole největší čip.

Zde jeho detail, stejně není k přečtení, co to je :-).

Zkoušel jsem jeho obsah načíst bez odpájení (tak jak je na desce, takovými k tomu určenými kleštěmi s drátky a SPI programátorem), neúspěšně (zatím jsem vlastně tímhle bazmekem nepřečetl žádný na desce připájený čip, tohle je ovšem teprve druhý pokus). Chci říct, že kdyby se někdo chtěl pokoušet přečíst to programátorem bez odpájení, asi nebude sukces. Znal jsem nicméně nějaký soft, který uměl dumpnout z desky celý BIOS, ovšem nemůžu ho samozřejmě najít :).

A pár screenshotů z BIOSu.

Používám to na LibreElec, na to tahle hračka překvapivě stačí i s tím vynuceně disablovaným HyperThreadingem (používám na to parametr nosmp, což bohužel znamená, že se to při sw vypnutí nevypne, neboť to v takovém případě nevyužívá ani IOAPIC).

Samozřejmě max H.264 (to dělá hardwarově ION a ve FullHD to zvládá s prstem v nose). HEVC je zde zcela mimo hru, i kdyby chodil HT, ten Atomíček nemá šanci to ukočírovat. MPEG-2 se dá ukočírovat i bez HT, ale už se při tom zahřeje, nicméně i to by měl ION zvládnout (už si nevybavuju, jestli to dělá, protože jsem už hodně dlouho MPEG2 nepřehrával ;-).
« Poslední změna: 12. 08. 2021, 21:36:34 od WIFT ​​​​​​​​​​ »

« Odpověď #9 kdy: 12. 08. 2021, 23:28:08 »
Znal jsem nicméně nějaký soft, který uměl dumpnout z desky celý BIOS, ovšem nemůžu ho samozřejmě najít :).
Aha, tak možná čínskej Bios Backup Toolkit (původní zdroj www•bios•net•cn je zjevně už pár let mimo hru).
Teď jsem ho zkoušel na své (taky už starší) desce ASUS F1A75-V EVO a porovnal jsem original BIOS 2103 z webu ASUSu se souborem, který spáchal právě tento Backup Tool. V řadě věcí stejný, v některých částech se liší s tím, že BIOS z webu ASUSu má na tom místě všude FF (čili nic), zatímco dump tam má data (od pohledu smysluplná). Takže možná postačí jen dump tímhle a je vyhráno :).

RDa

• 2 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 13. 08. 2021, 02:28:56 »
Znal jsem nicméně nějaký soft, který uměl dumpnout z desky celý BIOS, ovšem nemůžu ho samozřejmě najít :).
Aha, tak možná čínskej Bios Backup Toolkit (původní zdroj www•bios•net•cn je zjevně už pár let mimo hru).
Teď jsem ho zkoušel na své (taky už starší) desce ASUS F1A75-V EVO a porovnal jsem original BIOS 2103 z webu ASUSu se souborem, který spáchal právě tento Backup Tool. V řadě věcí stejný, v některých částech se liší s tím, že BIOS z webu ASUSu má na tom místě všude FF (čili nic), zatímco dump tam má data (od pohledu smysluplná). Takže možná postačí jen dump tímhle a je vyhráno :).

Jsem to stahnul ale Firefox rika "this file contains virus or malware", tak to je na povazeni :-)
(pokud FF neni antivirak a poznal ze to je spatny... je to opravdu tak spatny?)

mark42

• 126
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 13. 08. 2021, 13:41:32 »
Skontroluj to antivirom, ktoremu doverujes. Firefox to kontroluje pomocou Google Safe Browsing, mozu tam byt okrem malware a potencialne nebezpecnych veci aj bloatware/zbytocnosti alebo to moze byt plany poplach.

RDa

• 2 662
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 13. 08. 2021, 17:33:35 »
Skontroluj to antivirom, ktoremu doverujes. Firefox to kontroluje pomocou Google Safe Browsing, mozu tam byt okrem malware a potencialne nebezpecnych veci aj bloatware/zbytocnosti alebo to moze byt plany poplach.

https://www.virustotal.com/gui/file/672bc532799a091c2422f3676550b019cff007f3ebba05a4ba7222c9c810179b/detection

« Odpověď #13 kdy: 13. 08. 2021, 19:10:44 »
U věcí, co se hrabou takhle nízko v hardwaru, je to docela běžné. Pokud je člověk paranoik, pak lze doporučit udělat si extra instalaci OS na extra disku a nepřipojovat to do sítě.

« Odpověď #14 kdy: 13. 08. 2021, 19:23:42 »

https://www.virustotal.com/gui/file/672bc532799a091c2422f3676550b019cff007f3ebba05a4ba7222c9c810179b/detection

Z uvedeného odkazu mě zaujala zejména karta Community. Podle některých příspěvků to vypadá, že některým antivirům stačí k vyvolání poplachu řetězec www.bios.net.cn a podobně, ale asi největší smysl mi dává tenhle:

Citace: obviam_malum
Some virus companies pick this up as malware, but it is not. This is a bios backup tool availiable here: http://www.mediafire.com/download/55b9tnsewfn0i89/Universal+BIOS+Backup+ToolKit+2.0.zip

This is usually picked up by hueristics and not as a known signature because it is not malware but utilizes low level operations (backing up bios) and needs administrator rights. It would be flagged by all the major malware engines by now if it was badware. Some of the best names in Antivirus say it is not bad: Malwarebytes, Kaspersky, Symantec, Bitdefender, etc…

Faktem je, že od té doby zparanoiovatěl i MediaFire, protože uvedený odkaz znepřístupnil.